2011. június 17.

Maradt a kaptafánál

Tóth Noémi ikreivel, régi sikerei helyszínén10-12 éves olasz vízilabdázók edzőtáboroztak egy hétig a ligeti uszodában Tóth Noémi vezetésével. Az egykori szentesi klasszis, ha teheti, minden esztendőben ellátogat városunkba, és mindig hoz magával egy csapat fiatalt is lakóhelyéről, Santa Maria Capua Vetere-ből. Az aktív játékos-pályafutását öt esztendeje befejező Noémi nem szakadt el a medencék világától, saját uszodájukban, férjével együtt, úszás- és vízilabda-oktatással és vízi fitnesszel foglalkoznak.

Férjével és ikerfiaival, Gabriellel és Emanuele-lel lakik Nápolytól nem messze Tóth Noémi, aki korábban Szentesen, majd Olaszországban ért el kiemelkedő eredményeket női vízilabdában. Világ- és Európa-bajnoki aranyéremmel, és- igaz olasz színekben szerzett- olimpiai elsőséggel is büszkélkedhet Dr. Tóth Gyula kisebbik lánya, akitől megtudtuk, hogy ma már sem az olasz, sem a magyar női vízilabda történéseibe nem ássa bele magát a részletekig, igaz, az aktuális hírek eljutnak hozzá. Mindennapjait az uszodájukban végzett munka és két gyermeke nevelése tölti ki. Az itt sportolóknak elsősorban úszást oktatnak, ez a fő bevételi forrásuk, de foglalkoznak vízi aerobik-kal, aqua-bike-kal, és természetesen vízilabda- oktatással is. Noémi és kint élő édesapja a fiú és lánycsapatokat trenírozzák, az idősebb korosztállyal pedig férje foglalkozik. Bár öt éve felhagyott az aktív sporttal, a rengeteg munka, az edzések és a közös edzés a vízi-fitnesz csoporttal karban tartja az erőnlétét. Az olasz életmódot már megszokta, ismerik, és elismerik odakint az eredményeit, bár vannak elvei, melyekből nem enged, és ez odakint sem tetszik mindenkinek. Az olasz válogatottal elért olimpiai aranyérme miatt a legtöbben persze szeretik Athén bajnokát. Akkori döntése megosztotta a hazai közvéleményt, de mint Tóth Noémi elmondta, mivel minden költséget neki kellett volna állnia ahhoz, hogy részt vegyen az itthoni edzőtáborozásokon, ezt egyszerűen nem tudta vállalni. Fiai ráadásul akkor voltak 10 hónaposak, így tőlük sem tudott elszakadni hosszú hetekre. Faragó Tamás, akkori szövetségi kapitány egyszer küldött meghívót részére, amit a fentiek miatt lemondott, ezek után többször nem is hívták, már csak akkor, amikor elfogadta az olasz ajánlatot. Ma már eltávolodott a sportág napi eseményeitől, azt tudja, hogy mindkét ország válogatottja gyengélkedik, és bár tartja a kapcsolatot egykori játékostársaival, nem a vízilabda a legfontosabb téma a velük való beszélgetésekben.

Noémitól megtudtuk, hogy gyermekei már 10 évesek, iskolába járnak, és igyekeznek elsajátítani a magyar nyelvet, ráadásul nagyapjukkal kizárólag magyarul tudnak diskurálni. Ami a nővérét, Gabriellát illeti, ő Palermo mellett él, és a 2000-es, furcsa körülmények között elbukott olimpiai selejtezőt követően befejezte pályafutását klub-és válogatott szinten egyaránt, és teljesen elszakadt a sportágtól.

Noémi viszont marad a medencék partján, hiszen, mint mondja, itt nőtt fel, ez a közeg a második otthona. Ha minden jól megy, akkor jövő nyáron is eljön Szentesre az egyik csapatával, hiszen tanítványainak nem csak munka, erőfelmérő, hanem kikapcsolódás is egyben az egy hetes szentesi edzőtábor.

Hering Viktor