2011. október 28.

Európai segítséggel

Folytatódik az együttműködés

Siri Ellen Sletner és Szirbik Imre a közös sajtótájékoztatónTíz önkormányzati intézmény (kettő szociális otthon, egy bölcsőde, iskolák) energetikai rendszerét korszerűsítették az Európai Gazdasági Térség támogatásával Szentesen. A beruházás 2,2 millió euróból valósult meg, amelynek 82 százalékát, 1,9 millió eurót az európai donorállamok – Norvégia, Izland és Luxemburg – biztosította, míg 18 százalékát a város költségvetése állta.

Az érintett épületek mindegyikének hőszigetelték a homlokzatát és födémét, kicserélték a külső nyílászáróit, felújították, helyenként cserélték a belső épületgépészeti rendszereit. A korszerűsítés következtében csökkent az épületek fűtési költsége és károsanyag-kibocsátása. A nagyszabású projekt két esztendő alatt valósult meg.

– A projekt Szentes közel félévszázados termálprogramjában egy nagyon nagy lépés. Egyedül, saját erőből mindezt nem tudtuk volna megtenni, és köszönöm azt a segítséget, amelyet Magyarország, azon belül Szentes kaphatott. Remélem, hogy ezek az eredmények, amelyek a program részeként vannak, nem csak Szentest szolgálják, és a felhalmozódott tapasztalatok mások számára is inspirációt adnak, a globális probléma megoldásához – jelentette ki Szirbik Imre polgármester a sajtótájékoztatón.

A norvég nagykövetaszszony, Siri Ellen Sletner munkatársaitól már sokat hallott a projektről. Mint mondta, nem csak arról, hogy nagyon jól és szakszerűen lebonyolították, hanem mert ez a projekt olyan rendkívül fontos területet érint, amely abszolút központi jelentőségű Norvégia és Magyarország együttműködésében.

– A jövőben is nagyon fontos, hogyan tudjuk az energiaforrásokat hatékonyabban felhasználni – fogalmazott a nagykövetasszony. – Tartalmas beszélgetést folytattam a polgármester úrral és szakembereivel arról, hogyan működik a városban a geotermikus termálvíz felhasználása. Szentes nagyon nagy potenciállal rendelkezik, ami a geotermikus energia felhasználását illeti. A múlt héten írtuk alá azt a megállapodást, ami Magyarország és a donorállamok között létrejött, ami az együttműködés folytatásáról szól. A megállapodás értelmében új lehetőségek adódhatnak az ország számára a jövőben is. Amennyiben a városnak ilyen kiváló és ötletes projektjei lesznek, az új lehetőségeket jelenthet.

Kérdésekre válaszolva a nagykövetasszony elmondta, azok a projektek, melyek nagyon jó ötletekkel rendelkeznek, továbbra is számíthatnak támogatásra. Kiválasztásuk a magyar hatóságok körébe tartozik. Ám a magyar hatóságokkal együtt határozzák meg azokat a kiemelt területeket, amelyek számíthatnak támogatásra. A donorállamok figyelemmel kísérik a megvalósuló projektek sorsát.

Szirbik Imre bejelentette: Szentes most már elsősorban a termálvízre alapozott villamosenergia előállítására koncentrál, erre főként Izlandon lát jó megoldási lehetőségeket.

Lovas József