2011. augusztus 26.

Az egészséges lakosságért

Előadások, szűrések, HPV-oltás

A május 20-án tartott ülésen a képviselő-testület tárgyalta a szentesi lakosság egészségi állapotának javítását célzó átfogó programra vonatkozó előterjesztést és azt munkaalapokmányként elfogadta. Felkérte a szociális bizottságot, hogy szakmailag érintettek bevonásával dolgozza ki a részleteket.

A feladatra július 9-én 10 fős szakmai szervezőbizottság alakult. A testület – az érintett háziorvosokkal, szakorvosokkal, cégekkel történt egyeztetések után – a március 15-i rendkívüli ülésen döntött arról, hogy elindulhat a program. Miként arról a legutóbbi számunkban már írtunk, Szirbik Imre polgármester azt indítványozta, hogy a város által biztosított keretből elsősorban a szűrésekre fordítsák a pénzt a program végrehajtói. Ez az összeg a 2011-es évre 3,6 millió forint.

A szűrőprogram ötletgazdája, egyben a fentebb említett bizottság elnöke, dr. Chomiak Waldemar (képünkön) lapunk érdeklődésére elmondta, tapasztalják, Szentes lakosságának egészségügyi állapota nagyon rossz. Az egészségügyi kultúrával is baj van. Az emberek nem tudják, mikor kell menni orvoshoz, ha mégis kell, akkor nem tudják, hova menjenek, nem tudják, hova kell beutaló.

– Felvilágosító kampányt indítunk, de nemcsak a betegek részére. Ebben a szakma képviselői tájékoztatni tudják a betegeket, milyen esetekben kell menni a sürgősségi osztályra, mikor a háziorvoshoz. Fontos az, hogy az emberekben tudatosuljon, mi az egészségügyi együttműködés, s hogyan működik. A programban lesznek felvilágosító kampányok, előadások, a szakrendelők vezetőit kértük fel ezek megtartására. Ezáltal személyes kontaktus alakulhat ki az orvosok és a betegek között. Elsősorban a prevencióra fektetjük a hangsúlyt, hiszen a megelőzés olcsóbb, ugyanakkor mindannyiunk érdeke is. És ne csak a betegségekről beszélgessünk: például a dohányzásról is, elmondjuk, milyen ártalmas, az is feladat, hogy segítséget nyújtsunk a leszokáshoz – mondta az orvos-képviselő.

A program kilenc állomásból áll, egymásra épülő előadásokkal, azt követő szűrőnapokkal. A rendezvényeket hétvégeken tartják, azért, hogy el tudjanak menni az emberek. Mind a 13 körzetes háziorvost bevonták a programba, minden beteg megkapja a szentesi gondozási könyvét, ahová az eredményeiket írják. A beteget a háziorvos irányítja tovább, ha szükséges. Mint megtudtuk, sok önkéntes segítő jelentkezett már, szponzor is akad szép számmal.

A program szeptember 11-én fogorvosi tanácsadással kezdődik. Itt előtérbe kerül a szájhigiénia: szájrák, protézis. Sokan nem tudnak például a szájban lehetséges daganatokról, elváltozásokról.

Október 8-án már nagyobb volumenű dologról beszélhetünk, így nőgyógyászati eseteket vizsgálnak. Lesz nőgyógyászati rákszűrés, mellrákszűrés, mammográfia, a lányoknak első HPV-oltás. Férfiaknak prosztata vizsgálat, potenciazavarok szűrése. Ide családokat várnak, a program egy napon fog történni az előadással.

November 12.: szív- és érrendszeri, valamint diabé-tesz nap. Ekkor a háziorvosok is részt vesznek a programban, komplex vizsgálatokat végeznek: meghallgatják a tüdőt, lesz cukor- és koleszterinszint mérés, testtömeg-, testhő- és testsúlymérés.

December 10-én már a harmadik HPV-oltásra várják a 13 éves lányokat. Ugyanis, három alkalommal kell beadni az egyébként drága védőoltást, ami ajánlatos is, hiszen közel 100 százalékos védettséget nyújt nemcsak méh-nyakrák, de a méhszemölcs ellen is. Ezen a napon lesz nőgyógyászati rákszűrés, mellrákszűrés és mammográfia.

A rendezvényekkel kapcsolatban rendszeresen tájékoztatjuk olvasóinkat. A lakosság egészségi állapotának javítását célzó átfogó program jövő év februárjában folytatódik.

Lovas József