2011. június 17.

A meseparkról egyelőre lemondtak

A ligeti szálloda kialakítása még késik. (A szerző felvétele.)Júliustól akár elkezdhetnék szállodává alakítani az egykori úttörőházat, de a fejlesztés startjának pénzügyi akadálya van. A Vecseri-fokhoz megálmodott mesepark egyelőre álom marad, a kalandpark viszont hónapok alatt felépülhet, ha meg lesz hozzá a finanszírozási háttér.

Még ebben a hónapban kiköltözik a Családsegítő központ az egykori úttörőház – korábban gőzfürdő – épületéből, hogy áttegye székhe-lyét az Ady Endre utcára. A megüresedő ligeti épület hasznosítására már korábban jelentkezett Magyarország száz leggazdagabb polgára közé tartozó Baranyi Sándor egyik cége, a Comp-lex-99 Kft., amely szállodává alakítaná az egykori fürdőházat. A fejlesztés érdekében uniós forrásra pályázott a cég, és nyert is 289 millió forint támogatást még tavaly májusban. Ez az összeg a tervezett kiadásoknak csupán a 36 százalékát fedezné. A társaság idén februárban a támogatási szerződést is aláírta, de a munkálatok egyelőre nem kezdődtek el. Információink szerint a kft. érvényes építési engedéllyel és kiviteli tervekkel is rendelkezik, azonban az anyagi feltételek előteremtése még várat magára. Ez annyit jelent, hogy az önerőn túl az elnyert öszszeget is meg kell előlegeznie a cégnek, a hitelfelvételhez pedig biztosítékok kellenek.

Ugyancsak a Complex-99 Kft. elképzelése volt, hogy meseparkot épít a Vecseri-fok végén található üres önkormányzati telken. Az idegenforgalmi attrakció és a hotel egymást erősítette volna, azonban hiába nyert 2010 tavaszán a cég erre az ötletére is jelentős – 256 milliós – uniós támogatást, végül a finanszírozási nehézségek miatt elállt a megvalósítástól, és nem is írták alá a támogatási szerződést a fenti öszszegről. Lapunk úgy tudja, amíg a várossal kötött, az érintett ingatlanra vonatkozó megállapodás érvényben van, a Complex-99 Kft. igényt tart a területre, mert végleg nem mondott le a mesepark építéséről.

Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a 44 szobásra tervezett szálloda és a mintegy 2,5 hektáros mese- és kalandpark 75 milliós bevételt jelenthet a szentesi önkormányzatnak, ha az érintett telkek gazdát cserélnek.

Szintén a turisztikai kínálatot erősítené a már említett kalandpark, amelynek megépítésére az L-Direct Kft. nyert támogatást. Ebben az esetben egy közel 400 milliós projektről van szó, amihez 193 milliós uniós forrást kaphat a cég, a támogatási szerződést ugyanis már megkötötték a felek. Az említett cég Bertók Róberthez köthető, aki érdeklődésünkre elmondta, szintén a finanszírozási háttér megteremtése ütközik nehézségekbe, ezért nem tudták megkezdeni a munkálatokat. Amennyiben a pénzügyi fedezet meglesz rá, néhány hónap alatt felépülhet a komplexum, a nyitás azonban a működési engedélyek megszerzésétől függ, és ez sokáig elhúzódhat.

B. D.