2011. június 24.

Nem voltak benne a tv-ben

Olvasóink írják

Régen hallatott magáról a "Fiúk a térről" című műsor a Civil TV-ben. Talán azért, mert olyan kérdésekkel kerestek meg bennünket az utca emberei, amelyekre nehéz volt megtalálni a válaszokat, vagy sokat kellett utána járni a stábtagoknak. Nem tudom!

A minap egy kedves anyuka jött oda hozzánk a Kossuth térre és elpanaszolta azt, amit most meg szeretnék osztani önökkel. Elmesélte azt, hogy gyermeke a Deák Ferenc Általános Iskolába jár és most 8. osztályos. Ott minden évben (21 éve) megrendezik a Deák Diák Show-t, május utolsó péntekén. Sok éven át a színház adott otthont ennek a jótékonysági rendezvénynek, de egy pár éve már a sportcsarnokban tartják. Sokan tudják, hogy ez a műsor a gyerekekről szól, akik nem kevés odaadással és gyakorlással készülnek egy-egy jelenet, táncprodukció betanulására. Megszokott műsorrend volt eddig: énekkar, mazsoret-tesek, igazgatói beszámoló és az osztályok előadásai, majd a végén a végzősök búcsúdala és a műsort a finálé zárta, ahol minden tanuló felszaladt a színpadra és elénekelte a meglepetés dalt.

Ez a 2011-es évben egy kicsit megváltozott, mert az elején volt a "Nyitódal" az egész iskola énekelt. Majd a vége felé közeledve jött a ballagó diákok meglepetés produkciója, a keringő. Ez nem megszokott dolog egy általános iskolai bálon, éppen ezért várta mindenki a végén a gyerekeket, mivel ők is menyasszonyi ruhában táncoltak (mint a nagyok). Csodálatos bemutatót láthattak a szülők és nagyszülők. A búcsúdallal fejezték be, ahol szem nem maradt szárazon.

Tudták a szülők, hogy a Civil TV felvette a műsort. Türelmetlenül várták a hétvégi adást, hogy megnézzék a gyerekek produkcióját, de hiába vártak, mert nem vették fel. Az anyuka segítséget kért tőlünk, hogy mondjuk el valahol ezt a sérelmet ha tehetjük, a tv-ben vagy az újságban. Értetlenül állnak és nem tudják miért nem ment adásba, ha egyszer ott volt a szerkesztő asszony.

Mivel nincs már ez a műsor sem, így tollat ragadtam és leírtam, amit az anyuka elmondott. Az a szerencse, hogy több szülő és az iskola is készített kamerával maradandót a show-ról.

Nem tudják, hogy miért nem került adásba ez a felvétel, ha egyáltalán felvették a kamerával. Az is lehet, mint sokszor előfordult már, hogy csak felvesznek egy pár részletet és ezzel kész a szerkesztés. Példának mondom a sportközvetítéseket. A kedves szülő kijelentette, hogy nem is nézi a Civil TV műsorát ezután, mert nagyon megharagudott rájuk. De ahogy hallom, nincs egyedül ezzel a dologgal. Sokan felháborodva beszélnek róluk, csak nem tudják hová forduljanak ezzel a problémával.

Miért nem lehet ezeket a munkatársakat tovább képezni, hogy színvonalasabb műsorokat adjanak ki a kezükből, vagy nincsen utánpótlás-nevelés? Miért kell elfeküdve beolvasni a híreket a tv képernyőjén?

Kellene nézni a kereskedelmi csatornákat és lehetne ezekből tanulni mondjuk: hírolvasást, sportbemutatók közvetítését (összevágását), hogy legyen legalább egy gól az összefoglalóban. Miért nincs például 6 órás hírműsor? Lehetne csinálni napi összefoglalókat, mi történt aznap a városban és környékén. Mi lesz, ha megfogyatkozik a létszám családi okokra hivatkozva? Miért nem csinálnak közvélemény-kutatást, hogy egyáltalán szükség van-e erre a csatornára?

Szóval én megfogalmaztam a felháborodott szülő kérését és kérdéseit, nem tudom, hogy kap-e rá választ, vagy csak elmondhatta, ami a szívét nyomja.

A szülők nevében:
Bagi Imre