2011. augusztus 5.

Arculatváltás 2012-től a városközpontban

690 milliót nyert az önkormányzat

Jövőre kiszélesítik a járdákat az Ady Endre utcán. (Fotó: Bíró Dániel)Jövőre teljes gőzzel elindulhat a városközpont átalakítása, mivel múlt csütörtökön a bíráló bizottság erre a célra 690 millió forint uniós támogatást ítélt meg Szentes önkormányzatának és partnereinek.

Arculatváltás előtt áll Szentes központja. Régóta tervezett fejlesztések kezdődhetnek meg hamarosan, mivel a napokban megszületett a várva várt támogatási döntés a városközpont rehabilitációs programjával kapcsolatban. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján megjelent tájékoztatás szerint múlt csütörtökön úgy döntött a bíráló bizottság, hogy 690 millió 114 ezer forint uniós forrás illeti meg az önkormányzatot és helyi partnereit. Az NFÜ 77 százalékos támogatási arányról számol be, ami azt jelenti, hogy közel 900 millió forintot emészt majd föl a beruházási program megvalósítása.

Az eredeti elképzelések között több mint 20 projektelem szerepelt, ezek közül végül csak a tiszti klub homlokzatának felújítása került ki. A milliárdos beruházási lista olyan – korábban sok vitát kiváltott – célokat fogalmazott meg, mint az Ady Endre és Petőfi Sándor utca átépítése. A Petőfihez hasonlóan az Ady Endre utcát is egyirányú-sítanák, és bevásárló utcát alakítanának ki. Ehhez kapcsolódóan felújítanák több Ady Endre utcai üzlethelyiség homlokzatát, egy közösségi kertet alakítanának ki a tiszti klub, a Boros Sámuel szakközépiskola és a Kiss Bálint utcai civilház zöldfelületeinek összekapcsolásával. A program része a Kurca-híd kiszélesítése, a bíróság épületének külső felújítása, a Kossuth utcai díszkivilágítás és a Kossuth téri körforgalom végleges kialakítása is. Ezzel egyidejűleg átrendeznék a Fehér ház előtti tér, a Szent Miklós templom és az evangélikus templom környezetét, felújítanák a városi galériát és a diákpincét, illetve a Kiss Bálint utcai civilházat. Korszerű kerékpártároló épülne a buszállomáson, megújulna a Fehér ház földszinti és első emeleti homlokzata, és az épületegyüttes belső udvarát is rendeznék.

Mivel a kétfordulós pályázat második körében az igényelt támogatásnál kicsivel kevesebb összeget ítéltek meg a városnak, felmerül a kérdés, mi marad ki a programból.

Erre egyelőre nem tudtak válaszolni a városházi illetékesek, hivatalos írásbeli értesítést ugyanis még nem kapott az önkormányzat, de – a kis különbség alapján – valószínűsíthető, hogy érdemben nem befolyásolja majd a fejlesztések végrehajtását.

Több éves előkészítő munka eredménye ez a pozitív döntés, a pályázat sikerének mindannyian örülhetünk – nyilatkozta lapunknak Szir-bik Imre. A polgármester hozzátette, kétfordulós megmérettetés volt, ahol az első támogató döntés még az előző kormányzati ciklusban született meg, és ez meg is határozta a projekt sorsát. Ettől függetlenül el lehetett volna esni a támogatástól, de a részletes kidolgozás során sem hibáztak a pályázat írói. A kivitelezések várhatóan 2012-ben kezdődnek meg, kivételt csak a Kurca-híd jelenthet, mert ott a kerékpárút lejáró pályázata miatt szorít az idő, ezért elképzelhető, hogy azon a részen a meder kotrását még idén elkezdik.

Bíró Dániel