2011. augusztus 26.

Kis kukta

Habos-túrós kekszsüti

Hozzávalók: 50 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 10 dkg kakaó, 2 ek. rum, annyi tej, hogy összeálljon.

Túrótöltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 20 dkg porcukor, 2 cs vaníliás cukor, 0,5 l Hulala tejszín, 1 cs. Dr. Oetker zseléfix.

Tetejére: 3 dl tej, 1 cs. vaníliapuding, ízlés szerint cukor.

Elkészítése: A száraz hozzávalókat összekeverjük. A vajat megolvasztjuk, és annyi tejet adunk hozzá, hogy öszsze tudjuk állítani a kekszes masszát. A kekszes masszát tepsibe nyomkodjuk kb.1 cm vastagon, majd rákenjük a túrótölteléket. A tejszínt a vaníliával és a zseléfix-szel keményre verjük. A túrót összeöntjük a cukorral, hozzáadjuk a tejszínhabhoz és együtt jól kikevertetjük. A habos túrótölteléket rásimítjuk a kekszmasszára, és egyenesre igazítjuk. A vaníliapudingot a tejben felfõzzük, ízlés szerint cukorral ízesítjük. Lassan kevergetve kihûtjük, és vékonyan a túrós habra simítjuk. Hideg helyre tesszük, amíg megköt a puding, utána felszeleteljük, és tálaljuk.

Madártej szelet

Hozzávalók a piskótához: 8 db tojás, 8 ek. cukor, 8 ek. liszt,1 tk. sütõpor.

Krémhez: 8 tojássárgája, 4 ek. cukor, 5 ek. liszt, 2 ek. vaníliás cukor, 4 dl tej, 18 dkg margarin, 10 dkg porcukor.

Tetejére: 4 dl tejszín, csoki-reszelék.

Elkészítése: A piskótához a 8 tojásfehérjét a cukorral habbá verjük. 8 ek. lisztben elkeverjük a sütõport, a kemény habhoz adjuk, és megsütjük. (Közepes hõfokon 15-20 perc alatt sül meg.) A krémhez a tojássárgákat, 4 ek. cukrot, 5 ek. lisztet, 2 ek. vaníliás cukrot 4 dl tejben elkeverünk. Sûrûre fõzzük, majd kihûtjük. A margarint a porcukorral alaposan kikeverjük, a kihûlt krémhez adjuk, majd a megsült tésztára simítjuk. A tetejére 4 dl tejszínbõl kemény habot verünk, és csokireszelékkel megszórjuk.