2011. július 8.

Hűsítő finomságok

Szeretjük a leveseket. Nemcsak a gulyást, a bablevest és a halászlét, hanem a nyári, könnyű, lédús frissítő nedűket is. A forró júliusi napok menüsorában első osztályú felvezetők lehetnek a különféle gyümölcs- és hideg zöldséglevesek.

A leves nagyszerű előétel. Felkészíti a gyomrot a főételre, ugyanakkor az is "feladata", hogy félig-meddig eltelítse, így a tartalmasabb főételből már csak kisebb mennyiség szükséges, ami kellemesen hat nemcsak a közérzetre, hanem az alakra is.

Gyümölcsleves – főzés nélkül

Hozzávalók: 30 dkg gyümölcs, 1 liter olyan gyümölcslé, ami a friss gyümölccsel harmonizál (például cseresznyéhez, meggyhez, málnához meggylé, őszibarackhoz őszi-lé, sárgabarackhoz sárgaba-racklé, narancshoz narancslé), 3 dl tejszín, vaníliás cukor, fahéj, ízlés szerint cukor.

Elkészítése: A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a gyümölcsléhez. Beletesszük a friss nyers gyümölcsöt, ízesítjük, majd a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Citromos fagyi

Hozzávalók: 5 dl joghurt, 2 citrom, porcukor ízlés szerint, 1 teáskanál zselatin + víz.

Elkészítése: A joghurtot öszszekeverjük a két citrom levével, ízesítsük porcukorral, aki szereti, a citrom héját is belereszelheti. Majd az egy teáskanál zselatint feloldjuk egy kávéscsészében annyi vízzel, amiben elkeveredik, és a mikrosütőben felforraljuk és hozzáöntjük a joghurtos keverékhez. Az egészet műanyag jégkrémes dobozba tesszük és megfagyasztjuk. Mindenféle gyümölccsel elkészíthető.