2011. június 17.

Városi vagy falusi iskola?

Hova vezet a diákok útja a Damjanichból? (A szerző felvétele.)Nem csillapodtak a kedélyek az iskola-összevonások után: sok szülő fontolgatja, hogy végleg vagy csak átmenetileg más település iskolájába íratja át gyermekét. Ha nyáron csökken a városi tanulók száma, kevesebb pedagógusra lesz szükség az önkormányzati intézményekben.

Lapunk információi szerint eddig több tucat szentesi szülő kereste fel a fábián-sebestyéni iskolát, hogy érdeklődjön az átiratkozás lehetőségeiről – értesüléseinket Kós György is megerősítette. A község polgármestere leszögezte, nem toborzásról van szó, csupán azokat a szentesi iskola-összevonásban érintett családokat tájékoztatták a fábiáni lehetőségekről, akik önszántukból fontolóra vették, hogy máshová járassák gyermekeiket. Kós György szerint a felújított és modern eszközökkel ellátott iskolaépület mellett az jelenthet vonzerőt a szentesiek számára, hogy náluk évek óta ingyen kapják meg a tankönyvcsomagot a diákok, illetve az utaztatást is térítésmentesen oldják meg, ha más településről járnak hozzájuk.

– Jelenleg 200 diákja van az iskolánknak, de a maximális kapacitása 390 férőhely, vagyis évfolyamonként akár egy osztályt is képesek vagyunk még fogadni – mondta a polgármester, aki szerint senkit nem utasítanának vissza, ha a fábiáni intézményt választja. Arra a felvetésünkre, hogy ha tömeges átiratkozás kezdődne, miként tudnák utaztatni a sok szentesi tanulót, Kós György azt felelte, rendelkeznek akkora járműparkkal – 50 és 80 személyes busszal – amivel megoldanák a gyermekek háztól házig szállítását, a költségeket pedig az iskolabuszra járó állami normatívából fedeznék.

Szülők a maguk útján ­- Múlt csütörtökön hallottam róla, hogy egy csoport szülő busszal utazott át Fábiánsebestyénre, hogy megnézze az ottani iskolát. Bár mi is azt szeretnénk, és a tantestületnek is az az érdeke, hogy minél nagyobb létszámban és minél egységesebb osztályközösségek kerüljenek át a Deákba, attól még a családok dönthetnek másképp. Mi nem tudunk beleszólni a szülők ügyébe, joguk van a szabad iskolaválasztáshoz – nyilatkozta lapunknak Kárpáti Lajos, a megszüntetésre ítélt Damjanich-tagiskola igazgatója. Szerinte az összevonás kapcsán az is elbizonytalaníthatta a szülőket, hogy a Deák-iskolában tett látogatásuk során nem tisztázódott, hogy mely pedagógusok kerülnek az alsó tagozatos osztályok mellé, holott erről a Damjanichban már a beiratkozások előtt döntöttek.

A lezáratlan személyi kérdéseken kívül az is zavarhatja a szülőket, hogy a következő tanév végéig csak a hátrányos helyzetű gyermekeket írathatják át másik intézménybe Szentesen.

E korlátozás kijátszására is születtek már ötletek. Például az, hogy más település iskolájába íratják át a gyermeket, majd a tanévkezdést követően visszatérnének, akkor ugyanis már nem vonatkozik rájuk a fenti megkötés. Természetesen ahhoz, hogy ez a csiki-csuki sikerüljön, a szentesi intézményeknek is fogadókésznek kell lenniük.

Megkérdeztük Mészáros Lászlót, a szintén bezárásra ítélt Petőfi-iskola igazgatóját, hozzá eljutottak-e ilyen információk. Elmondta, a szentesi szülők fábiáni látogatásáról hallott ő is, de arról nem tud, hogy petőfisek is terveznek ilyet. Hozzátette, egy szülő már jelezte neki, hogy gyermekét átvinné Szegvárra, ám több átíratási szándékról még nem hallott.

Tíz kicsi osztály

Mindenesetre a következmények sokfélék lehetnek, ha a nyár folyamán csökken az önkormányzati iskolákban tanuló diákok száma. Azok a gyermekek, akiket más településre íratnak át, eleshetnek olyan szentesi kedvezményektől, mint az alsósok számára ingyenes úszásoktatás, a felsősöknek biztosított mindennapos testnevelés, vagy a jégpályahasználat, amik költségeit magára vállalta a város. A létszámváltozás a pedagógusokat is érinti, hiszen kevesebb tanuló mellé kevesebb tanár szükséges. – A Damjanich és a Petőfi iskolában összesen tíz olyan alacsony létszámú osztály van, ahonnan ha csak néhány gyermek elmegy, át kell szerveznünk a közösséget. Ha az önkormányzati iskolákban egy osztállyal kevesebb indul a következő tanévben, 2 pedagógusállás feleslegessé válik – mondta lapunknak Szirbik Imre. A polgármester hozzátette, a város teljesítette, amit az öszszevonás során kértek az érintett családok, de ha a szülők döntése alapján megbontják azokat az osztályközösségeket, amik egyben tartásához éppen ők ragaszkodtak, az önkormányzat sem tudja betartani ígéretét, mert lépéskényszerbe kerül. A más településre át-, majd visszaíratás kapcsán Szirbik Imre leszögezte, csak oda vennék föl a visszatérő diákot, ahová korábban járt. – A helyi infrastruktúra, a kulturális intézmények közelsége, valamint a középiskolákkal közösen folytatott oktatási és képzési programok elérhetősége, továbbá sok egyéb tényező Szentes mellett szól. Én arra kérem a szülőket, felelősségteljesen gondolják át, mi a jobb a gyermeküknek – mondta a polgármester.

Bíró Dániel