2011. június 17.

Matematikus diákok

A győztes csapat: Volosin Vlagyimir (tanár), Juhász-Bóka Bernadett, Gila Nóra, Balázsi TamásVolosin Vlagyimir, a Horváth Mihály Gimnázium tanára. Matematikából sok diák jeleskedett már a keze alatt, különböző versenyeken.

A Szegedi Tudományegyetem Bólyai Intézete országos pályázatán közel ötven induló között Juhász-Bóka Bernadett Forma 1-es díjat nyert, harmadik helyezést ért el a 2010/2011-es tanévben. A másodfokú egyenlet megoldása geometriai úton c. témában megírt pályázata olyan sikeres lett, hogy meghívást kapott a május 19–21-én a Szegeden megrendezett Nemzetközi Matematika Konferenciára, ahol témakörében sikeres előadást tartott.

A Mőbiusz nemzetközi meghívásos matematika versenyen a Horváth Mihály Gimnázium csapata első lett. A csapattagok egyéniben is megmérettettek, így Juhász-Bóka Bernadett első, Gila Nóra második, míg Balázsi Tamás ötödik lett. Mindhárman a 11.B osztály tanulói.

A nemzetközi Kenguru matematika versenyt 15. éve indították el Ausztráliából. Amolyan tesztverseny, ami nagyon fontos az érettségire való felkészülésnél. A 30 példábóll álló feladatsort 75 perc alatt kell megoldani. Itt nemcsak a tudás számít, hanem többek között a logika is, jegyzi meg a felkészítő tanár. A legjobbak kiemelke-dően szerepeltek a megyei megmérettetésen: a 12.B osztályos Nyári Pál második, Gut Bence (10.B), Juhász-Bóka Bernadett (11.B), Gyenes Tamás (12.B, felkészítő tanára Sipos Beáta) egyaránt harmadik, míg Gila Nóra (11.B) negyedik helyezést ért el.

A Gordiusz országos matematika tesztverseny megyei fordulójában szintén kiemelkedően szerepeltek a gimnázium tanulói. A Gyenes Tamás, Nyáry Pál, Czirok Zsolt összetételű 12. osztályosok csapata megyei első helyezést ért el. (felkészítő tanár Sipos Beáta.) Egyéniben Vido-vics Milán (9.B), Gut Bence, Juhász-Bóka Bernadett és Gye-nes Tamás eredménye érdemel említést.

Még folyamatban van a 10 fordulós Kömal országos levelező verseny. Összesen 400 indulót jegyeztek, a gimnáziumot két diák képviseli, közülük az utolsó forduló előtt Balázsi Tamás az 5. míg Forgó Tamás (11.B) a huszadik helyen áll. – Nagyon lelkesen végzik egyébként nehéz feladatukat. Matematika tagozaton emelt óraszámmal tanítunk. Emelt szintű érettségit is tesznek. A továbbtanulók lehetnek mérnökök, programozó matematikusok vagy választhatják az alkalmazott matematikát – mondja Volosin Vlagyimir majd neveket sorol, régebbi diákok neveit, ki főiskolás még, mások a szakmában dolgoznak.

(l.j.)