2011. június 17.

Nem csak a táncosokon múlott

Czene Attila államtitkár is gratulált a László-Mikes párosnakHiába aratta a legnagyobb közönségsikert, és reménykedett a győzelemben világranglista-vezetőként László Csaba és Mikes Anna a Savaria Nemzetközi Táncversenyen, a pontozók mégsem őket látták a legjobbnak. A szombathelyi tíztánc világkupán ezüstérem jutott nekik, a bravúr még várat magára.

A Szilver TSE tíztáncban világbajnoki és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes kettősének, ha valamikor, akkor most a hazai rendezésű világkupán minden esélye megvolt az aranyéremre. A siker benne volt a levegőben. Tudták ezt szurkolóik, klubtársaik, akik a helyszínen buzdították a párost, és ők maguk is hittek benne.

Hazánk legrégebbi hagyományokkal bíró táncos eseményén, a 46. alkalommal megrendezett Savarián, az Agora Művelődési és Sportházban a tánctér közvetlenül a nézők előtt helyezkedik el, szinte tapintható a bensőséges hangulat. A legjobbakra négy megerőltető kör várt, rövid szünetekkel (és gyors átöltözésekkel) mutatták be a tíz versenytáncot: latinban szambát, csacsacsát, rumbát, paso doblét, jive-ot, stan-dardben angol keringőt, tangót, bécsi keringőt, quick steppet és slow fox-ot. A standardben remeklő párosunk a latin táncok során is bemutatott részben saját fejlesztésű, részben olasz tanáraiktól tanult látványos, néhol túlfűtötten erotikus figurákat. A magyarokra nem csupán ellenállhatatlan teljesítményük, de Anna csodálatos ruhakölteményei is ráirányította a figyelmet: a döntőben rojtos fehérben, aranyszínű díszítéssel, ez alkalomra varrott öltözékben libbent a parkettre. A Szilver utánpótlása nem csak szurkolt, táncolt is: az ötszörös magyar bajnok formáció, vagyis 8 páros közvetlenül az eredményhirdetés előtt aratott sikert bemutatójával.

Nagy eseményt sikerült Vas megye székhelyére hozni, hiszen 24 nemzet kiválóságai küzdöttek a világkupa-érmekért. Az viszont bebizonyosodott, hogy – bár ezúttal volt hazai pontozó – a sportdiplomáciánk már me-gint kívül rekedt a falakon ebben a meglehetősen szubjektív sportágban. A győzelemnek az igen ambiciózus Jurij Simachev-Anasztazia Klo-kotova kettős örülhetett. A mieink az ezüstérem után átvehették a verseny fővédnökétől, Czene Attila sportért felelős államtitkártól a legjobb magyaroknak járó különdíjat és vándorkupát.

Bár azzal vigasztalhatják magukat, hogy az eddigi legjobb világkupa-helyezésüket tudják felmutatni, csalódottan, de higgadtan adták sorra az interjúkat Csabáék. A tévéstábok sorban álltak értük, míg a győztesek már rég elvonultak. Mint a lassan elsötétülő teremben Csaba elárulta, azon múlott, hogy az oroszokat szerinte túlértékelve standarben rendre a 2. helyre tették, míg őket latinban a 3. pozícióba. Verhető páros került most eléjük, egy februári versenyen még a magyarok zsebeltek be jobb helyezést. Csaba kifejtette: más az érem, s más elnyerni egy címet, úgy érzi, párosok helyett országokra pontoztak. Anna úgy gondolja, ők mindent megtettek, táncuk a tavalyi világbajnokság óta fejlődött, nem tud olyan pontot említeni, amit elrontottak.

Előre kell nézni, fogalmazták meg a tanulságot a táncosok. Két vb még vár rájuk az ősszel.

Kép és szöveg:
Darók József