2011. október 28.

Bertók újra ringbe lép

Bertók Róbert az ökölvívást 2000-ben, a kick-boxot 2004-ben hagyta abba. Szép eredményekkel búcsúzott a ringtől: ökölvívásban junior magyar bajnoki második, felnőtt magyar bajnok, a magyar bajnokság akkori legjobb versenyzője, több nemzeti torna győztese. Hat évig volt válogatott, még Kovács István idejében, akkor lett magyar bajnok, amikor Kokó profinak ment. Kick-boxban a legnagyobb Európa-kupa győzelemmel dicsekedhet, az IAKSA Szövetség színeiben, világbajnokságot nyert light- és full kontakt kategóriában is. Az utolsó bokszmeccsét a németek ellen vívta, ott is nyertesen hagyta el a ringet.

Edző lett a Szentesi Kinizsi ökölvívó szakosztályánál. Fiatal tehetségeket nevelt ki, 2002-ben már magyar bajnoknak örülhetett Petrovics István személyében. Faur Csaba ifjúsági korosztályban lett magyar bajnok. Elmondhatjuk, hogy az utánpótlás jó kezekben van Szentesen.

Aztán gondolt egy nagyot, és 2001-ben már megrendezte első bokszgáláját, amit az anyagiak függvényében azóta is szervez. Balzsay Károly, az olimpiai bronzérmes Mizsei György, Csábi Betti, Miló Viki, Nagy János, Nagy József, Kovács Vipera Attila nevét említhetjük, gyakorlatilag a hazai elit megfordult Szentesen.

Kintről mindig okosabb az ember, mint bent a szorítóban, mondja Bertók. Régóta tervezi, hogy újra ringbe lép. Kétszer indult neki, hogy ellenfelével megmérkőzzön. Először mindjárt, amikor megnyerte a világbajnokságot, mint mondja, jó állapotban volt, fel volt készülve a meccsre, fogyasztott, aztán bejött a TV2 a produkcióhoz kommentátornak is felkérték, az akkora plusz feladatokat rótt rá, hogy nem vállalhatta a mérkőzést. Aztán 2009-ben tervezte, hogy ringbe lép, akkor az anyagi feltételek nem rendeződtek.

– Most 2011-et írunk, Bertók Róbert úgy döntött, hogy bokszol egy nagyot. Mióta edz?

– Én ezzel foglalkozom. Megtörtént, hogy a munkám miatt heteket is kénytelen voltam kihagyni, még a hobbi sportomat, a lábteniszt is, de nem a nulláról indulok. Intenzíven szeptember elején kezdtem el, napi két edzéssel, legfőképpen a technikára, a gyorsításra, az alap-állóképességre hajtok.

– Ellenfelek?...

– Két versenyző van kilátásban, Garai József és Török Csaba. Két magyar profi ökölvívó, kezdők, verhető ellenfelek, persze ők is ezt mondják rólam, de bízom magamban, az edzésmunkámban. Számomra újdonság lesz a 63,5 kiló, a kisváltósúly, nem tudom, hogy milyen erővel találkozom majd, nekem anno 57 kiló volt a klasszikus súlycsoportom, 60 kilóval jártam végig az utolsó meccsemet a vb-n, ott is voltak már nagy ütők. Kondiban érzem magam, hogy rohamosan fejlődök. Ez lesz az első szentesi mecscsem az elmúlt 25 évben. Ezért lett a Premier, a produkció neve.

– A plakáton az áll, hogy búcsúmérkőzés is egyben. Tényleg az utolsó?

– Nem tudom. Az biztos, hogy ha kikapok, akkor viszszavágót kérek. Vesztett meccsel nem szeretnék viszszavonulni.

A rendezvényt november 12-én, szombaton a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban tartják. A kapunyitás 4 órakor lesz. A szervezők 13–14 meccsben gondolkodnak.

(lovas)