XLIII. évfolyam 14. szám

2011. április 15.

Negyedikek az Eb-n

Negyedik helyen végzett a László Csaba–Mikes Anna páros a Moszkvában rendezett tíztánc Európa-bajnokságon. A tavalyi vb-n és Eb-n is bronzérmes duó lecsúszott ugyan a dobogóról, de a körülmények ismeretében nem keseredtek el túlzottan. Érdekes fordulatot vettek az események: hazai pályán győztek az oroszok, ezért a lepontozott, tavaly világbajnoki címet szerző dánok óvást nyújtottak be. A végeredményt azonban a szentesi táncosok szerint ez nem fogja módosítani. A Szilver magyar bajnokai már a júniusi világkupára koncentrálnak. A szombathelyi versenyen kizárólag az első hely az elfogadható számukra.

2011. április 15.

Nyílt nap a megújult bölcsődében

Májusban visszaköltözhetnek a Vásárhelyi útra a bölcsődésekSzerdán 14 órától nyílt napon mutatják be az érdeklődőknek a felújított és kibővített Vásárhelyi úti bölcsődét, ahová májusban fognak beköltözni a picik és gondozóik. A Klauzál utcai óvoda bővítéséről várhatóan június elején írják alá a kivitelezői szerződést, ha nyer a város 200 milliós pályázata. A Kossuth utcai óvodát addig használják, míg be nem fejeződik ez a fejlesztés.

2011. április 15.

Fogadnak

Április 19-én, kedden 12–14 óra között Karikó-Tóth Tibor alpolgármester tart fogadónapot a polgármesteri hivatal 220. sz. irodájában.

Április 21-én, csütörtökön 9–11 óra között Szirbik Imre polgármester, 14–16 óra között Szűcs Lajos alpolgármester a polgármesteri hivatalban fogadják az ügyeiket intézőket.

2011. április 15.

Megvalósulnak az álmok

A Fivérek lesz a Gipsy Kings előzenekara

Franciaországban találkozhatott példaképeivel a Fivérek együttesEgy kis megtorpanás után álomszerűen alakulnak a dolgok a Fivérek együttes életében, s ott tartanak, hogy már a Megasztár befutott énekesei is a gitáros trióra irigykednek. A szentesi-csongrádi zenészek nem akármilyen lehetőséget kaptak: a Gipsy Kings előzenekara lesznek a budapesti koncertjükön, s már egy találkozáson is túl vannak a világsztárokkal.

2011. április 15.

230 gyermek vár beiratásra

Mintegy 230 gyermek kezdheti meg ősszel az első osztályt Szentes iskoláiban. Az iskolába lépéshez szükséges fejlettséget elérő gyermeküket április 28-29-én 7 és 17 óra között írathatják be a szülők a lakóhely szerinti kötelező felvételt biztosító vagy a választott általános iskola első évfolyamára. Az egyházi iskolák 2-2 első osztályt indítanak, az osztálylétszám 21 és 26 fő között lehet az intézményekben.

Karikó-Tóth Tibor alpolgármestertől megtudtuk, megállapodás született arról, hogy az egyházi intézmények is vesznek majd föl halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket. A református iskola osztályonként 2-2 halmozottan hátrányos helyzetű gyermeknek biztosít férőhelyet, a katolikus iskolától pedig azt az információt kaptuk, hogy saját óvodájukból 3 halmozottan hátrányos helyzetű gyermek szülei jelezték, hogy hozzájuk íratnák be a piciket.

A beiratkozáskor a választott intézményt kell felkeresni a szülőknek. Mivel egyelőre nem lehet tudni, hogy az új közoktatási törvény – amiről várhatóan május végéig szavaznak az Országgyűlés tagjai – miként befolyásolja az intézményeket fenntartó önkormányzatok mozgásterét, arra kérik a szentesi szülőket, hogy ha elsősorban önkormányzati iskolába íratnák be gyermeküket, a beiratkozáskor két iskolát nevezzenek meg. Ahogy eddig is, az adott körzetbe tartozó leendő elsősök előnyt élveznek majd az osztálynévsorok összeállításánál, ugyanakkor a kiskapukra is ügyelni fognak. Így, ha a gyermek és a szülő lakcíme eltérő, akkor az alapján kell döntést hozniuk az intézményvezetőknek, hogy a családi pótlékot melyik címre folyósítják. Az egyházi intézményeknél az iskola szellemiségének megfelelően mérlegelhetnek az elsősök felvételénél. Arról is megállapodás született az iskolák között, hogy május végéig nem lehet átíratni a tanulókat más intézménybe.

B. D.

2011. április 15.

Virágosítsuk együtt a várost!

Már hagyomány, hogy az önkormányzat minden évben meghirdeti a Virág-színvonalasabb Szentesért városszépítő versenyt, melynek keretében elismeri azoknak a munkáját, akik sokat tesznek környezetükért, virágosabb a kertjük, zöldebb a portájuk, a házuk tája dísze környezetüknek.

Értékelésre három kategóriában kerül sor:

– egyéni kategória (családi házak előtti közterület és a közterületről látható magánkerti rész)
– munkahelyi kategória (intézmények, vállalkozások)
– lakóközösségi kategória (tömbházas épületek)

Nevezhet bárki, aki partner abban, hogy városunk virágosabb, zöldebb legyen.

Nevezni lehet július 30-ig. A pályázati anyagot, a virágosításról készült fényképeket CD-n e-mailben a baloghcs@szentes.hu, címre juttassák el a polgármesteri hivatal műszaki osztályára. A CD-re és a levélre írják rá a nevezési kategóriát, nevet, címet, telefonszámot.

2011. április 15.

Virágvasárnap

A hét zárónapján ünnepeljük a virágvasárnapot, s ezzel megkezdődik a nagyhét, mely a húsvéti felkészülést jelentő nagyböjt utolsó időszaka.

Ez a nap jelenti a Jeruzsálembe való megérkezését Jézusnak, mely szenvedésének a városa/helyszíne, ide vonul be Jézus ezen a vasárnapon. Erre a bevonulásra, amely a egész emberiségért önként vállalt engesztelő szenvedés és kereszthalál kezdete virágvasárnap emlékszik az egész kereszténység. Máté, Márk és Lukács evangéliuma szerint az emberek felsőruháikat terítették elé és pálmaágakat, mely a győzelem és a diadalmaskodás jelképe. Ezért az ünnep neve több nyelven pálmavasárnap, latinul Dominica palmarum.

A Jézus előtt és utána özönlő sokaság a húsvét előtti bevonuláskor így kiáltozott: Hozsanna Dávid fiának! Áldott, ki az Úr nevében jön! Hozsanna a magasságban! (Máté 21, 8). A történtek nyomán került az ünnep szertartásai közé a pálmás, Európa egyes tájain a barkás körmenet.

Virágvasárnap piros miseruhát ölt magára a pap, barkaszentelést tartanak, és körmenetben vonulnak be a templomba a hívek.

2011. április 15.

Dósai Molnár Mihály utca

Utcáink, tereink névadói (38.)

A felsőpárti városrészben található; a Rákóczi Ferenc és a Dr. Berényi Imre utcákat köti össze. Az 1860-as évek elején még névtelen utca volt. 1890-től Felsőtemető utcaként említik a források, mivel a felsőpárti katolikus temetőbe vezetett. 1903-tól már Patika utca a neve, a sarkon működő gyógyszertárról, amelyet ifj. Várady Lajos nyitott 1888-ban "Angyal" néven. Az 1906. évi városrendezéskor vette fel Dósai Molnár Mihály (1790–1858) jómódú gazdálkodó nevét, akinek a háza az utca elején állt. Tudni kell róla, hogy ő tette az első jótékonysági alapítványt Szentesen 1845-ben. A "szentesi születésű szegény árva gyermekek, az ügyefogyott, munkára tehetetlen állapotra jutott nyomorultak segedelmére tett" alapítványának lényege, hogy saját vagyonából tőkealapul letétbe helyezett 300–300 köböl búzát és árpát, amelynek hasznát a rászorulók között osztotta szét. A takarékmagtárként működő Dósai-féle gabonaalapítvány közel fél évszázadon át segítette a helyi szegényügy enyhítését. Példamutató jótékonyságáért utcanévben örökítették meg emlékét.

Labádi Lajos

2011. április 15.

Félezer madár

Ezen a hétvégén Közép-Európa legnagyobb fedett díszmadár-kiállításának ad otthont az ifjúsági ház: 50 tenyésztő 500 madarát mutatják meg az érdeklődőknek. A 14 éven aluliaknak ingyen, a családok kedvezményes áron látogathatják a rendezvényt. Már pénteken megkezdődik a madarak nyílt bírálata, a bírók az érdeklődők kérdéseire is válaszolni fognak. A díjakat szombaton 18 órától adják át. Vasárnap reggel 7 órától nyílik a madárbörze.

2011. április 15.

Értünk, nekünk gyűjt a mentőalapítvány

Katasztrofálisan elavult a szentesi mentőállomás technikai felszereltsége. A mentősök már ott tartanak, hogy az önmaguk által létrehozott alapítvány révén próbálják a biztonságunk érdekében fejleszteni a munkájukhoz szükséges eszközöket. Teszik mindezt az alulfizetett munkájuk mellett, értünk, nekünk, az életünkért, az egészségünkért. Rajtunk a sor, hogy segítsünk rajtuk keresztül önmagunkon, Szentes és térsége lakosságán!

2011. április 15.

Aranypáva-díjas citerások

Országos népzenei minősítő Aranypáva-nagydíjas hangversenyre volt hivatalos április 9-én a Margaréta Citerazenekar. A Lajtha László művészeti iskola gyermekzenekara a legjobb minősítésű együttesek számára rendezett eseményre a két éve kiérdemelt arany minősítésének és az elnyert Aranypáva-díjának köszönhette a meghívást. Húsz zenekar között lépett fel a csongrádi művelődési központ dísztermében a 19 szentesi citerás diák. Két népdalcsokorral kellett készülniük a fellépőknek, a Margaréta együttes Balázs-napi farsangolóval, majd somogyi ugrósokkal és kanásztáncokkal aratott sikert. A Várnai Ferenc, Alföldi Boruss István és Dévai János alkotta szakértő zsűri díjakkal halmozta el a Margaréta zenekart. Amellett, hogy megkapták a Csongrád Megyei Közgyűlés különdíját is, elnyerték az Aranypáva-díjat, s vele az arany minősítést. S ha ez még nem lenne elég, az egyik nagydíjat is elhozták Mélykútiné Németh Kornélia tanítványai. A 7 és 18 év közötti kisebb és nagyobb zenészgyerekek között akadt, aki csupán szeptember óta tanul a citera tanszakon, de az idősebbek kiváló motivációt jelentettek számukra. A lelkes csapatot április 30-án a Luther-téren láthatjuk és hallhatjuk, de májusban Budapesten, a Művészetek Palotájában is fellépnek.

(darók)

2011. április 15.

Petőfi-szavalóverseny

Március végén rendezték meg az általános iskolás korosztály részére a hagyományos Petőfi-szavalóversenyt a névadóról elnevezett iskolában. A  megmérettetés két egymást követő délután zajlott, ahol 2-2 korosztály versenyzett és mutatta be tudását.

Mindkét napon hallhattak a megjelentek klasszikus és kortárs költők műveiből. Minden korcsoportban 5 tanuló teljesítményét értékelték, de az első 4 helyezett mondhatja el kedvenc versét az áprilisi megmérettetésen.

1-2. osztály: 1. Tóth Lilien Viktória (Koszta. fk.:Oroszné Tihanyi Márta), 2. Elefánti Soma (Koszta, fk.: Kormos Ferencné), 3. Bugyi Marianna Zita (Szent Erzsébet, fk.: Szűcs Klára), 4. Hájas Leila (Klauzál, fk.: Borsodi Ágnes). Különdíj: Gábor Dorka (Kiss Bálint, fk.: Cseh Lajosné).

3-4. o.: 1. Ráfi Anna Réka (Szent Erzsébet, fk.: Szűcs Klára), 2. Gurdon Hanna (Koszta, fk.: Nánási Attila), 3. Ferencz Benedek (Szent Erzsébet, fk.: Szabó Mariann), 4. Lantos Csilla (Kiss Bálint, fk.: Balikáné Bucskó Mónika). Különdíjas: Sarusi-Kis László (Koszta, fk.: Oroszi Szilvia). 

5-6. o.: 1. Rácz Boróka Zsóka, 2. Skorka Odett (mindketten Kiss Bálint, fk.: Karikó-Tóthné Puskás Gabriella), 3. Csizmadia János (Klauzál, dr. Keresztesné Farkas Erzsébet),

4. Mizere Laura (Koszt, fk.: Tóthné Hlavács Mária). Különdíj: Kiss Réka (Szent Erzsébet, fk.: Ráfiné Gáspár Annamária).

7-8. o.: 1. Szalay Róbert (Kiss Bálint, fk.:Tomcsányiné Lucz Szilvia), 2. Antal Ar-mandina (Koszta, fk.: Sántháné Deim Alíz), 3. Horváth Kornél, 4. Czanik Szilvia (mindketten Szent Erzsébet, fk.: Ráfiné Gáspár Annamária), 5. László Balázs (Petőfi, fk.: Fári Andrea).

2011. április 15.

Védjegy a paprikának

A főszezonra megháromszorozódhat a csomagolást végző dolgozók létszámaKözel 5 százalékkal növelte tavaly árbevételét a 480 tagot számláló Délkertész, amely idén tovább bővíti árualapját. A szövetkezetnek 72 állandó alkalmazottja van, a főszezonban akár 180 főnek is tudnak alkalmi munkát biztosítani. 2013-ra földrajzi eredetvédelem alá kerülhet a szentesi paprika, ami különleges védjegyet is kaphat nemsokára.

Az élelmiszerárak meredek emelkedése nem érinti a szentesi Délkertész által piacra dobott primőr termékeket. Az, hogy a zöldségek ellenértéke a 2008-2009-es szinten mozog, egyrészt a csökkenő keresletnek, másrészt az erős forintnak köszönhető. Itthon és a szövetkezet legnagyobb külpiacán, Németországban sem tért vissza a fogyasztás a válság előtti szintre. A Délkertésztől már elindultak az első exportszállítmányok, de hiába kapnak ugyanannyi eurót a fejes káposztáért, a kínai kelért és a paprikáért, mint tavaly, mivel idén 30 forinttal olcsóbban lehet váltani a közösségi valutát, a termelők is kevesebb pénz kerül. Nem véletlen, hogy az idősebb gazdálkodók, akik kis területen dolgoztak, egyre inkább felhagynak a hajtatással, és helyükre kevesebb, de nagyobb földdarabot modern technológiával művelő, fiatal tag lép.

2010-ről Ledó Ferenc elnök lapunknak elmondta, közel öt százalékkal nőtt az árbevételük a korábbi évhez képest: csak termények eladásából 4 milliárd 929 millió forintos forgalmat könyveltek el, továbbá 800 milliós értékben forgalmaztak input anyagokat, így például palántát, műtrágyát vagy fóliát. A korszerűsítések és az új tagok belépése révén tavaly 15 százalékkal emelkedett a tagi árualap értéke, illetve tovább nőtt a csomagolt termékek, és a biológiai növényvédelem mellett termesztett növények aránya. A szövetkezet 65 millió forintot fordított gépbeszerzésre és a meglévők karbantartására, illetve 220 milliós forint termelési előleget nyújtottak a tagság számára. Ehhez hasonló mértékben segítik majd idén is a szövetkezet termelőit. Jó hír, hogy előzetes kalkulációk szerint 2011-ben 5-8 százalékkal nőhet a Délkertész árualapja. Jelenleg 72 állandó munkatársa van a Délkertésznek. Szezonon kívül 20-60 fő dolgozik a csomagolóban, de tavasztól őszig akár 160-180 főnek is tudnak alkalmi munkát biztosítani, mert olykor két műszak felállítására is szükség van.

2013-ra földrajzi eredetvédelem alá kerülhet a szentesi paprika. Ezzel védettséget élvezne az Európai Unióban, és prémiumtermékként nagyobb értékesítési biztonságot kapna. Ugyanezt a célt segítené az integrált-biológiai növényvédelem további növelése a hajtatásban. A szövetkezet védjegyet szeretne bevezettetni termékeire, amivel igazolnák, az élelmiszerbiztonság legszigorúbb kritériumainak is megfelelnek.

Bíró Dániel

2011. április 15.

Diákcsere program norvégokkal

Diákcsere program indulhat a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola és egy norvég mezőgazdasági szakközépiskola között. A két in-tézmény közötti kapcsolat 2007-ben kezdődött, mikor a szentesi mezgé jelentkezett a Norvég Alap felhívására – tudtuk meg Horváthné Erdős Ceciliától. Az iskola angoltanára volt az, aki a pályázat megírása után partnerintézményt keresett a skandináv országban. A sikeres együttműködésnek köszönhetően 2008-ban 7 szentesi pedagógus utazhatott a norvégiai Hvamba, 2009-ben pedig ugyanennyi norvég kollégát láttak vendégül a Kurca partján.

Múlt héten ismét Szentesre jött a hvami intézmény három norvég pedagógusa. Ötnapos látogatásukat azzal indokolták, hogy tetszett nekik a város és a legutóbbi fogadtatás, és még jobban meg szeretnék ismerni a környéket és az itteni oktatást. A vendégek jártak a gimnáziumban és a Klauzál-iskolában, ahol a szentesi diákokkal angolul beszélgettek, és megkóstolták a bokrosi szőlőhegy borait is. – Diákcsere programot szeretnénk indítani a két iskola között, ennek részleteiről is tárgyaltunk a norvég kollégákkal – nyilatkozta lapunknak Lász-lóné Varga Zsuzsa. Az igazgató hozzátette, hasonló program már működik Németországgal, de bővíteni szeretnék a partneri kört, mert a tanulók számára fontos, hogy új ismeretekkel gazdagodjanak és más szemlélettel is találkozzanak. Példaként említették a sérült gyermekek beiskolázását, ahol az integrációt helyezik előtérbe, vagy azt, hogy Norvégiában a vállalkozási ismeretek képzése sokkal gyakorlatiasabb, mint idehaza. Az egyeztetés következő állomása szeptemberben az Oslótól 30 kilométerre fekvő kisváros lesz, ahová négy szentesi tanárt hívtak meg: akkor ünnepli ugyanis felállásának századik évfordulóját a hvami iskola.

B. D.

2011. április 15.

Műszakiak napja

Képünk a tavalyi rendezvényen készültA korábbi évekhez hasonlóan ismét nyílt napra várja a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred a lakosságot. Április 20-án, szerdán a Műszakiak napja elnevezésű rendezvényen reggel fél 9-től délután 3 óráig betekintést nyerhetnek a civilek az egyenruhások életébe.

Egyenruhásokat írtunk, hiszen a honvédséghez csatlakozik társszervezetként a Szentesi Rendőrkapitányság is, így egyúttal a Rendőrség napját ekkor is tartják. Érdeklődésünkre Juhász László százados, kommunikációs tiszt elmondta: április 25-e hivatalosan a műszakiak napja, s korábban pénteki napokon rendezték az eseményt, ám most két okból is előrehozták: egyrészt a húsvéti nagypéntek miatt, másrészt iskolák is jelezték, hogy nagy számban érkeznének a laktanyába, ezért a katonák úgy döntöttek, még a tavaszi szünet előtt célszerű megrendezni a nyílt napot.

A 9 órakor kezdődő ünnepélyes zászlóalj sorakozót már a civil közönség is figyelemmel követheti, majd 10 órától folyamatosan zajlanak a programok, több helyszínen: a katonai bemutatók között felsorakoznak a műszaki eszközök, valamint búvárokat, közelharcot is láthatnak az érdeklődők, de lesz toborzósátor is. A társszervezetek rendőrségi kutyás, illetve kommandós akcióval érkeznek, de szerepel a programban tűzoltósági és mentős bemutató is. A Vörös Bika elnevezésű sportrendezvény látványosnak ígérkezik, melyen az egyenruhás csapatok különböző fizikai erőpróbákban mérkőznek meg: például cölöpverésben, homokzsák-cipelésben, szárazföldi ladikhúzásban.

Kulturális rendezvények is színesítik a napot, a középkort, az 1848-49-es szabadságharcot és I. világháborút idéző hagyományőrző csoportok bemutatóival, néptánccal, moderntánccal, katonazenekarral. Az alakulat csapatmúzeuma is várja a látogatókat. A gyermekek számos kézműves foglalkozáson vehetnek részt, lovagolhatnak, kalandparkban szórakozhatnak.

Az eseményre a helyőrségbe várják a Honvéd Vezérkar főnökét, aki zászlószalagot adományoz az alakulat számára a szentesi katonák katasztrófahelyzetekben nyújtott munkája elismeréseképpen.

A tavalyi rendezvényen mintegy 6 ezer látogató kereste fel a Műszakiak napján a laktanyát, ezúttal is hasonló létszámban reménykednek a szervezők.

D. J.

2011. április 15.

Az egészségesebb lakosságért

Dr. Chomiak Waldemar programja

A szentesi lakosság egész- ségi állapotának javítását megcélzó átfogó programot készített el dr. Chomiak Waldemar, a Fidesz önkormányzati képviselője. A háziorvos minderről nemrégen tájékoztatta a média képviselőit.

Elmondta, orvosként, egész-ségpolitikusként rendkívül fontosnak tartja a lakosság széles körében az egészségtudatos magatartás kialakítását, fejlesztését a népegészségügyi kockázatot jelentő betegségekről, azok megelőzéséről. Hasonlóan fontosnak tartja a lakosság ismereteinek bővítését, a korai felismerést biztosító szakorvosi szűrővizsgálatok rendszeres szervezését a városban. Véleménye szerint ebben kiemelkedő szerepet kell vállalnia az önkormányzatnak.

A májusban induló program célja, hogy felhívják a lakosság figyelmét a különböző betegségekre, megelőzési lehetőségekre, kezelésükre. Fő pillére a felvilágosítás, második, harmadik pillére a szűrővizsgálatok, oltás. Mindezt házi- és szakorvosok bevonásával tervezik. A program elsősorban a rákos betegségekről szól, így a széles körű HPV-prevenció a méhnyakrák és a nemi szervi szemölcsök megelőzését, ill. korai felismerését célozza meg, majd a melanoma (bőrelszíneződés, anyajegy), a prosztatarák, osteoporosis (csontritkulás), a szív-érrendszer betegségei kerülhetnek terítékre.

Szinte minden hónapra jut egy-egy program, a szűrések a lakosság részére ingyenesek. A programot várhatóan áprilisi úlésén tárgyalja a képvislő-testület. A sajtótájékoztatón jelenlévő Farkas Sándor országgyűlési képviselő a témával kapcsolatban így fogalmazott: – Gyakori, a halálozási statisztikában élen járó betegségekről beszélünk. Az egész egy olyan felajánlás, amely a maga nemében, ebben az átfogó formában első az országban. Kérdés: él-e ezzel a lehetőséggel a lakosság?

(lovas)

2011. április 15.

Előtérben a nevelés és az oktatás

Amiért érdemes a Deák-Damót választani

Varga SándornéA Deák Ferenc Általános Iskola és tagintézménye, a Damjanich János Általános Iskola 2000 óta összevont intézményként működik. Mindkét intézménynek ugyanaz a beiskolázási körzete, ami elsősorban a város felsőpárti, illetve hékédi része. Jelenleg 374 fő a tanulói létszám, a diákokkal 40 pedagógus foglalkozik. Sajátossága az intézménynek, hogy a felső tagozatban tanító pedagógusok mindkét iskolában dolgoznak, ennek megfelelően alakították ki az órarendeket. De hogyan tovább? Április 28–29-én 7–17 óra között tartják az iskolai beiratkozást. A kérdés: hány elsős osztályt is indíhat szeptembertől a Deák-Damó oktatási intézmény?

2011. április 15.

Sportos Klauzál

Dévay István– Az önkormányzat nem határozta meg az indítható osztályok számát, majd ezt a beiratkozások után teszi meg. Az már biztos, kevesebb gyerek van, ahány férőhely lenne az iskolákban. Idén 226 elsős gyerekkel számolunk, ők azok, akik iskolába mehetnek. Hogy azután biztosan mennek-e, azt még nem tudjuk. Van, aki szakértőre vár, és előfordulhat az is, hogy a szülői döntés még egy évig az óvodába kényszeríti a gyermeket. Ez a létszám tehát még változhat.

A városházán született döntés értelmében minimum 21, maximum 26 fős elsős osztályok indíthatók szeptembertől. Számolhatunk: a létrejövő 8–10 osztályból nagy valószínűséggel a két egyházi iskola és a Koszta elvisz 6 osztályt, és a fennmaradó gyereklétszámon kell a többi iskolának osztozni – jegyzi meg Dévay István, a Klauzál Gábor Általános Iskola igazgatója.

2011. április 15.

Hamarosan költözhetnek

A tervek szerint halad az Ady Endre utca 10. szám alatti volt kollégiumi épület felújítása. A pályázati forrásból felújított ingatlanba költözik át a ligeti épületből a családsegítő központ, a 25 munkatárs itt látja el várhatóan júliustól az intézmény feladatait. A tervek megvalósításához két pályázaton sikerült az önkormányzatnak forrást lehívnia: egyrészt a Norvég Alapból fűtéskorszerűsítést és külső hőszigetelést végeznek, a Dél-alföldi Operatív Program keretében pedig átalakítják az épületet. A munkálatok valószínűleg május közepén fejeződnek be. Megtörtént az átépítés, elkészült a gépészeti munka. Hátra van a villany- és elektromos szerelvények felhelyezése, az udvari épületek bontása, a parkrendezés, a parkolók és mozgássérült feljárók kialakítása.

– Az engedélyezési eljárás több időt vesz igénybe, ezért várhatóan 1-1,5 hónap telik el az épület befejezése és a hivatalos átadás között, hiszen le kell folytatni a használatba vételi eljárást, s meg kell kérni a szolgáltatásokra – így az újdonságnak számító közétkeztetésre is – a működési engedélyt. A július eleji kezdési időponton csak az módosíthat, ha csúszik a hivatalos engedélyek átvétele, mely a pályázatok lezárásának is feltétele – tudtuk meg Gál Antaltól, a családsegítő központ vezetőjétől.

Cseh-Lakos

2011. április 15.

A város legrégebbi iskolája

Mészáros LászlóA várható kormányrendeletben vannak olyan törvényi változások, amelyek jobbak lehetnek a mostaninál, hallhatjuk az iskolaigazgatóktól. Persze, attól függ, mikor döntenek róla. Abban például minimum 16, maximum 26 fős osztályokat lehet indítani. Még az előkészítés stádiumában van az egész, de április 25-ig vélhetően csak az alkotmánnyal foglalkozik az Országgyűlés. Kérdés, májusra el tudják-e fogadni az oktatásra vonatkozó törvényt.

A város iskolái közül a Petőfi Sándor Általános Iskola van a legnagyobb bajban. A gyermeklétszám fogyatkozása őket érinti leginkább. Úgy is mondhatnánk: létüket tekintve borotvaélen táncolnak. Vannak, akik már kimondták az intézmény halálos ítéletét: megszüntetését. Az iskola igazgatójával, Mészáros Lászlóval mégis a beiskolázásról beszélgetünk. Normális helyzetben ez logikus is lenne. Csakhogy a sok ha, esetleg és talán szavak, a hozzákapcsolódó mondatok valamelyest nehézzé teszik az egészet.

2011. április 15.

56 millió iskolai fejlesztésre

Közel 56 millió forint támogatást nyert multimédiás oktatási eszközök vásárlására az önkormányzat – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Szirbik Imre polgármester. A fejlesztés révén minden városi fenntartású iskolában egységes alapinformatikai háttér áll majd a tanulók és a pedagógusok rendelkezésére. A pályázaton elnyert összegből 32 interaktív táblával, 95 számítógéppel, 2 nagyothalló csomaggal és egyéb informatikai berendezésekkel szerelhetik föl az intézményeket. Mivel a Klauzál-iskolában már lezajlott hasonló fejlesztés, az eszközök többsége a Koszta-, a Petőfi-, a Deák- és a Damjanich-iskolába kerül. Amennyiben mégis összevonnak iskolákat, a Damjanich berendezéseit a Deákba szerelik föl, de hogy mi lehet a Petőfibe szánt eszközök sorsa, arról még a szakminisztérium válaszát várják a városházán. Az eszközbeszerzésen túl a támogatás lehetőséget biztosít a pedagógusok informatikai továbbképzésére is. A programmal kapcsolatos közbeszerzést már megindították a polgármesteri hivatalban, így legkésőbb nyárra megérkeznek az új eszközök, vagyis az új tanévet már azokkal kezdhetik a diákok és tanáraik.

B. D.

2011. április 15.

Kelengyés láda ajándékba

Nem is gondolta volna Kovács Ivánné (a képen jobbról) népi bútorfestő, amikor egy család felkérésére kelengyés ládát festett, hogy a legrangosabb minősítést is elnyeri vele. Pedig így történt. Egy, a gimnázium drámai tago-zatán tanuló szegedi lány, Roehnelt Zsuzsanna (képünkön balról) 18. születésnapjára kedveskedtek ezzel az ajándékkal a szülei. Vásárhelyi motívumot kértek a bútorfestőtől, amilyet elmondása szerint még soha nem festett. Férje készítette a ládát, ő pedig elkészítette a díszítést, ami olyan jól sikerült, hogy elhatározta, zsűriztetni viszi. A legkisebb unokájának készített torockói ládát is bemutatta a zsűrinek, s a Hagyományok Házából érkezett bírálók a legnagyobb elismeréssel, A-minősítéssel jutalmazták a szentesi bútorfestő munkáit. Így már mindhárom unokája zsűrizett láda tulajdonosának mondhatja magát. A napokban véget ért, a szegedi megyeháza aulájában rendezett 10. Népi Iparművészeti Kiállításon is láthatóak voltak ládikái, sőt a megnyitón kapta meg a váratlan szülinapi ajándékát a felnőttkorba lépett diák. Kovács Ivánné, aki ballagásokra is fest népi bútorokat, szinte sajnálta kiadni kezéből míves munkáját, de vigasztalja a tudat, hogy olyan családba került a kelengyés láda, ahol kedvelik a népművészetet, s ragaszkodnak őseink örökségéhez.

D. J.

2011. április 15.

Klauzálosok a TV2-n

Kétszer biztosan látható lesz a TV2-n a Klauzál-iskola csapata, mivel a 9 fős diák-szülő különítmény továbbjutást érő helyen végzett a Nagy Vagy! című országos televíziós vetélkedőn. A Gálfi Ádám, Kovács Alexandra, Ka-rikó-Tóth Petra, Kozák Petra és Lőrincz Bence összeállítású tanulócsapat négy felnőttel és egy celebbel, Katus Attilával egészült ki. Az előzményekről Szőlőssi Ferenc, az intézmény testnevelője elárulta, a Petőfi-iskolától vették át a stafétát, eredetileg ugyanis ők jelentkeztek a TV2 versenyére. A beugrás viszont jól sikerült: 5 másik iskolával versenyeztek, 8 feladatot kellett teljesíteniük, és sikerült bejutniuk az elődöntőbe. A műsort április első szombatján rögzítették, a felvételek reggel 8-tól késő estig tartottak. A klauzálosok továbbjutásával zárult vetélkedőt április 24-én, vasárnap délelőtt 10.30-tól tűzi műsorára a kereskedelmi csatorna. Az elődöntő budapesti felvételére május 8-án kell felutaznia a Klauzál-iskola csapatának.

2011. április 15.

Az erényöv misztikuma

Korhatáros kiállítás a múzeumban

Nem mondhatni, hogy gyakran rendeznének kifejezetten felnőtteknek szánt kiállításokat a múzeumokban. Ezúttal azonban a Koszta József Múzeumban egy nem szokványos, inkább pikáns témát körbejáró, de kultúr- és orvostörténeti szempontból is igen érdekes tárlat nyílik a budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum rendezésében.

A középkorból fennmaradt legendák arról mesélnek, hogy nem volt kísértőbb rémálma a Szentföldre induló keresztes lovagnak, mint az otthonmaradt hitves hűtlensége. A szaracénokat aprító vitézeknek valahogyan gondoskodniuk kellett a magára hagyott hitves jó erkölcseiről. De valóban csak a mindenki által jól ismert kíméletlen eszköz, a férfiúi elnyomás szimbóluma, vagyis az erényöv enyhítette volna a nemes urak aggódását?

Aligha van makacsabb tévhit az előszeretettel sötétnek bélyegzett középkorról, mint az asszonya vágyait kulcsra záró, felszavazástól rettegő lovag hírhedt "segítőtársa". Egészen a legutóbbi évtizedekig még komoly tudósok cikkeztek az erényöv elterjedtségéről. Európa múzeumaiban is rájuk lehetett csodálkozni a fennmaradt leletekre, és talán ítélkezni is felettük. Csakhogy 1996-ban a British Museum száműzött a kiállításából egy erényövet, ami lavinát indított el. …és itt kezdődik egy másik történet, amely csak az április 19-én, kedden délután fél ötkor Az erényöv titkos történetei címmel nyíló múzeumi kiállítás megtekintésekor kerekedik ki. A megyeházán Varga Benedek, a Semmelveis múzeum igazgatója avatja be az érdeklődőket, vagyis rántja le a leplet az erényöveket körbelengő titokról.

A rendezők elsősorban a felnőtteket célozzák meg a kiállítással, ami azt jelenti, hogy 16 éven aluliaknak nem ajánlott, 14-16 év közötti fiatalok csak szülői felügyelettel, illetve tárlatvezetéssel tekinthetik meg.

D. J.

2011. április 15.

Szolgáltatásokra nyertek 7 milliót

A Szentes Városi Könyvtár Nonprofit Közhasznú Kft. a TÁMOP 3.2.4-08/1-2009-0021 A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében – Tudásdepó – Expressz. OLVASS-SHOW Könyvtárközi együttműködés a szolgáltatások egyenlő esélyű hozzáférésének megteremtése érdekében c. pályázat keretében 7.491.000,- Ft-ot nyert szolgáltatásfejlesztésre.

Végéhez közeledik a pályázat keretében vállalt könyvtári szolgáltatások új struktúrájának kialakítása, a tervezett szolgáltatásokhoz és interaktív felületek létrehozásához szükséges fejlesztő munka.

Folyamatosan építjük elek-tronikus katalógusunkat, a szentesi könyvtár állományának feldolgozását követően elkezdődött a nagymágocsi és fábiánsebestyéni könyvtár dokumentumainak vonalkóddal történő ellátása és a könyvek feldolgozása is. A munka eredményeként akár otthonról is megállapíthatóvá válik, hogy egy-egy kiadvány megtalálható-e a könyvtár állományában; lehetséges előjegyzést ill. hosszabbítást kérni az adott dokumentumra.

Annak érdekében, hogy minél többen tudják használni könyvtárunk új számítógépes szolgáltatásait, valamint az interneten elérhető online adatbázisokat, térítésmentes internethasználati tanfolyamokat szerveztünk. A tanfolyamok résztvevői megismerkedtek az internet használatának alapvető szabályaival, az elektronikus levelezéssel, a hétköznapokban is hasznosítható online adatbázisokkal (pl. menetrend információk).

Könyvtárunk vállalta legalább havi egy olvasásnépszerűsítő program megszervezését is, ezen felül a konzorciumi partnerekkel megállapodtunk közös programok indításában is. A projekt keretében elsősorban vetélkedőkkel, ismeretterjesztő előadásokkal, könyvbemutatókkal vártuk Szentes és kistérsége gyermek és felnőtt lakosságát. Részt vettünk a Népi vásáron, vendégül láttunk Szenteshez kötődő ismert személyeket (pl. Fesztbaum Béla), könyv- és könyvtárhasználati vetélkedőket hirdettünk 7-18 éves fiataloknak. Programjaink közös eleme az olvasás fontosságának bemutatása, az olvasásban rejlő öröm bemutatása volt.

A projekt 2011. június 30-án zárul, a hátralévő időben is szeretettel várunk minden érdeklődőt programjainkra!

(X)

2011. április 15.

Birkózott az utánpótlás

A szentesi születésű olimpiai ezüstérmes birkózó dr. Papp László emlékére utánpótlás versenyt rendeztek a Klauzál Gábor Általános Iskolában.

Rónyai Zoltán, a Klauzál DSK birkózó szakosztályának elnöke elmondta, hogy lehetőséget kívántak adni azoknak a gyerekeknek is, akik még soha nem versenyeztek, illetve a kicsit nagyobbaknak, akiknek már szükségük van arra, hogy az edzéseken tanultakat kipróbálják a gyakorlatban is. Több mint hetven birkózó, három megyéből, tucatnyi klubból vett részt a versenyen.

2011. április 15.

Pontszerzés a bajnoktól

A megyei másodosztályú labdarúgó bajnokság felsőházi rájátszásának első fordulójában pontot szerzett a Szentesi Kinizsi a Homokháti csoport bajnoka, a Szaty-maz együttese ellen. Lehetett volna ez akár három is, hiszen a Szentes dolgozta ki a több és nagyobb helyzetet a mérkőzésen, de ezek közül egyet sem sikerült gólra váltani. Szerencsére a vendégek sem jeleskedtek ezen a napon a gólszerzésben, így 0–0-s végeredménnyel zárult a találkozó. Az irreális körülmények között, hatalmas szélben megrendezett összecsapáson a Kinizsi a Poszler – Tihanyi, Kánvási, Németh, Vincze, Debreczeni, Bordács (Halmos), Juhász, Tóth, Páger, Nagy összeállításban lépett pályára, nem lehetett ott viszont a csapatban a térdsérüléssel bajlódó Gránicz Szabolcs. A Bozóki Zoltán vezetőedző szerint csapata inkább vesztett két pontot, mint nyert egyet, érzése szerint rászolgáltak volna a győzelemre a rutinos labdarúgókkal felálló ellenfelükkel szemben. Ezen a héten Szegedre utazik a Kinizsi, ahol az FK 1899 Szeged lesz Págerék ellenfele. Jó játékosokban a Szeged sem szűkölködik, hiszen NB II-es, valamint első osztályú múlttal rendelkező labdarúgók alkotják a gárdát, kérdés, hogy fiataljaink ellenük is borítani tudják-e a papírformát, mint ahogy azt korábban már néhány alkalommal tették?

H.V.

2011. április 15.

53 millió jut idén a sportra

Az 53 milliós idei sporttámogatási keretből közel 35 millió forinton osztozik Szentes négy kiemelt sportága: a vízilabda, az úszás, a versenytánc és a karate. 2011-ben már a létesítményhasználathoz is hozzá kell járulniuk a kluboknak.

Idén vezette be az önkormányzat, hogy a sporttámogatási keret 80 százalékát a versenysport kapja, s azon belül a négy kiemelt sportág az összeg legfeljebb négyötödén osztozhat. A Móra József vezette sportbizottság korábban arról is határozott, hogy az elmúlt évek gyakorlatával szemben 2011-től megszűnik a létesítményhasználat teljes támogatása, a kluboknak a költségek 10 vagy 30 százalékát maguknak kell fedezniük. A számokat összesítve kiderül, hogy 47 millió forint anyagi támogatáshoz jutnak idén a szentesi sportegyesületek, 5,5 millió forinttal viszont hozzá kell járulniuk a városi fenntartású létesítmények működtetéséhez.Diáksportra 3,8 millió, egyéb rendezvényekre 750 ezer, tartaléknak pedig közel 1,9 millió forint marad.

2011. április 15.

Próbáld ki!

Második nyílt napját rendezi ebben a szezonban a St. Jupát Sportegyesület április 23-án, szombaton. A Próbáld ki! elnevezésű programban délután 3 és 5 óra között falmászásra és túrakenuzásra várják a sportbarátokat. A Dózsa-háznál lévő 6 méteres műfalon szakember segítségét is igénybe vehetik az érdeklődők. A Kurca belvárosi szakaszán zajló kenuzáshoz pedig kormányost és szükséges felszerelést biztosít az egyesület. A regisztrált résztvevők között a rendezvény grafikájával ellátott pólókat is kisorsolnak.

2011. április 15.

Rögbi rájátszás

Az NB I-ben szereplő Szentesi 91-esek Rugby Clubot a rájátszás szakaszában a Százhalombatta csapata fogadta. Az első félidő végére a szentesi alakulat ellenfelét hosszú percekre visszaszorította a saját térfelére, de pontot nem sikerült szereznie. A szünet után a battai gárda kemény csapásokkal sújtotta a fiatal szentesi játékosokat, akik a rutinos évekkel nem tudtak szembeszállni. A második félidő végére a Szentes ismét erősen támadott és az erős battai védelem ellenére sikerült még pontot szereznie. Így a végeredmény 42– 14 (félidő 14–7) melyet a Battai klub Fekete Sereg nevű csapata könyvelhet el magáénak.

A szentesi csapat összeállítása: Csepregi Krisztián, Zsigár Ferenc, Kiss Szabolcs, Tímár Ferenc, Tímár Zsolt, Pipis Róbert, Bélteki Zsolt (csk), Papp Zoltán, Döme Zsolt, Kérdő Szabolcs, Orovecz Csaba, Czakó Balázs, Rónyai Dániel, Orovecz Ádám, Baranyi László.

Cserék: Tóth Dávid, Kocsis József, Szépe Kornél. Pontszerzők: Döme 9 pont, Rónyai 5 pont.

2011. április 15.

Bikák a csarnokban

Nagykátán kapott ki 7-4-re a Szentesi Vasutas NB II-es futsal csapata hétfőn. A mieink 10 perc elteltével kétgólos hátrányba kerültek, sajnos ezt a különbséget a találkozó végéig nem sikerült ledolgozni, bár nagyon kapaszkodott a Szentes. A Vasutas góljai közül Tirpák Ramon kettő, míg Kovács Norbert egy gólt szerzett, a negyedik Loki-találat pedig öngólból esett. A Szentes legközelebb április 18-án, hétfőn este 20 órakor lép pályára a Dr. Papp László sportcsarnokban, ahol a listavezető Gödöllői Bikák lesznek Koncz Zsolték ellenfelei. A Szentes jelenleg a 9. helyen áll a bajnokságban.

hv

2011. április 15.

Korcsoportos úszóbajnokaink

A harmadik alkalommal rendezett Szentes korcsoportos bajnokai elnevezésű úszóverseny felmérő jellegű, afféle háziverseny volt. A ligeti uszodában március végén a Szentes Városi Úszó Club utánpótlás korú versenyzői mérkőztek meg egymással. A legkisebbeknek első versenye volt ez a viadal, mely szinte családi napként zajlott. Az egyes versenyszámok győztesei, azaz Szentes korcsoportos bajnokai a következők:

Fiúk, 33 1/3 m hát, 2004-es és fiatalabb: Tóth Levente, 2003-as: Rébeli-Szabó Benedek, 2002-es: Gergely Szabolcs, 2001-es: Tolnai Milán.

33 1/3 mell, 2004 és fiatalabbak: Tóth Levente, 2003-as: Sárréti Boldizsár, 2002-es: Szabó Dániel, 2001-es: Kovács Bence, 2000-es: Sántha Balázs.

33 1/3 m pillangó, 2003-as: Rébeli-Szabó Benedek, 2002-es: Virágos Bálint, 2001-es: Sarusi-Kis László. 33 1/3 gyors, 2004-es és fiatalabbak: Félegyházi-Török János, 2003-as: Boldizsár Bence, 2002-es: Gergely Szabolcs, 2001-es: Sarusi-Kis László, 2000-es: Sántha Balázs.

Lányok, 33 1/3 m hát, 2004-es és fiatalabb: Kozák Léna, 2003-as: Dömsödi Dalma, 2002-es: Kovács Hédi, 2001-es: Orbán Réka.

33 1/3 mell, 2004 és fiatalabb: Kozák Lina, 2002-es: Kovács Hédi, 2001-es: Szilágyi Anna, 2000-es: Bolyás Júlia. 33 1/3 m pillangó, 2002-es: Dudás-Szabó Dóra, 2001-es: Héja Gabriella. 33 1/3 m gyors, 2004 és fiatalabbak: Lantos Lili, 2003-as: Dömsödi Dalma, 2002-es: Dudás-Szabó Dóra, 2001-es: Orbán Réka, 2000-es: Dudás-Szabó Kata. 133 m vegyes: Dudás-Szabó Kata.

2011. április 15.

Pótfűtés

Társaságban kérdezik az elmeorvostól:
– És hogyan tudja eldönti, hogy valaki normális vagy sem?
– Pofonegyszerű! Olyan kérdést kell feltenni, ami normális embernek nem okozhat gondot.
– Például?
– Például ezt: Cook kapitány három világ körüli úton vett részt, és az egyik útján életét vesztette. Vajon hányadik útján?
– Hm... Én sose voltam járatos a történelemben.

2011. április 15.

Utazzon velünk Bulgáriába!

Bulgária hallatán sokan nosztalgiával gondolnak vissza a múlt rendszer kedvelt üdülőhelyeire, az ott töltött nyaralásokra, építőtáborokra. Van, akinek a Na-pospart jelentette akkor az utazás netovábbját, a szocreál stílusban megépített szállodáival. Azóta eltelt jópár év, és ez idő alatt nagy változáson ment keresztül az ország keleti határát alkotó 378 kilométer hosszú tengerpartja. Napjainkra Bulgária is felzárkózott a népszerű turisztikai célpontok színvonalához. Felújított szállodák, új, igényesen kialakított szállás- és szórakozóhelyek várják a kikapcsolódni, pihenni, valamint nosztalgiázni vágyókat. Hosszú, homokos tengerpartjai, kedvező árai, sajátos hangulata évről évre egyre nagyobb tömegeket vonzanak. A számos szórakozási lehetősége mellett mind a természet és botanika kedvelői, mind a kultúra szerelmesei megtalálhatják számításaikat. A patakokkal szabdalt hegyekben, rózsaillatban túrázhatnak, míg a régmúlt hagyatékait kedvelők bizánci és római romok között, vagy éppen középkori kolostorok, templomok, mecsetek falain belül ismerkedhetnek a pravoszláv világgal.

A Sztara Planina (Balkán-hegység) délre lejtő völgyeiben annyi rózsa terem, hogy a világ rózsaolajának 75 százaléka itt készül. Keleten a Fekete-tenger határolja, a part nagy részét aranyló homok borítja. Bulgáriában 56 ezer állatfaj él, köztük az egyik legnagyobb testű barnamedve.

A hagyományos bolgár ételek a görög-török hatást tükrözik: sok grillen sűlt hússal, mint a kebabcse (csípős sült kolbász), friss, sült halakkal, nagyon sok és finom zöldséggel. Különösen jó a paradicsomuk. Paradicsom, uborka, hagyma és kecskesajt a sopszkasaláta összetétele. Híresen finom a joghurt, a savanyú, úgynevezett csorba leves, valamint a nagy nyári melegben a hidegen tálalt joghurtos uborkaleves.

Figyelem! A bolgárok a fejüket rázzák, ha igent mondanak, és bólogatnak, ha nemet.

(lovas)

2011. április 15.

A városi könyvtárban...

…április 16-án, szombaton 10 órakor dr. Apró Ferencné Szarka Ilona festményeiből nyílik kiállítás.

…április 18-án, hétfőn 18 órakor kezdődik a Krúdy Gyula Baráti Kör József Attila szerelmei című felolvasóestje.

…április 19-én, kedden 18 órakor Miért népszerű napjainkban Márai Sándor? címmel a gondolkodók klubja tart összejövetelt.

…április 20-án, szerdán 18 órakor Az amerikai krimi legnagyobb alakja: Chandler. Előadó: Poszler György tanár.

…április 21-én, csütörtökön 18 óra Mire van szükségem?  Ismerjük alapvető szükségleteinket? A fogyasztói társadalom "áldásai". Ami igazán nélkülözhetetlen. Előadó: Cserbik Attila bibliaoktató.

2011. április 15.

Büntetőpárbaj után ismét nyílt az aranycsata

A Hungerit MetalCom Szentesi VK és a Dunaújváros női vízilabdacsapata is nyerni tudott a másik otthonában, így továbbra is teljesen nyílt a bajnoki döntő három győzelemig tartó párharca. A múlt szombaton három gólos hátrányból tudott fordítani a Szentes, és végül 12–10-es Hungerit-győzelem született idegenben.

A cudar idő ellenére megtelt a lelátó a sátortető nélküli ligeti uszodában. A találkozó forgatókönyve hasonlóan alakult, mint néhány nappal ezelőtt: a címvédő Dunaújváros fegyelmezett védekezéssel és akciógólokkal 6–2-re állva hagyta a kissé erőtlenül támadó, és csak kapufákig jutó Szentest.

2011. április 15.

Kétszázezres rongálás

Sorompót tört egy tehergépkocsi hétfőn délután a Vásárhelyi úti, berekháti vasúti átjáróban. A sofőr a piros jelzés ellenére szeretett volna átkelni a síneken, ám a lecsukódó sorompó alatt már nem fért át járművével, így az letörte a leereszkedő félsorompót. A férfi ellen – aki nem sérült meg a balesetben- közlekedés biztonsága elleni vétség miatt indult eljárás.

Két személygépkocsi ütközött össze a Tesco-nál lévő körforgalomban április hatodikán. A baleset a követési távolság be nem tartása miatt következett be, no meg azért, mert a balesetet okozó autó vezetője ittas volt.

Rongálás miatt indult eljárás egy fiatalember ellen, aki az elmúlt szombatról vasárnapra virradóra betörte a Nagy Ferenc utcai műszaki üzlet ablakát. A férfit állítólag az bosszantotta fel, hogy nem engedték be a sétáló utcában lévő szórakozóhelyre, mérgében ezért kirakatot tört. Mivel a kár meghaladja a 200 ezer forintot, ezért a rongálásért akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik a vandált.

Egy bizonytalanul "kacsázó" kerékpárost szúrtak ki a rendőrök néhány nappal ezelőtt és azonnal igazoltatták. A férfi azonnal eldobta a nála található tárgyat, amiről később kiderült, hogy egy fecskendő volt, amelynek segítségével néhány perccel korábban "lőtte be" magát. A bringás ellen visszaélés kábítószerrel vétsége miatt indult eljárás.

Ismeretlen elkövetőt keres a Szentesi Rendőrkapitányság. A tettes április 6-ról 7-re virradóra lopott el három vemhes szarvasmarhát az egyik tanya istállójából. Aki bármit tud az elkövetőről vagy az elhajtott állatokról, az 561-310-es telefonszámon segítheti a nyomozást.

H.V.

2011. április 15.

Sportmajális

A Szabadidős Sportklub együttműködve a társult civil szervezetekkel május 1-jén ismét megszervezi hagyományos tavaszi sportgáláját a Pusztai László Sporttelepen. A rendezvényen 8 órától felnőtt férfi kispályás labdarúgótornára kerül sor. 9 órától a tűzoltó feleségek versenyeznek, szintén ebben az időpontban általános iskolások (fiúk 3–6. o., lányok 7-8. o.) kispályás labdarúgótornája kezdődik. 10 órától nagycsoportos óvodások és általános iskolások formációs torna- és táncbemutatóját láthatják. A lövészetet kedvelők, a fúvócsövezők és a petanque dobálók is hódolhatnak szenvedélyüknek. 12 órától gyermek ügyességi versenyre (célba dobás, lepényevés, aszfaltrajz), 14 órától nagypályás kézilabda bemutatóra várják az érdeklődőket.

A focitornákkal kapcsolatos követelmények: egyszínű mez, lehetőleg számozott, sima vagy bordázott talpú sportcipő. A pályán egy időben 5+1 játékos lehet (kézilabda kivételével). Nevezési díj nincs! A fiú és lány mérkőzések ideje 2x10 perc. Nevezni írásban lehet április 20-ig a szabadidos.sport klub@szentesinfo.hu e-mail címen lehet. Részletes felvilágosítás kérhető Léhi Gábortól a 63/314-399 és a 30/468-87-69-es számon.

2011. április 15.

Pályázatok

2011. május 8-ig lehet benyújtani pályázatot az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat intézményvezetői állására.

2011. május 8-ig lehet benyújtani pályázatot a Központi Óvoda óvodavezetői állására.

A pályázati feltételek a www.kozigallas.gov.hu valamint a www.szentes.hu honlapon találhatóak. Bővebb információ a Polgármesteri hivatal művelődési Irodáján kérhető a 63/510-368-as telefonszámon.

2011. április 15.

Családi események

Született: Garaba László és Szilágyi Emesének Molli, Konkoly Attila és Szarvadi Csilla Anikónak Linett, Dávid Csaba és Léstár Krisztinának Martin, Walter Thomas Erik és Csiky Andreának Rebekka nevű gyermeke.

Elhunyt: Gulyás Jánosné Knyur Erzsébet, Dopsáné Kovács Mária Emília, Kotvics-Varga Imre, Vida Ferencné Szabics Rozália, Mészáros Sándor, Hegyi Ferenc, Földvári-Nagy István.