2011. szeptember 23.

Műemlékkel gazdagodott a Felsőpárt

Elszomorító állapotban néhány védett értékünk

Tizenötre nőtt a szentesi műemlékek száma, miután a Nemzeti Erőforrás Minisztérium augusztusban a Jókai utcai református templomot is fokozottan védett értékké nyilvánította. Műemlékeink többségénél nincs felirat, ami jelezné, milyen státusza van az építménynek. Három épület állapota elszomorító: a Páva utcai górét például horogkereszt csúfítja.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal javaslata és a régiós hatóság tudományos dokumentációja alapján a szentesi Jókai utcai református templom is bekerült azon 173 objektum közé, amiket a Nemzeti Erőforrás Minisztérium augusztusi rendeletében műemlékké nyilvánított. Az 1914-ben felszentelt templom megépítését már 1871-ben szükségszerűnek találta a presbitérium, de a munkálatok megkezdésére egészen 1912 szeptemberéig várni kellett. Dobovszky József tervei alapján két helybeli mester, Oláh Lajos építőmérnök és Szathmári Pál asztalos vezényelte a szakipari munkákat. Különlegesség, hogy a felsőpárti templom tornya éppúgy 43 méter magas, mint a Kossuth téri nagytemplomé.

– Nagyon örülünk a műemléki címnek, de reméljük, ez nem csupán kötelezettséget jelent számunkra, hanem törődést is – mondta Gilicze András. A lelkész hozzátette, ha 50 milliós pályázati támogatást nyerhetnének az épület rendbetételére, akkor a szigetelésen, a padló cseréjén, a pince víztelenítésén túl az ólomüvegablakok felújításának befejezésére és a kerítés megerősítésére is maradna pénz.

Műemlékhez méltatlan állapotban van a Páva utcai góré. (A szerző felvétele.)A műemlékké nyilvánítás apropóján lapunk megnézte, a korábban elismert szentesi épített emlékek milyen állapotban vannak. Ebben segítségünkre volt a műemlékem.hu, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület közös támogatásával létrejött internetes oldal, ahol hazánk műemlékeiről rendszeresen állapotértékelést készítenek. Az 1-től 5-ig osztályozott építmények közül a legjobb érdemjegyet a református nagytemplom, a megyeháza, az Ópusztaszerre költöztetett dónáti szélmalom, a Szentháromság-szobor és a Gólyás-ház kapta. Négyest kapott az online bizonyítványban a görög-keleti templom, a XV. századi ecseri templomrom, a református lelkészlak, a Szent Anna-templom, a Péter polgárház és a múzeum ligeti épülete. Ezek közül a lelkészlak felújítását tervezték nemrég, de az egyházközség pályázata nem nyert, ezért a későbbiekben újra forrást szeretnének találni a rekonstrukcióra.

Elszomorítóbb a helyzet a Páva utcán, ahol a kukoricagórét és jégvermet lakóházak ölelik körbe. Talán ez az el-szigeteltség az oka, hogy a műemlékem.hu-n 3-asra értékelt építmény jóval elhanyagoltabb, mint gondolnánk. Ahogy a többi szentesi műemlék többségén, ezen sem találtunk táblát, amely arra emlékeztetne, mennyire védett értéke a városnak. Viszont nem kerülhetik el az arra járók figyelmét a góré falán éktelenkedő graffitik – a déli oldalát például egy horogkereszt csúfítja. Kettest kapott a honlap értékelőitől a Szent Anna utcai kikötői csárda, amit még a XVIII. században emeltek, hogy a Kurcán hajózókat kiszolgálja. Lapunk információi szerint a magántulajdonban lévő épületet szállóhelyként hasznosította volna a tulajdonos, de a magas felújítási költségek és a hiányzó pályázati lehetőségek miatt elállt tervétől. Ugyancsak elégségest érdemelt a Petőfi Szálló, amihez annyi megjegyzést fűzött az értékelő, hogy "nagyon szép épület lesz… egyszer."

Bíró Dániel