2011. szeptember 23.

Kevesebb a turistánk, mint tavaly

A lecsófesztivál sok vendéget vonzott a városbaBár tavaly a megyében a második legtöbb vendégéjszakát a szentesi kistérségben regisztrálták, az idei esztendő rosszabbnak ígérkezik. Az augusztusi forróság sem tudta ellentételezni a június és a július hideg heteit – az üdülőközpont is kevés szállóvendéget fogadott.

Tavaly a szegedi után a szentesi kistérségben regisztrálták a legtöbb vendégéjszakát Csongrád megyében. A megyeszékhely idegenforgalmi vonzereje utolérhetetlen regionális szinten, hiszen a megyénkbe érkező turisták több mint 70 százaléka Szegeden és környékén száll meg. A megyei önkormányzat az elmúlt öt év forgalmát vizsgáló összesítéséből kiolvasható, hogy Szentes látogatottsága – kisebb ingadozásoktól eltekintve – kiegyensúlyozott volt 2005 és 2010 között: minden évben bőven meghaladta a 20 ezret a vendégéjszakák száma. Erre még Hódmezővásárhely sem volt képes, hiába volt három olyan esztendő, amikor 30 ezernél is több vendégéjszakát jelentettek be. A szentesi kistérségben 25 429, a vásárhelyiben nem egészen 20 ezer, a mórahalmiban 16 ezer, a makóiban és a kistelekiben 10-10 ezer, a csongrádiban 4000-nél is kevesebb vendégéjszakát regisztráltak 2010-ben. A tavalyi szentesi forgalom az öt évvel korábbit 15, az előző évit 4 százalékkal haladta meg. A kimutatás alapján az itteni kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 2010-ben 34,6 százalékkal nőtt. Ez a mutató elmarad a vásárhelyi, a makói és a mórahalmi bevételnöve-kedés mértékétől, de jobb, mint a szegedi, a kisteleki vagy a csongrádi.

Májusban alig jöttek Szentesre

Sajnos – ahogy 2005 óta rendre a páratlan években – idén megint csökkenés figyelhető meg a szentesi idegenforgalomban. Holott az összesítés alapján Csongrád megyében az év első hat hónapjában a vendégek 20,1 százalékkal több időt töltöttek el, mint 2010 hasonló időszakában. A polgármesteri hivataltól kapott adatok szerint jelentősen csökkent vendégéjszakák száma: július kivételével minden hónapban kevesebb turista tartózkodott nálunk, mint az elmúlt év hónapjaiban. Leginkább a május lóg ki a sorból, amikor 70 százalékkal esett vissza a forgalom. Az idei adóköteles vendégéjszakák száma mintegy 25 százalékkal maradt alatta a 2010 első hét hónapjára vonatkozó adatnak. Kicsit jobb a helyzet, ha az összes vendégéjszakát vesszük az összehasonlítás alapjául: eszerint 16 százalékkal zsugorodott az itt tartózkodás ideje.

– Az augusztus kivételével jobb volt az idei nyarunk, mint a tavalyi – nyilatkozta lapunknak Molnár Lívia. A 2010 áprilisában nyílt Szín-es Vendégház üzemeltetője elmondta, leginkább külföldi vagy üzleti úton lévő vendégeik vannak, éppen ezért náluk főképp az őszi-tavaszi időszakban foglalják le előre a szobákat. Hamarosan vadászok érkeznek hozzájuk.

Költözne a recepció a strandon

A rossz időjárás miatt a júniusi és a júliusi forgalmunk sem úgy alakult, ahogy tavaly nyáron, augusztusban javult ugyan a mutató, de korántsem annyira, hogy feledtetni tudja a szezon el-ső felének elmaradásait – mondta lapunknak Szűcs Szabolcs. A forgalom növelése érdekében a Szentesi Üdülőközpont Non-profit Kft. ügyvezetője azt tervezi, hogy a kempingezőknek bővíti a létesítmény szolgáltatásait, de az árakat nem eme-li 2012-ben. Programjának egyik eleme az lenne, hogy a recepció mostani helyén közösségi termet alakítanának ki a strandon megszállók számára. Ez nem csak kényelmi szempontból lenne fontos, hanem azért is, hogy a kőházak szomszédságába telepített recepciós faházból koordinálni tudják a vendégforgalmat. Eddig ugyanis az érkező turisták utólag jelentkeztek be, így nehéz volt ellenőrizni, valóban annyian veszik igénybe a szállást, mint amennyit bejelentettek. Nyári tapasztalat, hogy sűrűn kellett pótolni a konyhai felszerelést, mert a lábasoknak rendre lába kélt – ezt is meg lehet előzni, ha közelebbről felügyelik a turistákat.

Bíró Dániel