2011. november 5.

Szigorúbb lesz a lakhatásról szóló helyi rendelet

Az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat intézmény-vezetőjének megbízása az októberi ülésen sem volt sallangmentes. Ismeretes, hogy a város képviselő-testülete június 24-i ülésén az intézményvezetői pályázatot eredménytelennek nyilvánította és a vezetői teendők ellátására Szalva Katalint július 5-től a pályázati eljárás eredményes befejezéséig, de legfeljebb 2012. július 1-jéig bízta meg.

Az állásra újabb pályázatot írtak ki, amelyre ketten adták be igényüket: Gurdonné Kovács Helga (hallássérültek szakos gyógypedagógiai tanár és pszichopedagógia szakos gyógypedagógiai tanár, pszichológus) és Halász-Szabó Gabriella (magyar nyelv és irodalom szakos tanár és művelődésszervező, gyógypedagógus, tanulásban akadályozottak pedagógiája szakos tanár, logopédia szakos tanár, közoktatási vezető).

Mind a nevelőtestület, mind az alkalmazotti közösség által nyilvánított titkos szavazáson szoros eredmény született, és már-már úgy tűnt, hogy a képviselő-testület sem tud dönteni. Többen is azon a véleményen voltak, hogy mindkét pályázó egyaránt megüti azt a mértéket, amellyel megbízhatnák az igazgatói teendők ellátásával. Végül is Gurdonné Kovács Helga mellett tették le voksukat. Megbízatása november 1-jétől 2016. július 1-ig szól.

A képviselők arról is döntöttek, hogy a Szentes Városért Közalapítvány kuratóriumi tagjának a közelmúltban elhunyt Tabajdi György helyére Vágvölgyi Zoltán kerül.

A lakhatás megvalósítását segítő támogatásokról szóló helyi rendelet sok módosítással ugyan, de hosszú ideig alkalmazható volt. Segítségével több száz család kapott több-kevesebb támogatást új vagy régebbi építésű lakás, ingatlan vásárlásához, ingatlanuk korszerűsítéséhez, felújításához, nem ritkán az ingatlan megtartásához, életveszély elhárításához.

Az eltelt tizenöt évben azonban jelentősen megváltoztak a társadalmi-gazdasági körülmények. A változás érintette az építési szabályokat, az árakat, az építkezéshez adható-kapható kölcsönök feltételeit és nagyon jelentősen módosult a támogatást igénylő lakosok anyagi helyzete is. Az idő elszaladt a helyi rendelet szabályai felett.

A megváltozott körülmények között azonban még inkább szükség van arra, hogy az önkormányzat lehetőségeihez mérten segítse a Szentesen lakó, vagy itt letelepedni kívánó embereket lakhatási gondjaik megoldásában, fogalmazott az október végi ülésen Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera aljegyző. A téma előadója elmondta, szeretnének egy korszerű, a mai igényeknek megfelelő, könynyen alkalmazható helyi rendeletet megalkotni. A tervezetet első olvasatban terjesztette a képviselő-testület elé.

A vitában Ollai Istvénné így vélekedett:

– Érdemes volna megfontolni, hogy azok a bérlők, akik – mint nemrég a Bocskai utcában – eladják az önkormányzati lakás berendezési tárgyait, vagy készakarva rongálják, többé ne részesülhessenek a város segítségében.

Lovas József