2011. április 8.

Cusi, a verhetetlen

Magyarországon négy éve verhetetlen a trükközésben Gál László "Cusi". A 19 éves szentesi fiatalember napi 4 órában mountain bike-kal ugrat, szaltózik. Cusi most barátaival versenyt szervez a Kurca partjára: 60 indulót várnak a Do it jam elnevezésű viadalra.

Gondnok is lehetne a Csongrádi úti skateparkban, annyi időt tölt az extrém sportpálya rámpáin Gál László "Cusi". A fiatalembert hazánk egyik legjobb street ridereként emlegetik az interneten, de hogy mit is takar a citált dicséret, arról csak az tud meggyőződni, aki látja őt levegőbe emelkedni speciális bringájával. Szédületes, amit művel, így nem csoda, hogy itthon már évek óta nem talált legyőzőre. Hosszú út vezetetett az első sikerélményig, a vázpörgetésig, ami az egyik kedvenc gyakorlata Cusinak.

Nyolcadikos volt, mikor egyik cimborájával letévedt a "gödörbe", ahol két kortársa kezdetleges teleszkópos kerékpárral ügyeskedett. Megtetszett neki, amit látott, és attól fogva minden nap nyeregbe pattant. Barátaival előbb a Kertvárosban, majd a mostani bázis helyén "kókányoltak" maguknak földből és faanyagból ugratókat, és mikor már ez is kevés volt, vidékre utaztak, hogy épített pályákon csiszolhassák tudásukat. A világhálóról lesték a trükköket. Naponta négy órán át gyűri a járgányát, de súlyos balesetet, így például csonttörést még sohasem szenvedett. Sokáig nem volt mersze ahhoz, hogy megmérettesse magát. Első versenyén csak azért indult el, mert társai győzködték, ideje lenne megmutatni, mire képes. A 2006-os debreceni viadalon profi kategóriában második lett, utána Miskolcon, a 16 éven aluliak mezőnyében szerzett ezüstérmet, 2007 óta viszont senki nem tudja leszorítani a dobogó tetejéről. – Mivel nem egyesületi keretek között sportolunk, a családi háttér elengedhetetlen. Szüleim támogatása nélkül én sem értem volna el ilyen sikereket. Pénzdíjas versenyeket csak külföldön rendeznek, itthon legfeljebb alkatrészeket vagy egyéb tárgynyereményeket kapunk – avat be László, akinek eredményeire már szponzorok is felfigyeltek.

Egy éve nyitották meg a Csongrádi úti skateparkot, ahol Cusi szerint 10-15 helybeli fiatal gyakorol napi rendszerességgel. Összesen talán félszázan művelik ezt a különleges sportágat városunkban. A nagy korkülönbségek ellenére összetartó a társaság, a húszhoz közeliek vigyáznak a kicsikre. Furának tűnhet, de ebben a sportágban nincs versenynaptár, mert a viadalok megrendezése nagyban függ az időjárástól: a váratlan megoldásokat olykor váratlan időpontban kell bemutatniuk a versenyzőknek. Cusi és barátai ezúttal április 23-án szeretnék Szentesre, a megye legjobb épített pályájára csábítani a magyar bmx-es és mountain bike-os mezőny legjobbjait: 60 indulóra és fergeteges hangulatra számítanak. Az álomtrükkre gyúr: megduplázná a vázpörgetést, és az előre szaltót is mielőbb meg szeretné tanulni.

Kép és szöveg:
Bíró Dániel