2011. június 24.

Marakestől Szentesig

Kerékpáros túrával a mentőalapítványért

Vukovich Sándor és Baranyai Antal Gábor (a két szélen) a mentőalapítványnak gyűjtenek két hónapos kerékpáros útjuk soránKözel 6 ezer kilométeres táv megtételére vállalkozik két fiatal. Túrájuk figyelemfelhívás is, hiszen a Szentes Kistérség Mentőalapítvány céljaira is gyűjtenek. Az alapítvány szeretne az egyik autóra egy 600 ezer forintos értékű LSU motoros váladékszívó rendszert felszerelni, amely a gyermekek és felnőttek ellátásában is segítséget jelent. A város több pontján, a Szentesi Hitelszövetkezetnél, a Dr. Bugyi István Kórház sürgősségi betegellátó osztályán és rendelőintézetében helyezik el a kerékpártúrához kapcsolódó gyűjtőurnát. Segíteni 100 forintos érmék bedobásával lehet.

Baranyi Antal Gábor és Vukovich Sándor nem először pedáloznak több ezer kilométert. Tavaly Olaszországot és Németországot átszelve tettek meg hosszabb távolságot. Az idei, általuk zarándok, önismereti, spirituális útnak is nevezett kirándulás döntő többségét is biciklin teljesítik, csak hegymászás közben válnak meg a speciális anyagból készült járműveiktől.

– Július 8-án Usztrunul Károly és családja segítségével indulunk autóval Milánóba, innen repülővel Közép-Marokkóba Marakes felé vesszük az irányt, ez az első úti cél. Előbb megmásszuk Észak-nyugat Afrika legmagasabb csúcsát, az Atlasz hegység 4165 méter magas Tobukál csúcsát. Ennek teljesítését 3 napra tervezzük. Majd kerékpárral nekivágunk az algériai határ mellett húzódó sivatagnak. Lesznek olyan szakaszok, ahol nem lesz út, csak murva és homok. Itt csak a túlélésre és egymásra támaszkodhatunk – tudtuk meg Vukovich Sándortól. Hozzátette: egyikük ezen a szakaszon 40 liter vízzel felpakolt utánfutót is húz kétkerekűjével, mert azon a tájon egyáltalán nem lesz ivóvíz. Nehézséget jelentenek majd a skorpiók, a viperák is, illetve a nappali 40-50 fok, és az éjszakai 0 Celsius körüli hideg.

A testsúlyukkal megegyező rakománnyal felszerelt biciklisek a Szaharát elhagyva északra veszik az irányt a Rif hegységhez és a Gibraltár-szoroshoz. Onnan áthajóznak Spanyolországba, elmennek Európa legnyugatibb részéhez, a Szent Vince fokhoz. Átszelik Portugáliát. Galíciában megnézik Santiago de Compostelában Szent Jakab sírját, majd a híres zarándokúton eltekernek a Pireneusokhoz.

– Andorában pár napig hegyet mászunk, a monoton tekerést megszakítva. Franciaország déli partján Marseille, Monaco, Genova érintésével megyünk tovább. Észak-Olaszországon, Szlovénián, Horvátországon áthaladva Barcsnál lépjük át Magyarország határát, innen biciklis barátainkkal együtt tesszük meg a hátralévő 300 kilométert. Magyarországi túránkhoz itt bárki csatlakozhat – mondta el Baranyi Antal.

A fiúk Szentesre érkezésüket a Lecsófesztiválra tervezik, de útjukról folyamatosan híradással lesznek a www.szentesinfo.hu és a www.vilagjaras.fw.hu internetes oldalakon.

Cs. L.