2011. augusztus 5.

Kis kukta

Görögdinnyekehely

Hozzávalók: 1 nagy görögdinnye, egy citrom leve por-cukor ízlés szerint, 5 cl Ma-raschino, 1 üveg pezsgõ, néhány mentalevél a díszítéshez.

Elkészítése: A dinnyét félbevágjuk, kimagozzuk és kis golyócskákat vágunk ki belõle. A dinnyegolyócskákat egy tábla tesszük, citromlével, porcukorral és Maraschinoval marináljuk és két órára hûtõszekrénybe tesszük. A pezsgõt szintén behûtjük. A dinnyegolyócskákat elhelyezzük egy megfelelõ tálban és leöntjük a jól behûtött pezsgõvel (eközben az üveg nyakát merítsük a folyadékba, nehogy megszökjön a szénsav). Végül mentalevéllel díszítjük ezt a frissítõ édességet.

Görögdinnyeleves

Hozzávalók: 2-3 kg görögdinnye, 2 ek. lime lé, 2 ek. citromlé, 1 piros chilipap-rika, 1 darabka gyömbér gyökér szeletelve, 1/2 csésze kockára vágott édeskömény (ez nem mag, hanem egy salátaféle), 1/2 csésze menta, 1 sárga vagy zöldpaprika, 1 piros paradicsompaprika (a paprikákat kockára kell vágni), só, bors, 2/3 csésze fekete áfonya-, mentalevelek.

Elkészítése: Vágjuk fel a dinnyét, vágjuk le a héját, távolítsuk el a magokat. Pürésítsük egy mixerben. Nyomjuk át egy szitán, nehogy magok maradjanak benne. Tegyük át a 3/4 részét egy tálba, 1/4-et hagyjuk a mixerben. Ehhez az 1/4 -hez adjuk hozzá a levet, a piros chilipaprikát és gyömbért, és ezt is pürésítsük. Öntsük a mixerbõl a keveréket a dinnyepüréhez. Keverjük bele az édesköményt, a mentát és paprikákat. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Hûtsük le és díszítsük áfonyával, mentával.