2011. június 17.

Előtérben a gyermekvédelem

A gyermekvédelem nagy feladat, a születéstől a felnőttéválásig tart, vallja Lencséné Szalontai Mária, a polgármesteri hivatal szociálpolitika osztályának vezetője. Az önkormányzatnak minden évben kötelessége átfogó értékelést készíteni a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról. A témát májusi ülésén vitatta meg a képviselő-testület. Pontosabban: vita nem volt, hiszen, mint elhangzott, jól előkészített, mindenre kiterjedő előterjesztést kaptak kézhez a képviselők.

Kezdjük mindjárt a tárgykörbe tartozó feladatokkal: a gyermekek védelme helyi ellátó rendszerének kiépítése és működtetése, a területén lakó gyermekek ellátásának megszervezése. A települési önkormányzat a törvényben foglaltak szerint biztosítja a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, a gyermekjóléti szolgáltatást, a gyermekek napközbeni ellátását, a gyermekek átmeneti gondozását, szervezi és közvetíti a máshol igénybe vehető ellátásokhoz való hozzájutást.

Az önkormányzat által a gyermekek védelmét biztosító ellátások: (1) pénzbeli és természetbeni ellátások (rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, rendkívüli gyer-mekvédelmi támogatás, kiegészítő gyermekvédelmi támogatás). (2) személyes gondoskodás keretébe tartozó ellátási formák (gyermekjóléti szolgáltatás, gyermekek napközbeni ellátása, bölcsődei ellátás, óvodai, iskolai napközbeni ellátás, családi napközi, családok átmeneti otthona, gyermekek átmeneti otthona, helyettes szülői hálózat. A pénzbeli és természetbeni ellátásokat a szociálpolitikai osztályon lehet igényelni.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény abban az esetben adható, ha a gyermeket gondozó családban az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 százalékát (2010-ben 37.050 Ft). Az egy főre jutó összeghatár az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 140 százaléka (2010. évben 39.900 Ft) volt, ha a gyermeket egyedülálló szülő, illetve más törvényes képviselő gondozta, ha a gyermek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos, ha a nagykorúvá vált gyermek a nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytat és a 23. életévét még nem töltötte be, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul és a 25. életévét még nem töltötte be.

Bővültek a támogatással együtt járó kedvezmények is 2010-ben, a gyermekétkeztetés esetében ingyenes ellátásra jogosultak köre az általános iskola 7. osztályába járó gyermekekre is kiterjedt. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak részére évente kettő alkalommal alanyi jogon egyszeri támogatás vált kiutalhatóvá, a teljes összeget központi forrás finanszírozta.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre 2010-ben 384 (6. évesig), 653 (7-14. évesig), 257 (15-18 évesig) 165 (19. év felett), összesen 1459 gyermek jogosult.

Ami a családok számát illeti, 2010-ben: 472 (1 gyermeks család), 291 (2 gyermekes család), 109 (3 gyermekes család), 51 (4-5 gyermekes család), 6 (6 vagy több gyermekes család), összesen 929 család jogosult kedvezményre. Felmerülhet a kérdés, mire adható rendkívüli gyermekvédelmi támogatás? Íme: átmeneti és tartós nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásának elősegítésére, a gyermek nevelésbe vételének megszüntetését követő gyámhivatali visszahelyezés elősegítésére, beiskolázásra, gyógyszerre, élelmiszerre, ruhaneműre, gyermekintézmények térítési díjának megfizetésére, váratlan, előre nem tervezhető, önhibán kívüli kiadásokra, mint például baleset, elemi károsultság.

A természetbeni ellátások nagy hányadát tették ki a napközi térítési díjak. Tavaly sem maradt el a gyermekek nyári étkeztetése, pedig a város kevesebb központi támogatást kapott a korábbiakhoz képest, így a 638 gyermek napi egyszeri meleg étkeztetéséhez közel 4 ezer forintot saját forrásból biztosított az önkormányzat.

Ugyancsak természetbeni ellátás keretében kaptak a családok élelmiszer-, valamint gyógyszerutalványt. 2010. évben rendkívüli támogatásban 2039 gyermek részesült, ebből 694 esetben természetbeni, 846 esetben pénzbeli segítséget nyújtott az önkormányzat. 509 gyermek kapott napközi térítési díjhoz támogatás. A támogatás – igényekhez igazodóan – gyermekenként 20.620 forintot jelentett. A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás keretében 20 család jutott választási malachoz és takarmányhoz.

Szociális rászorultságtól függően önkormányzati ösztöndíjban részesültek azok a felsőfokú oktatási intézményekben tanuló fiatalok, akik anyagi helyzetüknél fogva erre rászorultak. A képviselő-testület döntése értelmében az adható összeg 30 ezer forintról 50 ezer forintra emelkedett. Az elmúlt évben 189 fiatal kapott ilyen típusú támogatást.

A halmozottan hátrányos helyzetű tanuló után különböző többletszolgáltatások igényelhetők. Tavaly 436 gyermek esetében állapították meg a halmozottan hátrányos helyzetet.

(folytatjuk)