2011. július 8.

Főnökváltás a postán

Negyven év szolgálat - Megfelelni az elvárásoknak

Juhászné Pálnok Lenke és Szemerédiné Borsos IbolyaVirágkertész szeretett volna lenni, de édesanyja lebeszélte róla. Féltésből: azt mondta, Kecskeméten sok a katona. A fővárosba került, a postaforgalmi szakközépiskolába. Juhászné Pálnok Lenke elmondhatja, hogy már 14 éves korában megízlelte a postai munkát.

– Jól tanultam, édesanyám is azt szerette volna, ha a tanulmányaimat tovább folytatom. Osztályfőnököm is kapacitált. De akkor még nem lehetett postai vonalon felsőfokú végzettséget szerezni. Az érettségi után kemény hónapokat töltöttem el felvevőként a csongrádi postán. Azután, mivel a nővérem is postai dolgozó, és akkor szülte az első gyermekét, így Csanytelekre kerültem őt helyettesíteni – meséli.

Meglepődött ezen, hiszen nem annyira kicsi a csanyteleki posta, és mégis 18 évesen rábízták a vezetését. Négy évig dolgozott ott, majd lehetősége nyílt arra, hogy szakmai vonalon felsőfokú képzettséget szerezzen. Postatiszti tanfolyamnak hívták abban az időben, másfél éves, nappali, bentlakásos képzés volt, azt mondja élete legszebb időszakát élhette át Budapesten.

Dabas következett, az ottani postaforgalmi technikum szervezésében vett részt. Egy évig tanított is postaforgalmi ismereteket és franciát, mivel a posta hivatalos nyelve mai napig a francia.

Közben a főiskolát is elkezdte, férjhez ment, szült két fiút, 5 évig távol maradt a munkától. Aztán jött a gond, hogyan tovább, Dabason nincs hol lakni, ő tömörkényi, a férje csanyteleki, így hazaköltöztek. Csongrádon postavezető helyettesként számítottak rá. Az akkori főnöknek, Verók Istvánnak kilátásba helyezték a szentesi posta vezetését. Juhászné másfél évi "tanulás" után lett Csongrádon postafőnök, közben befejezte a főiskola tanulmányait is Győrben.

A következő állomás Szentes. Tizennyolc évi vezetői munka után felajánlották neki a szentesi posta helyettes vezetői posztját. '83-ban került át Csongrádról, ugyanaz a Verók István lett a főnöke. Ez is egy jó ugródeszka volt, hogy a kibővült feladatokkal is meg tudjon birkózni, mondja. Vonzotta a nagyobb kihívás, Szentes körzeti posta is, 21 kisposta irányítása tartozik hozzá, benne a vásárhelyi körzet.

– Nem bántam meg, hogy idejöttem. Verók úr 2005-ben ment nyugdíjba, hat évig vezettem ezt a postát. Negyvenéves szolgálati idővel mögöttem, úgy döntöttem, hogy nyugállományba vonulok. Június 22-vel átadtam a helyem Ibolyának.

– Ez idő alatt sokat változott a postai munka.

– Amikor elkezdtük, úgynevezett dugdosós telefonközpont volt, nagyon kevés előfizetővel, illetve telefonból volt hiány. Hírlapterjesztésben és sok másban is monopoljoga volt a postának, most nem mondhatjuk el ugyanezt. A bélyegekre és az 50 gramm alatti levelekre még talán.

– Megbánta?

– Dehogy bántam. Én anynyira postás voltam, hogy nem is tudtam másképpen elképzelni az életemet. Olyan jó, hogy akár merre megyek az országban, mindenütt ismerősökkel találkozom.

– Van egy csodálatos postamúzeumuk... – vetem közbe.

– Egy alapítvány működteti. A régi főnök, Verók István a mindentudója. Hat teremben mutatjuk be a dolgokat. Itt ápoljuk például Kass János Kossuth-díjas művész hagyatékának egy részét, bélyegterveit. Jövőre ünnepelünk: Szentesen 225 éve annak, hogy posta létezik. Érdekes, valaha marhakereskedőkkel küldték a leveleket, a Bőldi révnél hajtották át a marhákat, 1787 óta létezik postaállomás Pest és Arad között a szolgálati útvonal Szentest is érintette.

– Mit fog kezdeni a szabadidejével?

– Negyven év hosszú idő. Egy kicsit belefárad az ember. A polcokon sok könyv vár kiolvasásra. A kertben is le tudom foglalni magam.

Juhászné Pálnok Lenkétől Szemerédiné Borsos Ibolya vette át a stafétabotot a Szentes 1-es postán. A főnökváltás hivatalosan június 22-én történt. Ami közös bennük, mindkettőjüknek a posta az első és egyetlen munkahelye, úgy is fogalmazhatnánk: az élete. Az ember azt gondolná, nagyon egyszerű az egész. Pedig nemet kell mondani a felvetésre.

Ibolya osztályfőnöke javaslatára iratkozott be a postaforgalmi technikumba. Az érettségi után Győr következett, a főiskola, ahonnét postaüzem-mérnöki diplomával tért haza '89-ben. Azt követően Szentesen kapott állást, az 1-es főpostán. Ez volt az az időszak, amikor átköltöztek az új épületbe a Petőfi utcáról.

– Pályakezdőként az ember ezeregy várakozással áll munkába. Amikor a számítógépes rendszerrel elindult a postai szolgáltatás, nem volt olyan egyszerű a dolog. Egerbe mentünk el tanulmányozni, hogyan működik. Ennek a rendszernek voltam először az összefogója. Azután a felvételtől kezdve többféle munkát végigcsináltam. Voltam helyi ellenőr, posta osztályvezető, majd gyesre mentem. Három gyerkőcöm van, két fiú és egy kislány. Felgyőről járok be Szentesre naponta. Nem könnyű így helytállni – meséli.

Hozzáteszi: nem panaszkodni akar ezzel. Részünkről bólogatás a válasz. S hogy nyugtázza a beleegyezést, elmosolyodik.

– Amikor Lenke vezető lett, én akkor lettem helyettes – folytatja. – Ő azt mondja, Verók úrtól tanult meg sok mindent, én meg tőle. Nálánál jobb vezetőt nem tudok elképzelni. Nagyon szerettem vele dolgozni és most azért izgulok, hogy nekem is legyen egy jó helyettesem. Még a jövő kérdése az egész, mivel pályáztatás előtt vagyunk.

– Ha már a jövőt említettük, beszéljünk a feladatokról, elképzelésekről.

– Ami igazán nehéz az egészben, hogy sokféle elvárásnak kell megfelelnünk. Úgy kell dolgoznunk, hogy a felső vezetés, a dolgozók és az ügyfelek elvárásainak is megfeleljünk egyszerre. Szeressenek idejárni hozzánk. 2013 januárjától újabb piacnyitás várható, elképzelhető, hogy még jobban megnyirbálják a piacunkat. Erre kell felkészülnünk, az úgynevezett klasszikus postai szolgáltatásból megélni már nagyon nehéz. A több lábon állás felé kell menni, de az sem egyszerű. Végeredményben ezek nem nálunk dőlnek kell, nekünk végre kell hajtani a kitűzött feladatokat. A befektetések, biztosítások piaca az, ami most megy. Mi nem ezen dolgozunk.

– Az ügyfélhívó rendszer bevált?

– Az emberek mára elfogadták. Eleinte idegenkedtek tőle. Vannak ügyfeleink, akik elpártoltak tőlünk, a másik postára mennek. De ebben a parkolási rendszer kialakítása is ludas, megnyirbálta az ügyfeleinket. Itt fizetni kell. Vannak, akik nehezen élik meg az új dolgokat. Türelmetlenebbek lettek az emberek.

Lovas József