2011. június 10.

Szeptemberi fordulat

Tanárok, diákok, technikai dolgozók az iskolákban

Felvételünk a tavalyi városi évzáró ünnepségen készültA beiratkozások rendben lezajlottak, az előterjesztés időpontjáig a polgármesteri hivatal jegyzőjéhez fellebbezés nem érkezett, olvasható a képviselő-testület ülésére készült előterjesztésből. Az anyagból megtudhatjuk, hogy az önkormányzati fenntartású általános iskolákban hogyan alakultak az első osztályos beiratkozások, és mi a képviselő-testület álláspontja a szeptemberbe induló új tanévvel kapcsolatban.

A Deák Ferenc Általános Iskolába 16 gyermeket írattak be a szülők (ebből 3 SNI-s és 6 körzeten kívül). A további helyzet. Damjanich János Tagiskola: 15 (4-3), Klauzál Gábor Általános Iskola: 36 (1- 19), Koszta József Ál-talános Iskola: 60 (0-21), Koszta J. Derekegyházi Tagiskola 8 (1), Petőfi Sándor Általános Iskola: 16 (3- 5).

A képviselő-testület korábban döntött arról, hogy az önkormányzati fenntartású általános iskolákban legalább 1, legfeljebb 2 első osztály indítását engedélyezi a közoktatási törvényben meghatározott létszámok szerint minimum 21, maximum 26 fővel. A sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek kettő, illetve három főként való számításba vételét az osztályok létszámának számításánál figyelembe kell venni. Valamennyi iskola esetében elmondható az első osztályok indításával kapcsolatban, hogy nem csak körzetes gyermeket vettek fel.

Az önkormányzati és az egyházi fenntartású általános iskolákba összesen 256 fő (a derekegyházi tagiskolával együtt) gyermeket írattak be a szülők. Ezek figyelembevételével az önkormányzati fenntartású iskolákba a beíratott első osztályosok száma 151 (a beíratott nagytőkei és derekegyházi gyermekekkel együtt). Az egyházi fenntartású általános iskolákba összesen 105 fő gyermek iratkozott be, így ezekben az intézményekben 2-2 első osztály indul.

Az önkormányzati fenntartású általános iskolákba a beiratkozásokat és a képviselő-testületi határozatot figyelembe véve a Deákban, a Damjanich tagiskolában és a Petőfiben első osztályt nem indíthatnának.

Az iskolai átszervezések után (a Petőfi a Klauzálba, a Damjanich a Deák iskolába integrálódik) a képviselő-testület az alábbiak szerint határozta meg a 2011/2012. tanévben indítható általános iskolai első osztályok, ehhez kapcsolódóan a pedagógus és technikai létszámot.

A Deák iskolában 2 első osztály indítását engedélyezi 19-18 fővel. A Klauzálban 2 első osztály indítható 26-26 fős gyermeklétszámmal. A Koszta József iskolában 2 első osztály indítható 27-27 fős létszámmal (ez esetben a maximális létszám 20 százalékkal való túllépését a fenntartó engedélyezi). A fenntartó kötelezi az iskola igazgatóját, hogy irányítson át a Deák Ferenc Általános Iskolába 6 főt. A Koszta József Általános Iskola Derekegyházi Tagiskolájában a képviselő-testület engedélyezi, hogy az első osztály 8 fő létszámmal induljon. Így a 2011/2012. tanévben az 1-4. évfolyamokon 2 összevont osztály – 1-2. és 3-4. osztály – indulhat. Az intézményvezetőknek június 15-ig írásban kell értesíteniük a szülőket az iskolai felvételekkel kapcsolatosan.

Az intézményvezetőknek a 2011-2012-es tanévben is törekedniük kell arra, hogy a napközis csoportokban a létszámok a teljesítménymutatók által megkövetelt létszámokhoz közeledjenek (1-4. és 5-8. évfolyamokon 25 fő/csoport). A testület javasolja, hogy a Klauzál iskolában az átszervezés után a második évfolyamos tanulókat szervezzék 2 másodikos osztályba. A sajátos nevelési igényű tanulók magas száma miatt a fenntartó ezen az évfolyamon a csoportbontáshoz heti 14 órát biztosít. Az így létrejövő másodikos évfolyamon 24-25 fős osztálylétszámok alakulnak ki.

Az átszervezés a pedagógusokat és a technikai dolgozókat is érinti. Szeptember 1-jétől a Deák Ferenc iskolában a pedagógus létszám: 38 fő. Egy gyermek- és ifjúságvédelmi felelős, 1 fő gyógypedagógus segíti a munkát. A technikai dolgozói létszám: 10. Itt 1 fő technikai álláshely megszüntetéséről szól a fáma. A Klauzál Gábor iskolában 46,77 főre jön ki a pedagógus létszám. Egy gyermek és ifjúságvédelmi felelős, 1 gyógypedagógus, 1 fejlesztő pedagógus áll az oktatási intézmény rendelkezésére. A technikai dolgozói létszám: 13. Az intézménynél a képviselő-testület 2,5 fő pedagógus álláshely és 5,5 fő technikai álláshely megszüntetéséről döntött. Mint elhangzott, az álláshelyek nyugdíjazással és álláshely átcsoportosítással önkormányzati körön belül megoldhatók.

A Koszta József Általános Iskola és Derekegyházi Tagiskolában a pedagógus létszám: 54,79 fő, 0,5 fő gyermek és ifjúságvédelmi felelős, a technikai dolgozói létszám: 16 fő.

Lovas József