2011. június 17.

A tinédzserek kétharmada elhagyná Szentest

A szentesi diákok közel kétharmada szereti az iskoláját, lehetőségeikkel és kilátásaikkal mégis elégedetlenek – summázható véleményük abból a felmérésből, amit ebben a tanévben készítettek a családsegítő központ munkatársai három évfolyam tanulóinak bevonásával.

A város diákságának csupán 32 százaléka képzeli el Szentesen a jövőjét, 29 százalékuk külföldön, egynegyedük másik, de szülővárosuknál nagyobb településen, 7 százalékuk pedig Budapesten folytatná életét. Ez a leginkább mellbevágó megállapítása annak a reprezentatív felmérésnek, ami ebben a tanévben készült a nyolcadikos, a tizedikes és a tizenkettedikes tanulók megkérdezésével. A vizsgálat eredményeit Barát László ismertette lapunkkal. A közel 800 válaszadó 61 százaléka felelt úgy, hogy diplomát szerezne, viszont majdnem ugyanennyi fiatal (55%) szerint felsőfokú végzettséggel is nehéz elhelyezkedni Szentesen. A diákok negyede látta csak úgy, hogy könnyű. Az alacsony végzettség sem jó jövőkép: ugyancsak 55 százalékuk vélte úgy, hogy szakmával nehéz munkát találni. A tanulók közel fele azt érzi, nem kapnak elég támogatást, hogy elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon, csupán 36 százalékuk elégedett a támasszal. Azok is többségben vannak, akik szerint kevés támogatást kapnak a fiatalok a szentesi lakhatáshoz: a 41százaléknyi elégedetlennel szemben 36 százaléknyi elégedett áll.

Érdekes, mennyire mást gondolnak a családok és saját korosztályuk anyagi körülményeiről a tinédzserek. Miközben a megkérdezettek 27 százaléka azt mondta, a családnak nem telik mindenre, saját korosztályukról a nyilatkozók több mint fele már úgy gondolja, hogy rossz anyagi körülmények között élnek. Az is ellentmondás, hogy 55 százalék szerint nincsenek a családoknak megélhetési gondjaik, de csak 7 százalék állítja magáról, hogy biztosított mindennapjainak anyagi háttere.

A helyi kulturális és sportolási lehetőségekkel a válaszadók 41 százaléka elégedett, 15 százalékuk csak részben. Fordított az arány a szórakozás terén, ahol csupán a megkérdezettek ötöde elégedett a szentesi kínálattal, 40 százalék nem teljes mértékben. A diákok 63 százaléka szereti az iskoláját, 19 százaléka viszont egyáltalán nem. Arra a kérdésre, hogy tagja-e civil szervezetnek, a tanulók 11 százaléka nem válaszolt. Harminc százalékuk felelt igennel, és 59 százalék írta azt, hogy nem tagja egyetlen szervezetnek sem.

B.D.

 

A kedvencek listája

Arról is megkérdezték a diákságot, mit szeretnek Szentesen. Első helyre az otthont, a családot és a barátokat felölelő társas-szociális kapcsolatok kerültek, második lett az épített, harmadik a természetes környezet. A részletezett népszerűségi lista élére a strandot, a pizzériákat, a ligetet, a jégpályát és a sportcsarnokot tették a tinédzserek, de jól szerepelt a mozi és a Tisza is. A diszkó, az iskolai rendezvény, a sportmérkőzés és a kocsma nagyjából hasonlóan közkedvelt a szentesi fiatalok körében. A sor végén a színházi előadások, az extrémsport pálya, a Graffiti és a könyvtári rendezvények szerepelnek.