2011. november 5.

Viszi a pénzt a Kurca

Komoly veszélyforrássá vált az elburjánzott kagylótutaj

Kagylótutaj - a szapora betolakodóKözel 600 ezer forint kártérítést kap a szentesi horgászegyesület a Szentes-Víz Kft. biztosítóján keresztül az augusztusi berki halpusztulás miatt. A pénzt haltelepítésre fordítják a pecások, akik aggódnak a Kurcán elszaporodott vízi növény, a kagylótutaj miatt, mert félő, hogy nem pusztul ki a télen. Aggodalmukat osztják a vízügyesek is.

Augusztus végén két napon keresztül ömlött a tisztított szennyvíz a Kurcába, mert a Tiszába nem engedhették, a szennyvíztelepen ugyanis az egyik átemelő aknájában kilyukadt egy vascső. Mivel a bejövő szennyvizet nem lehet leállítani, kénytelenek voltak a tisztításon átesett lét a csatornába vezetni – a szennyezés halpusztulást okozott a Kurca alsó szakaszán. A megfelelő vízminőség helyreállítása érdekében 200 ezer köbméter öblítővizet engedtek a Kurca érintett szakaszára, az utólagos beavatkozás mintegy 1,5 millió forint kiadást jelentett a szennyvíztisztítót működtető Szentes-Víz Kft-nek. Kocsis László, a cég ügyvezetője azt is leírta az esetet feltáró levelében, hogy amíg a mostani rendszer üzemel Szentesen, addig havária esetén ugyanez az eljárás. Az új szennyvíztelepen – ami leghamarabb 2013 közepére épülhet meg – tartalék kapacitásokat kell kiépíteni, különben engedélyt sem fog kapni a tisztítómű.

Közel 800 kilogramm hal pusztult el azokon a nyári napokon, ezért 594 ezer forint kártérítéshez juthat hamarosan a horgászegyesület a városi társaság biztosítóján keresztül. – Amint megkapjuk a pénzt, haltelepítésre fordítjuk a berki szakaszon – mondta lapunknak Kalamusz Endre. A horgászegyesület elnöke hozzátette, idén 10 millió forintot költöttek a halállomány növelésére, a Kur-cába compó, csuka és aranykárász került.

A horgászoknak nem kellett részt venniük a Kurca városi szakaszát nyár végére ellepő trópusi dísznövény, a kagylótutaj eltávolításában, mert a csatornát kezelő Ati-kövizig szakemberei rendszeresen legereblyézték a vízfelszínt. Foltokban így is maradt a rendkívül szapora növényből, aminek jelenléte egyre inkább aggasztja a pecásokat.

– Attól tartunk, hogy ez a meleget kedvelő kagylótutaj nem fagy ki a télen, mert a termálvízbefolyások miatt a városban és alatta nem fagy be a Kurca, akármilyen hideget is mérnek – figyelmeztetett az elnök.

Közel 9 kilométer hosszan burjánzott el a kagylótutaj a Kurcán – tudtuk meg az Atikövizig szentesi szakaszmérnökségén. A vízügy eddig mintegy 3 millió forintot költött a vízi növény leszedésére és elszállítására – a közmunka program keretein belül továbbra is megtisztítják az érintett területet. A szakemberek szerint is elképzelhető, hogy a Kurcát terhelő termálvizek miatt nem fagynak el a még megmaradt hajtások. Ha a növény magot hozott a leszedés előtt, vagy a munkálatok ideje alatt, akkor az lesülylyedhet az iszapba. Ott a magasabb vízhőmérséklet miatt a növény túlélheti a telet. Ez azért aggasztó, mert a vízfelszín gereblyézésén kívül nem ismert olyan eljárás, amivel meg lehetne gátolni a kagylótutaj elszaporodását. Ez a növényfaj ugyanis a trópusokon honos ormányos bogár tápláléka, amely hazánkban kizárólag néhány növényházban, füvészkertben található meg.

B. D.

 

Pusztulást hozhat

A kagylótutaj az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (European and Mediterranean Plant Protection Organization) szerint növény egészségügyi szempontból potenciálisan veszélyt jelentő fajnak számít. A faj lebegő hínárként a víz felszínén úszik, tömeges elszaporodása esetén teljesen megakadályozza, hogy a fény a víztestbe jusson. Így kiszoríthatja a fotoszin-tetizáló szervezeteket, valamint korlátozza a víz és a légkör közötti gázcserét. Ennek hatására olyan kémiai folyamatok indulnak el, amelyek az oldott oxigén tartalom drasztikus csökkenéséhez, ezáltal a vízminőség nagymértékű romlásához vezetnek.