2011. október 28.

Tudatosan a művészpályán

Széles repertoárral – a könnyűzenei slágerektől az operetten, gyerekdalokon át a népi játékokig – járja az országot Ágoston Anita. A szentesi előadóművész ugyan mostanában feltűnik a Cool Tv NekedValó című műsorában is, de azt gondolja, ezt is profiként oldotta meg. Miközben gyerekeknek szóló első lemezén dolgozik, vágya, hogy énekesként híressé váljon.

Bár nem csupán egy korosztályt céloz meg előadó-művészetével, október elején mégis egy kifejezetten fiataloknak szóló tévéműsorban lépett fel a 25 éves Ágoston Anita.

Mint meséli, tavaly az RTL Klub már hívta egy szereplésre, de arról nem publikus okok miatt lemondott. Azonban ismét ráakadtak a szerkesztők, persze, nem volt nehéz dolguk, hiszen az interneten széltében-hosszában megtalálhatók a fellépéseiről készült felvételek, könnyen ráklikkelhettek a videomeg-osztó oldalakon.

Bulvárban is értéket teremt

A Cool TV-n hétköznap délutánonként látható NekedValó című műsor egyik élő adásában énekelt a szentesi előadó, aki ezt így kommentálja:

– Ez a szereplés nem jelenti azt, hogy azonosultam is a műsorral, hiszen az előadott dal kritikát is megfogalmaz a Való Világ című valóságshow-ról: amit az egész sugall, vagy mutat. Lehet, hogy sokak által lenézett szerepkör egy ilyen műsorban való megjelenés, de egy igazi profinak ebben is tudni kell értéket teremteni. Ez egy kihívás volt számomra, s annyira tetszett a műsorkészítőknek, hogy további felkéréseket kaptam az RTL-csatornától.

A műsorban egyébként Adele Rolling In The Deep című számát adta elő, melyet Varga Kis Sándor és Mészáros Gábor (Murphy) teljesen átdolgoztak. A magyar nyelvű dal ármányról és szerelemről, manipulált boldogságról szól, amivel a Való Világ nézői szembesülhetnek, és sikert aratott. A kihívás mellett Anita visszaigazolást várt, ezt meg is kapta a következő lehetőségekkel; aki figyeli a műsort, november első felében újra láthatja Anitát élőben a NekedValó-ban.

Főállású énekesként járja az ország iskoláit, óvodáit, művelődési házait. Mindenben magára van utalva: fellépésein a hangtechnikát is egyedül szereli fel, aztán magára ölti a mesejelmezt – amikor gyerekeknek dalol – s hogy mennyire nem könnyű ez a műfaj, a konkurencia miatt komoly referenciákat, portfóliót is fel kell tudnia mutatni.

Tanító szándék az első lemezén

Anita hetente többször fellép idősek előtt is, de kedvence a gyerekközönség. Debütáló lemezét is nekik szánja. Szerzőtársaival, a szövegíró Varga Kis Sándorral és a zeneszerző Murphy-vel 10 új dalon dolgoznak, s még a télen szeretnék egy koncerten is bemutatni a hanganyagot, mellyel szintén értékteremtés a céljuk. A gyerekek önzetlenségéből erőt merítő énekesnő tanító jellegű, tanulságos szövegeket énekel nekik első lemezén.

A rendkívül öntudatos fiatal művész - aki 3 éves kora óta énekesnek, vagy színésznek készül - azt mondja, ha már önerőből, egyedül, nehézségek árán ennyi mindent elért, arra vágyik, hogy bekerüljön az országos médiába. Bár korábban szinkronszínészetet nem másoktól, mint Simorjay Emesétől (Pa-mela magyar hangja volt a Dallasban), s Tomasevics Zorkától (a legismertebb szinkronrendező) is tanult, nem ebben, hanem énekesként szeretné céljait megvalósítani, neki a színpad való. A neves énektanár, Sík Olga egyik tanítványa, Lengyel Barbara segítségével is készült erre a pályára.

Anita őszintén beszél arról is, hogy a közvetlen környezetén és néhány tanárán kívül senki sem hitt benne. Az egykori szegvári iskolás elsőként dr. Lehoczkyné Kehrer Anikót, alsós osztályfőnökét említi, aki már elsős korában felfigyelt a benne rejlő tehetségre. Sokat köszönhet Lantos Mária énektanárnak, csakúgy, mint Vass Tibor ballagtató osztályfőnöknek, Rozgonyiné Szabó Mária tanárnőhöz színjátszó körbe járt, Lukács Istvánné tanítónő szereplési lehetőségekkel segítette fejlődését, Orvosné Jaksa Mária magyartanár szavalóversenyekre készítette fel Anitát.

Az ambiciózus énekes nem keres példaképeket: úgy véli, van annyira erős egyéniség, s olyan sok jót hozott otthonról, hogy példaképe nem más, mint a családja.

D. J.