2011. április 15.

Sportos Klauzál

Dévay István– Az önkormányzat nem határozta meg az indítható osztályok számát, majd ezt a beiratkozások után teszi meg. Az már biztos, kevesebb gyerek van, ahány férőhely lenne az iskolákban. Idén 226 elsős gyerekkel számolunk, ők azok, akik iskolába mehetnek. Hogy azután biztosan mennek-e, azt még nem tudjuk. Van, aki szakértőre vár, és előfordulhat az is, hogy a szülői döntés még egy évig az óvodába kényszeríti a gyermeket. Ez a létszám tehát még változhat.

A városházán született döntés értelmében minimum 21, maximum 26 fős elsős osztályok indíthatók szeptembertől. Számolhatunk: a létrejövő 8–10 osztályból nagy valószínűséggel a két egyházi iskola és a Koszta elvisz 6 osztályt, és a fennmaradó gyereklétszámon kell a többi iskolának osztozni – jegyzi meg Dévay István, a Klauzál Gábor Általános Iskola igazgatója.

Terveik szerint 2 osztályt szeretnének indítani. Vargáné Őze Tímea és Molnárné Kozma Márta az egyik, Komjáti Beáta és Bálint Anetta a másik tanítópáros. Az igazgató elöljáróban arról tájékoztat, hogy a beiskolázáshoz komoly programokkal készültek. Szülőknek, óvónőknek és természetesen a gyerekeknek igyekeztek bemutatni azokat a lehetőségeket, amelyek az iskolában adottak. A szülök külön is kaptak látogatási lehetőséget, azóta is érdeklődnek, a rendezvényt április 18-án, az első és a második órában megismétlik.

– Iskolánkban fejlesztőpedagógusok állnak a gyerekek segítségére, már ahol ez szükséges. Mivel ezzel kapcsolatban félreértések vannak, szeretném elmondani, hogy a fejlesztőpedagógia a jóképességű gyerekeknek is segítség. Minden tanulóval előfordulhat olyan probléma, hogy valamilyen tantárgyból lemarad a többiektől. Korai felismerésével és fejlesztésével ezek kiküszöbölhetők – mondja az igazgató, majd így folytatja:

– Az idegennyelv-tanítás ma már nélkülözhetetlen. Felismerve és érezve ennek fontosságát, orientáló foglalkozásokat vezettünk be elsősöknek. Ezek arról szólnak, hogy az órákon játékos formában a nyelv alapjaival ismerkednek. Olyan formában és mélységben, hogy a párhuzamosan folyó olvasással és írással ne ütközzön. Ne okozzon zavarokat.

A harmadik: a testnevelés emelt szintű oktatása. A testnevelők már az első osztálytól "viszik" a gyerekeket. Így sajátíthatják el mindazt, amiben a felső tagozatban vagy később sikeresek lehetnek. Ezt az elért eredményeiken is le lehet mérni, legutóbb például a megyei mezei futóversenyen az iskola tanulói továbbjutottak az országos versenyre. A futsal csapatuk harmadik helyezést ért el. És ha már a sportnál tartunk, elmondhatjuk, tanórai keretben az atlétika kiemelt fontosságú az intézményben. Fontos megemlíteni az úszást, télen korcsolyázni viszik a gyerekeket. Kézilabda, kosárlabda, valamint birkózó szakosztály működik az iskolában. Mindehhez az új tornacsarnok és a sportudvar kiváló lehetőségeket nyújt. Korszerű borítású futópályával rendelkezik az iskola.

"Ép testben ép lélek". A régi görög mondás a Klauzálban is teret nyert. A diákok legutóbb matematikából, helyesírásból jutottak be a megyei vetélkedőbe. És amiről sokat beszélünk mostanában: az a neveltségi szint emelése. A szülőknek is jobb, ha olyan intézményben tudhatják gyermekeiket, ahol az alapvető viselkedési normák nem térnek el attól, amitől a gyereknek otthon is be kell tartani – jegyzi meg az igazgató. A szülőkkel megbeszélve, gyerekre szabottan alakították ki az egységes szabályrendszert.

Ötödiktől matematikából és idegen nyelvből csoportbontásban tanulnak, hogy a kiemelkedően tehetségesek nagyobb léptékben tudjanak haladni. Az informatika oktatására jól felszerelt tantermek állnak a diákok rendelkezésére. Az új tanévben szakköröket tudnak beindítani. Terveik között informatikai, idegen nyelvi és makett szakkörök szerepelnek. A cél az, hogy a szabadidejüket hasznosan töltsék el a gyerekek.

(lovas)