2011. április 8.

Recept Giannitól

A 39 éves, olasz származású műsorvezető 1994-ben érkezett Magyarországra, a Közgazdasági Egyetemen tanult ösztöndíjjal. Tanulmányai elvégzése után pizzériát nyitott, majd médiaszerepléseivel vált ismertté.

Pár nappal ezelőtt személyesen is találkoztunk. A főzőiskola nem csak jó hangulatban telt, izgalmas, érdekes dolgokra is fény derült: a parmezán sajt az úgynevezett vörös marha tejéből készül, ami azért különleges, mert ez a fajta tehén nagyon kevés tejet ad. 1000 liter tejből 2 guriga 36 kg-os sajtot tudnak előállítani, amit 24-36 hónapig érlelnek. A parmezánt az elkészülés után nem késsel vágják, hanem törik, ez szabály. Ez  a sajt sokkal inkább fűszernek számít Gianni hazájában, semmint sajtnak. Az igazi tortellini (olasz töltött tészta) titka szintén a tészta belsejébe töltött parmezán, amit sajnos más országokban sokszor zsemlemorzsával helyettesítenek. Ha tejszínes ételekhez szeretnénk használni ezt az ízletes finomságot, vigyázzunk, mert hashajtó hatása lehet. A receptek közül a legnagyobb sikert aratott ínyencséget osztjuk meg a gasztronómia szerelmeseivel.

Rakott padlizsán

4-5 fő részére: 2 nagyobb padlizsánt nem túl vékony karikákra vágunk (a külső héjat ne hámozzuk le) és 40 percig hagyjuk, hogy a nedvesség kiszivárogjon a karikákból. Ezután konyharuhával felitatjuk.

Elkészítése: A megszárított padlizsánokat forgassuk meg lisztben, majd kevés olajban hirtelen pirítsuk meg, szedjük ki lapos tálcára. Hagyjuk így, amíg a szósz elkészül.

Egy fej vöröshagymát felaprítunk, 1 kg paradicsomot felkockázunk és olíva olajon lassan kezdjük el főzni kevés víz hozzáadásával. Ne kapkodjuk el a szószkészítést, hagyjunk időt a hozzávalóknak, amíg összeérnek. Friss bazsalikomot adunk hozzá. A leveleket ne vágjuk, hanem tépjük és szaggassuk kézzel a paradicsomhoz, ellenkező esetben a bazsalikom feketére színeződik (mozsárban is törhetjük). Ha elkészült a hagymás-bazsalikomos paradicsomszósz, vegyünk elő tepsit vagy tűzálló tálat. Locsoljuk meg vékonyan az alját az öntettel, helyezzük rá az elősütött padlizsánokat úgy, hogy a szélük fedje egymást. Vágjunk fel kb. 20 dkg vizes mozarella sajtot és szórjuk meg vele a padlizsánokat, ezután újra öntözzük meg a szósszal, majd folytassuk a rétegezést. A tetejére reszelhetünk kevés trappista sajtot. Sütőben 10 percig 180 fokon sütjük, tálalás előtt parmezánnal meghintjük. Gianni üdvözletével kívánunk minden kedves olvasónak jó főzést és nagyon jó étvágyat!