2011. augusztus 5.

Jobb körülmények várják a kutyákat

Lényegesen javultak a körülmények a Téglagyári úti állatmenhelyen tavasz óta. Olyannyira, hogy a Berekben létesített ivartalanító-telepről is vissza tudták fogadni az akkortájt oda szállított kutyusokat. Az állatvédők munkája és gondja azonban nem lett kevesebb.

– Nagyon nehéz időszak után sikerült talpra állnia a HEROSZ szentesi állatmenhelyének, – tudtuk meg dr. Széchenyiné Csergő Judittól, a Téglagyári úti telep egyik alapító-vezetőjétől. – Újra el tudjuk látni az eredetileg felvállalt funkciókat. Bár kor-látozott számban tudunk újabb kutyákat fogadni, örömünkre egyre többször sikerül nekik új gazdit is találni.

Mint mondja, a téli időszakban a belvíz és a hó miatt csak emberfeletti erőfeszítésekkel tudták ellátni a telepen zsúfolódó állatállományt. A katasztrófa-védelem szakemberei oldották meg végül a helyzetet, de a tűzoltóság is többször a segítségükre sietett.

Viszont a kutyák száma is vészesen megszaporodott, a telepvezető elismeri: az vezetett ide, hogy nem húztak meg egy határt. Támadások, fenyegetések, s feljelentés után több állatmenhely is segített, hogy csökkenjen az ebek létszáma, melyet hatósági utasításra 120-ra kellett redukálni. Ekkor a budapesti központjukban is belátták, sürgősen személyi változásra van szükség a szentesi menhelyen. Deák Ferencet alkalmazták telepvezetőnek, aki több évtizedes állatvédő tevékenységének köszönhetően erős kézzel tette helyre a dolgokat.

Csatornáztak, ivartalanítottak

A fővárosi központtól is kaptak támogatást, de Wolf-gang Stephanow is kinyitotta a pénztárcáját. A magyarországi menhelyek védelmére szerveződött Tierschutzpro-jekt Ungarn elnöke ugyanis 700 ezer forint értékben 8 blokkos elkülönítő kenneleket rendelt a telep számára. A csatornázást is el tudták végezni, s kibetonozták az udvart, vázolta fel a pillanatnyi helyzetet dr. Széchenyiné. Ivartalanítást nagy számban tudtak végezni az Arche-Canis Alapítvány erre a célra szánt keretéből. Ezen kívül táppal és oltóanyaggal is segített a szervezet.

A Berekben létesített ivartalanító központ és menhely a környéken lakókból ellenérzéseket váltott ki, a HEROSZ állatmenhelyén azonban leszögezik: semmi közük az új telephez. Annyi a közös bennük, hogy amikor az állományt csökkenteni kellett, oda is kerültek kutyák.

– Örülünk, hogy mi is megszólalhatunk, tapasztaljuk, a városban nagy becsülete van a munkánknak, s amikor baj volt, a lakosság mellénk állt. Soha nem voltak millióink, amiből csodálatos menhelyet tudtunk volna létrehozni, s 15 évvel ezelőtt, amikor a várostól megkaptuk a területet, kikötötték: 300 méteren belül nem lehet lakott ingatlan – jegyzi meg dr. Széchenyiné. Mint mondja, a város kérésére folyamatosan szállítják vissza a Berekben kialakított menhelyről az állatokat. Új kennelek és a korábbinál jobb körülmények várják most már a négylábúakat. – Ezzel tudjuk honorálni az ottani korábbi segítséget is, teszi hozzá. További fejlesztéseket szorgalmaznak, a dolgozói létszámot önkéntesekkel bővítenék.

Kutya-ügyek éjjel-nappal

Szinte nonstop szolgálatot vállaltak, amit életszerűen bizonyít, hogy beszélgetésünk alatt többször is megcsörrent a telepvezető mobilja, s mindig "kutya-ügyben". Egy telefonáló azt jelentette, hogy a Mentő utcában leltek egy balesetet szenvedett kutyára, egy másik hívó kétségbeesetten kért segítséget, mert Magyartésen két kutyáját is megmérgezték, s helyettük új ebet szeretett volna. Azonban meggondolandó ilyen helyre kutyát kiadni. Egy idősotthonba költöző 93 éves bácsi két keverék kutyusának is szeretnének mielőbb gazdit találni. – Ezek az elintéznivalók nálunk mindennaposak, érzékelteti helyzetüket dr. Széchenyiné.

Darók József