2011. július 22.

Zenével barátkoztak a Rotary-táborban

A Szentes-Csongrád Rotary Club II. Nemzetközi Gyermektáborának résztvevői felléptek a XX. Kurca Parti Coctail Party szinpadán a Tücsök KlubbanA zene és tánc köré szőtte a programokat a Szentes-Csongrád Rotary Club második alkalommal szervezett nemzetközi táborában. Azonban a résztvevők nem csak a zene nyelvét beszélték, hiszen a történelmi Magyarország magyarlakta területeiről érkeztek Szentesre.

Az első alkotótábort tavaly Csongrádon a képzőművészetnek szentelték, idén az egyébként nagyon színes programban szentesi központtal a közös muzsikálásra, egymás kultúrájának megismerésére helyezték a hangsúlyt. Látogatásunkkor Mészáros Zoltán, a Szentes-Csongrád Rotary Club újonnan megválasztott elnöke táncház után szalonnasütésre invitálta a vendégeket a Kurca partjára, majd estébe nyúló együtt zenélés következett. Az utolsó napon a táborozó diákok közös műsorral léptek fel a Kurca Parti Coctail Party-n.

Beregszász környékéről, Pozsonyból, Rimaszombatból, Kolozsvárról, Nagyváradról, Újszentesről, Ara-nyosgyéresről, valamint Óbecséről érkezett az összesen 23 általános iskolás korú gyerek a kísérőikkel, s még csatlakozott hozzájuk néhány helybeli és csongrádi fiatal. A kinti klubok ajánlására jöhettek a diákok, akiknek közös jellemzője, hogy zenével foglalkoznak, és más lehetőségük nem lenne hazánkba utazni. – Talán éppen ezért megható volt a találkozás, tényleg őszintén, könynyes szemmel köszönték meg, hogy eljöhettek, érzékenyült el az elnök.

A táborozás költségeit a jótékonykodó Szentes-Csongrád Rotary Club átvállalta, mellette a szentesi és csongrádi rászoruló diákokat is támogatja. Mészáros Zoltán egy most induló projektjüket is említette: a két település belvárosában tapintható térképeket hoznak létre a vakok és gyengén látók számára. Az augusztus utolsó hétvégéjén rendezendő jótékonysági Mozart-koncertjük bevételét fordítják a projekt megvalósítására.

Bár városunkban gyakorta megfordul, a Rotary-táborba először jött Dénes Ildikó, az újszentesi általános iskola pedagógusa. Temes megyei versenyeken eredményes népdalos diákokat kísért el. Azért is örültek a meghívásnak, mert a gyerekek láthattak a táborban például tekerőlantot, s más hangszerek iránt is felcsigázta érdeklődésüket a közös zenélés. – Dicsérendő a szervezés, kedvességet, szeretetet kaptunk, visszük a tábor hírét, lelkendezett a tanárnő.

Vele ellentétben már másodszor jött táborozni Tolnai Csaba. A 14 éves kolozsvári fiú azt mondta, első alkalommal nagy élményt jelentett számára, ezért mindenképpen újra jönni akart. Változatosnak tartja a programot, különösen a sportos részét kedveli. A tavaly kialakult barátságok megmaradtak kárpátaljai, nagyváradi és szentesi fiatalokkal, akik közül néhányukkal most is találkozhatott. – Ha beleférek a korhatárba, remélem, jöhetek még, bizakodott Csaba.

D. J.