2011. június 17.

Kis kukta

Krumplileves házikenyérrel

Hozzávalók: 75 dkg lisztes fajtájú burgonya, 2 fej hagyma, ebből 1 póré, 2 sárgarépa, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 5 dkg vaj, 1,5 l húsleves, 1 babérlevél csipet majoránna, só, bors, szerecsendió.

Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, hagymát felaprítjuk, a póréhagymát hosszában felhasítjuk, a sárgarépát és szalonnát felkockázzuk.

Megolvasztjuk a vajat, a szalonnát és a hagymát üvegesre pirítjuk benne. A zöldségeket hozzáöntjük és rövid ideig pároljuk. Ráöntjük a levest, hozzáadjuk a babérlevelet, majoránnát, sót, borsot.

Lefedve 30 percig főzzük. A kész levest a főzőedényben kissé pürésítjük vagy szétnyomkodjuk, frissen őrölt borssal és friss majoránnával ízesítjük, szerecsendiót reszelünk rá tálaláskor.

1 kocka élesztőt futtassunk fel 5 dl vízben, majd csak ezután tegyük bele a csipet cukrot, 2 ek. sót, 1 ek. disznózsírt és adjunk hozzá 1 kg lisztet. Addig gyúrjuk, amíg sima, csomómentes tésztát kapunk. Letakarva fél órán át kelesszük, majd ismét átgyúrjuk, és kelesszük meg 30 percig. Az előkészített tésztát sütőlapra vagy tepsire borítjuk és előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig, majd 45 percig 180 fokon sütjük. Az elkészült aranybarna kenyeret a sütőből kivéve óvatosan megkenjük vízzel és negyedóráig várunk, amíg hűl. Ezután szeletelhetjük – még ekkor is forrón gőzölög majd.