2011. szeptember 23.

Már útközben mentettek

Tűzoltók NATO-gyakorlaton Kisinyovban

Hat szentesi tűzoltó is részt vett a NATO augusztus végi katasztrófa-reagálási gyakorlatán Moldáviában. A nemzetközi erőpróbára a 19 fős magyar katasztrófavédelmi mentőcsapat augusztus 26-án Szolnokról indult.
Ártándnál lépték át a határt, onnan a román katasztrófavédelem munkatársai vezették fel megyéről-megyére őket, majd 570 kilométeres út után késő este Besztercén szálltak meg. Másnap folytatták útjukat Kisinyov felé.

Felhevült gázpalackot is kimentettek

A moldáviai határtól 220 kilométerre azután váratlan feladatot "kaptak". A magyar menetoszlop előtt 20 kilométerre Cornu Lunccii (Suceava megye) településen nagy kiterjedésű épülettűz oltását kezdték meg a román tűzoltók. A segítségnyújtáshoz (tűzoltás, műszaki mentő, veszélyhelyzeti felderítés és egészségügy) a román katasztrófavédelmi főigazgató engedélye kellett. A helységen áthaladó út mellett lévő 6 lakóingatlanon lévő vályog, kő anyagú, részben fa szerkezetű fő- illetve melléképületek égtek. A rendkívül erős szél miatt a tűz gyorsan terjedt, a helyzet súlyossá vált.

– A hosszú utcában két portán kellett oltanunk. Már a főépületekbe is belekapott a tűz. Légzőkészüléket használtunk. Két felhevült gázpalackot is kimentettünk, utólag lélegeztünk fel, bátor tett volt! A tűz oltását nehezítette, hogy a településen nem volt tűzcsap, a román tűzoltó egységek nem rendelkeztek vízszállító gépjárművel. Egységünk osztott-sugár szereléssel kezdte meg a beavatkozást, szerencsére nálunk ott volt az áramfejlesztő, búvárszivatytyú. Miután a gépjárműfecskendő a rendelkezésre álló 4 ezer liter oltóvízét elhasználta, a magyar mentőcsapat ásott kutakból búvárszivatytyúval végezte a tűzoltó egységek oltó vízzel történő táplálását – tájékoztat Kajtár István tűzoltóparancsnok, majd így folytatja:

– Felemelő érzés volt segíteni, a köszönet, amit kaptunk, nagyon megtisztelő volt a számunkra. Amikor öt nap múlva visszafele jöttünk, megismertek bennünket, integettek, az arcokon a hála jelei tükröződtek. Már ott állt az udvaron a frissen fűrészelt fenyődeszka, a tűzesetek romjait eltakarították.

Kivették a részüket

A mentőcsapat kétnapos, 1020 kilométeres út után érkezett meg Kisinyovba, a gyakorlat helyszínére. Az embereknek (sátrakban) egyszerű tábori körülményeket biztosítottak. A 28-i hivatalos megnyitón közel 600 fős nemzetközi résztvevői kör állt együtt.

– Parancsnok úr, milyen pozitívumai vannak egy ilyen gyakorlatnak a résztvevők számára?

– A nemzetközi gyakorlatokon történő részvétel fontos eleme a nemzeti katasztrófavédelmi szervek tevékenységének. A tagállami kötelezettségeink teljesítése mellett rendkívüli lehetőséget biztosít nemzeti erőink számára a nemzetközi megmérettetésre, a más országok által bevezetett bevált műveleti eljárások megtapasztalására, a nemzetközi segítségnyújtás szabályainak gyakorlatban történő elsajátítására, az együttműködés formáinak szélesebb körű alkalmazására, valamint éles helyzetre történő felkészülésre.

– Milyen feladatok vártak a magyar kontingensre?

– A magyar katasztrófavédelmi mentőcsapat a kétnapos terepgyakorlaton összesen 17 órát dolgozott, szimulációs műszaki mentések során 25 sérültet és 11 elhunytat emelt ki. A mentőcsapat egységei 5 összetett kárterületen végeztek mentéseket. Egységeink összevontan és megosztva is együtt dolgoztak Belgium, Bulgária, Észtország, Kazahsztán, Moldávia, Örményország, Románia, Törökország és Ukrajna mentőcsapataival. Hála az éles bevetésből adódó jó hírünknek, illetve annak, hogy a 43 mentőcsapatból csak öt tűzoltócsapat volt, így rendkívül gazdagon részesülhettünk a feladatokból. Majd minden kárhelyszínre tűzoltókat is kértek. Megesett, hogy három helyszínre kellett vonulnunk. A sokszínűség, a különféle náció nagyon érdekessé tette a gyakorlatot. Eltérően felkészült mentőcsapatok működtek együtt – mondja Kajtár István.

Szentesi tűzoltók, akik részt vettek a gyakorlaton: Kajtár István alezredes, alegységvezető, Kálmán Rajmund őrnagy, szerparancsnok, Kovács Ferenc törzsőrmester, Molnár Robin zászlós, Balázs Csaba zászlós, gépjárművezető, Berényi Zoltán őrmester, gépjárművezető.

Lovas József

 

Szakmai verseny

A kiutazás hetében volt a megyei szakmai verseny, ahol első helyezést ért el ugyanez a csapat, így bejutottak az országrészi versenybe, melyet 15-én Szolnokon tartottak. A Tisza-parti városban a kazincbarcikaiakat megelőzve lettek elsők, így már bent vannak az országos döntő 8 csapatában. Az országos versenyt október második felében rendezik meg Baján. Érdekessége a dolognak, hogy a szentesiek 14 év óta (ekkor rendezték az elsőt) minden országos döntőn ott vannak.

Kifizették a túlmunkát

A kormány előirányzati átcsoportosítással fedezetet biztosított a hivatásos tűzoltóságokon dolgozók túlmunkájának kifizetésére. Azokról a túlórákról van szó, amiket 2004 májusa és 2007. december vége között nem fizettek ki nekik. Kajtár István alezredes, tűzoltóparancsnok lapunk érdeklődésére elmondta, hogy Szentesen szeptember 13-án minden hivatásos önkormányzati tűzoltó számlájára átutalták a neki járó pénzösszeget. Szentesen ez 59 "peres" embert jelent, hozzájuk jönnek néhányan, akik nem pereltek. Ők is megkapták járandóságukat.