2011. szeptember 23.

A Komoly Férfiak, meg egy "nooormális"

Valóban, Besenyő Pista bácsi szellemét is megidéztem a címben, holott nem az ő megszemélyesítője az első számú „célszemély”. Az átlaghoz képest minimum tripla adag humorérzékkel megáldott zenész, Laár András (alsó képen) most "csak" vendég lesz a Zene-Világ-Zene sorozat (tehát nem valamelyik L’art pour l’art-előadás) évadnyitó estjén. Erre szeptember 30-án, pénteken, 19 órai kezdettel kerül sor a Lajtha László AMI hangversenytermében, a Komoly Férfiak Zenekar koncertjén, ami – bárhonnan nézzük – kuriózum a javából! (Tényleg, mért nem hívja valaki Szentesre a L’art pour l’art Társulatot?)

A főszerepeket, mint jeleztem, a Komoly Férfiak kapták. A trió Bornai Tibor (fent) énekes, zeneszerző, szövegíró, billentyűs hangszereket megszólaltató KFT-alapító "hobbizenekara". Tagjai az ő szintén billentyűt nyüstölő fia, Szilveszter, valamint az egyenrangú alkotótársként velük dolgozó szentesi ütőhangszeres, Kertész Ákos. Enyhén szólva szokatlan a hangszer-összeállítás, ugye? Hát még a megszólalás!

Ennél fogva a dalaik sem eveznek a "rádióbarát" magyar pop-rock fősodrában, sőt a farvizén sem, mert vagy nem nyomulnak eléggé a fiúk, vagy mert értéket szeretnének közvetíteni, ami manapság sajnos, nem trendi. A csúcs Komoly Férfiak-nóta (szerintem) az, amelyik Ferenczi Gyuri alábbi preklasszikus sorait értelmezi át, fordítja magyarról magyarra, miközben a köznapi beszéd rangjára emeli: "a nő olyan, mint a hurrikán, viszi a házat, a kocsit, a tévét"! Nos: a Bornai-szöveget hallva is meg kell pusztulni a röhögéstől! (Ennyit a férfiak komolyságáról.) A többi dal másképpen jó, mert másképpen hat, másként funkcionál. Egy biztos: a közönség részéről kizárt az irántuk való közöny, az érdektelenség! A vendég személye pedig garanciát képez arra, hogy néhány jól ismert KFT-sláger is felcsendüljön ezen az estén, a fentebb érzékeltetett sajátos hangszerelésben.

További információkért javaslom fellapozni a (neten is fellelhető) műsorfüzetet! A koncert szöveges ismertetőjének nívóját lehetetlen túlszárnyalni.

A műsorsorozat többi előadásáról legyen elég egyetlen megjegyzés: talán soha nem volt ennyire érdemes bérletet váltani a Zene-Világ-Zene hangversenysorozat kezdetén!