2011. október 28.

Kis kukta

Márton-napi libasült

Hozzávalók 4 főre: 4 db hízott libacomb, 5 nagyobb burgonya, 3 makói bronzhagyma, 1 kis fej vörös káposzta (kb. 1,5 kg), 1 fej fokhagyma, keresztben félbevágva és még 2-3 gerezd, 4 dkg kristálycukor, fél dl ecet (10 %-os), 2,5 g köménymag, só, frissen őrölt bors, fűszerpaprika.

Elkészítése: A libacombokat sózzuk, borsozzuk, majd a libazsír nagy részével kenjünk ki egy beáztatott cserépedényt. Öntsünk bele kevés vizet, majd tegyük bele a combokat, egy negyedekre vágott vöröshagymát, a felezett fokhagymát, fedjük le, és tegyük a sütőbe. 180 fokon süssük kb. 1,5 óráig. A cserépedény tetejét a sütési idő elteltével vegyük le, és süssük még kb. negyedórát a combokat, amíg szép piros színt kapnak.

Készítsük el a párolt káposztát. A káposztát gyaluljuk vagy vágjuk vékony csíkokra.

Sózzuk 2 dkg sóval, és hagyjuk fél órát állni. Egy fél vöröshagymát vágjunk finomra. Kevés zsíron kara-mellizáljuk a cukrot, majd adjuk hozzá a finomra vágott hagymát. Szórjuk bele a köménymagot, és gyorsan pirítsuk át. Adjuk hozzá a kinyomkodott káposztát, pároljuk lassú tűzön. Ha a káposzta már puhul, tegyük hozzá az ecetet és lassan pároljuk készre.

A burgonyákat mossuk meg, és karikázzuk fel kb. 0,5 cm vastag szeletekre. Tegyük sütőlemezre, sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá fűszerpaprikát, majd öntsük meg olívaolajjal, hogy minden szelet olajos legyen. Jól forgassuk össze, és tegyük félre kicsit állni. Ha a libacombok elkészültek, állítsuk a sütőt a legmagasabb fokozatra, és tegyük be a szeletelt burgonyákat. Körülbelül 20 perc alatt készül el, közben időnként forgassuk át, hogy a szeletek ne ragadjanak le. Ha elkészültünk a sütéssel, adjunk a szeletekhez 2-3 gerezd zúzott fokhagymát, és forgassuk össze.