2011. július 22.

Kötélhúzás a visszasajtolás ügyében

Az érdekvédelmi szervezetek törvénymódosítást sürgetnek, mondja Nagygál JánosA termálvíz visszasajtolása ügyében mielőbb törvénymódosításra van szükség Nagygál János, az Árpád Agrár Zrt. szakembere szerint, mert minden egyes nappal nő a bizonytalanság a mezőgazdaságban. A remélt szeptember helyett az ősz végére születhet kedvező döntés – tudtuk meg Farkas Sándor országgyűlési képviselőtől, aki úgy látja, mindenképp szigorúbb lesz a szabályozás.

Kötélhúzáshoz hasonlít az a háttérmunka, ami a termálvíz visszasajtolása ügyében zajlik az érdekvédelmi szervezetek és a kormányzat között. Korábban megírtuk: az ellehetetlenüléstől tartanak a termálenergiát hasznosító kertészetek és távhőszolgál-tatók. Aggodalomra az a tavaly áprilisban elfogadott rendelet ad okot, mely szerint a hatósági engedéllyel működő, termálvizet energetikai célokra használó társaságok engedélyei jövő év végén lejárnak, amit csak úgy lehet megújítani, ha a cég vállalja, a földfelszínre hozott termálvíz visszasajtolását a földbe. Ez kutanként akár félmilliárdos kiadást is jelenthet.

Annak érdekében, hogy ezt a kötelezettséget megszüntessék, több hazai érdekvédelmi szervezet is összefogott. A Magyar Geotermális Egyesület a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségével karöltve nyár elején sajtóhadjáratba fogott, hogy felhívja a kormányzat figyelmét az egyre égetőbb problémára. Nagygál János, az Árpád Agrár Zrt. kertészetének műszaki vezetője – aki a Magyar Geotermális Egyesület alelnöke is – úgy látja, kis lépéseket sikerült tenni a törvénymódosítás érdekében, de az idő egyre inkább sürget. – Legutóbb Jakab Istvánnal, az Országgyűlés alelnökével egyeztettünk, de korábban több államtitkárral is tudtunk tárgyalni, és közülük néhányan el is fogadták, hogy nemzetgazdasági szempontból nagyon fontos lenne a visszasajtolási kényszer megszüntetése. Ugyan-akkor az is érzékelhető, hogy a környezetvédelmi szakállamtitkárság az ügy kerékkötője, ők ragaszkodnak a visszasajtoláshoz – mondta lapunknak. Hozzátette, valóban volt egy olyan kormányzati – Szentest és térségét hátrányosan érintő – elképzelés, hogy a kutak számától függően rendelik el a visszasajtolást, de ez – úgy tűnik – lekerült a napirendről. Nagygál János szerint szeptemberben, vagyis a Parlament őszi ülésszakának kezdetén mindenképp dönteni kell, mert minden egyes nappal nő a bizonytalanság a mezőgazdaságban.

Kevés esélyt lát a szeptemberi döntéshozatalra Farkas Sándor. Szentes és térségének országgyűlési képviselője Turi-Kovács Bélával és Vincze Lászlóval néhány hete vízügyi törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a témában, de a Ház nem vette napirendjére az indítványt. A honatya szerint októberben vagy novemberben születhet határozat. Farkas Sándor el-mondta, folyamatosan egyeztet Bencsik János energiaügyi államtitkárral és másokkal, s ezek alapján körvonalazódott, hogy a kormányzaton belül is megoszlanak a vélemények a visszasajtolásról. – Úgy néz ki, lesznek szigorítások, de bizakodásra ad okot, hogy Orbán Viktor miniszterelnökhöz is eljutott egy olyan helyzetértékelés, ami a legjobban tükrözi a valóságot.

Bíró Dániel