2011. június 10.

Pillanatok a kulturális kavalkádból

A fesztivál ráhangolódás a városhatárig értA hetedik alkalommal megrendezett testvérvárosok kulturális fesztiválján a különböző művészeti ágak és a sokszor egymással keveredő idegen szavak izgalmas találkozókat eredményeztek a műfajok és országok képviselői között. A már létező kapcsolatok megerősítésére és újonnan kialakuló barátságokra is lehetőséget kínált ez a három nap, amint azt jártunkban-keltünkben tapasztaltuk.

A péntektől vasárnapig tartó, szinte folyamatos prog-ramözön az első este kétórás gálaműsorral kezdődött a megyeházán. A művészeti csoportok produkciót megható pillanatok zárták. Városunkba visszajáró német, sankt augustun-i vendégeinket, Brigitte és Werner Schmidtet köszöntötték a színpadon abból az alkalomból, hogy nálunk ünnepelték 45. házassági évfordulójukat. Korábbi fesztiválokon színes jelmezben is mutatkozott nálunk az örökifjú (de idén már mindketten 70 évesek) férj és feleség, akik akkor a karneváli hercegi pár szerepét is betöltötték szűkebb pátriájukban. Most ugyan civilben jöttek, de nem üres kézzel: ahogy minden évben így, ezúttal is pénzadománynyal, 300 ezer forintnak megfelelő euróval támogatják a Ve-Ga szervezetet.

Ezen az estén a megyeházán, vasárnap délelőtt pedig a Dózsa-házban a szentesi és a vendég képzőművészek, kézművesek kiállításán a közönség a lengyelországi Ski-erniewicéből származó fotós, Michal Galezowski különleges sztárportréit is láthatta.

Mint megtudtuk tőle, 13 éve foglalkozik fesztiválfotózással, Berlin, Velence és Cannes rangos filmes seregszemléin kattintgatja masináját, retusálás nélkül mutatja be a hírességeket, ahogyan látni akarjuk őket. Elmondta, nagyon nehéz becserkészni a sztárokat, minden lehetséges trükköt be kell vetni. S ha már adott a lehetőség, a híresség bizalmába kell férkőzni, de a sztárt, aki belemegy a fotózásba, már szinte bármire meg lehet kérni, osztotta meg tapasztalatait a fotós. Akik megkedvelték, ajánlják másoknak is. Dustin Hoffman egyértelműen a kedvence, vele volt a legjobb dolgozni, Gerard Depardieu pedig ebédre is meghívta.

A fotómasina szentesi tartózkodása alatt sem hiányzott a nyakából. Városunkat fényképezte, de bizonygatja, ha több időt tudna itt tölteni, készített volna egy sorozatot az emberekről is. Reméli, visszatérhet még, és akkor majd ez is megvalósul.

Szentes legújabb testvérvárosi kapcsolata is erősödhetett a múlt hétvégén, hiszen két népdalénekest és egy koncertmestert (mind jelentős művészek) elkísérő Inna Rvacheva teljesen elragadtatva beszélt a baráti fogadtatásról, amiben itt részesültek. A Kolumna járás önkormányzati művelődési osztályának vezetőjeként 56 művelődési intézményt irányító hölgy városunkról a Lajtha-zeneiskola tanáraitól hallott ottani látogatásukkor, majd Szirbik Imre polgármester is járt náluk, aki szintén fokozta kedvét, hogy ellátogasson Szentesre. Megragadták figyelmét kulturális hagyományaink, s most, hogy jobban megismerte a szentesi kulturális életet, kijelenti: a zeneiskolánkkal erősítenék a kapcsolatot. Ezentúl is szívesen látják őket az ottani zenei fesztiválon.

A küldöttségeket kalauzoló itteniek sem unatkoztak. Az előbbi beszélgetésben fordítóként közreműködő Matkócsik Pál elárulta: tolmácsok és idegenvezetők is ők egyben, akik a vendégeket kísérgetik a városban. Míg más, nagyobb létszámú delegációknál ketten is segítettek, neki sokszor "ketté kellett szakadnia", hiszen volt, hogy az orosz csapat egyik fele a hivatalos, másik fele kulturális eseményen vett részt egyidőben.

Darók József