2011. április 8.

20 új munkahely uniós támogatásból

Több mint 20 új munkahely létesül Szentesen azoknál a vállalkozásoknál, amelyek jelentős uniós támogatást nyertek telephelyek létrehozására, korszerűsítésére vagy bővítésére. A Rewox Hungária Kft. és a Denti System Kft. üzeme már elkészült, az Elektroglob Kft. jövőre költözhet át új bázisára, a HK-Ceram Kft. pedig ősszel nyitja meg bemutatótermét a Szarvasi úti óvoda helyén.

A munkahelyteremtő beruházásokat hiányolták legtöbbször az uniós támogatások irányát kritizáló szakemberek, de szerencsére Szentesen akad ilyenekre példa. A Rewox Hungária Kft. még 2009 nyarán nyert 107 millió forintos támogatást veszélyes hulladék előkezelő telephely kialakítására. A szegedi cég a Szarvasi úton vásárolt telket, és ott húzta fel 214 milliós beruházással új üzemét, amely a napokban kaphatja meg a próbaüzemhez szükséges engedélyt. Három hónap múlva kezdődhet meg a végleges engedélyeztetés, jövő márciustól pedig teljes kapacitással működne az évente 16 255 tonna olajos iszap és 8 100 tonna olajos szennyvíz megfelelő kezelését végző telep – tudtuk meg Karcsú Józseftől. A társaság technológiai osztályvezetője elmondta, egyelőre középfokú műszaki végezettséggel bíró telepvezetőt keresnek, de Szentesről még nem jelentkezett senki hozzájuk. Később további 8 főnek adnának munkát, közülük 6-nak két műszakban kellene dolgozni. Elsősorban tapasztalt, műszaki végzettséggel rendelkező helybeliekre tartanának igényt.

A fogászati implantátu-mokat és fogorvosi felszereléseket gyártó Denti System Kft. 81 millió forintot nyert el új üzem építésére – a beruházást 50 százalékban támogatta az európai közösség. Az Ipartelepi úton megépült csarnokban februárban kezdődött meg a termelés, a beköltözéssel párhuzamosan 5 főt vett föl a cég – tudtuk meg Körtvélyessy Győzőtől. A társaság marketing vezetője elmondta, Szentesen jelenleg 18 főt foglalkoztatnak. Terveik szerint 3 éven belül még további 3-5 főt szeretnének alkalmazni. Érettségizetteket, illetve felsőfokú végzettségűeket fognak keresni.

A HK-Ceram Kft. két pályázata is sikeres volt 2011 első negyedévében: az egykori Szarvasi úti óvoda épületének energetikai fejlesztésére 28,5 millió, az energiatakarékos cserépégető alátétek anyag- és formafejlesztése pedig 20 millió forint támogatást nyertek. Az előbbinél 70, az utóbbinál 46 százalékos a támogatási arány. Lapunk érdeklődésére Sebők Imre, a cég ügyvezetője elmondta, az utóbbi hónapokban 15 fővel nőtt a dolgozói létszám, április elsejével 3 új munkatárs csatlakozott a társasághoz. Terveik szerint ősszel nyitna meg az óvoda helyén a bemutatótermük, ahol kerámiatermékeiket kínálnák a vásárlóknak. Ott várhatóan 4-5 főt alkalmaz majd a HK-Ceram Kft.

A villamos hálózatok tervezésével és kivitelezésével foglalkozó Elektroglob Kft. városi albérletéből saját telephelyre, az Ipartelepi útra költözik jövőre. A cég már megvásárolta az ingatlant, amelynek bővítésére és energetikai korszerűsítésére 24,5 millió forint uniós forrást nyertek nemrég. A támogatási arány 50 százalékos a projektnél. Sarusi István ügyvezetőtől megtudtuk, júniusban kezdik a kivitelezést, ami 2012 második felében fejeződik be. Már bővítették a dolgozói létszámot, de további 5 főre, elsősorban villamoshálózat szerelőkre és tervezőkre még szüksége lesz a kft-nek.

Bíró Dániel