2011. április 8.

Jövőkép a kórházból

Cél a megyei státusz

Dr. Baráth Lajos– Egy kórház hosszú távon akkor lesz versenyképes, ha megalkotja humánerő-programját. Jövőképprogramunk kiemelkedő programpontja például az egészséget az egészségügyieknek nevet kapta. Most fogjuk indítani az egészségügyi dolgozók szűrését – jelentette be dr. Baráth Lajos, a Dr. Bugyi István Kórház megbízott főigazgatója a képviselőtestület márciusi ülésén. A továbbiakban a főigazgató kitért az orvoshiányra. Elmondta, megbízatása óta 17 orvost vettek fel. Köszöni, hogy az önkormányzat segít a letelepedni vágyó egészségügyi szakemberek lakásgondjainak megoldásában. A sebészeten és a szülészeten két pályakezdő fiatal orvost tudnak alkalmazni, a belgyógyászaton egy fiatal házaspárt. A lakás mellett fontos tényezőként említette azt, hogy legyen jövőkép, korszerű orvostechnológia, ami vonzza őket.

– Az intézmény jó pályára állt. 2010-ben elnyerte az "Év kórháza" címet. Az adományozók kiemelték betegcentrikusságunkat, jövőkép programunkat. Nemrég két orvosunk kapott magas állami kitüntetést. A kórház kiemelt onkológiai és kardiológiai centrum lett – hangzott el dr. Baráth Lajostól. A megyei státusszal kapcsolatban elmondta: a Csongrád Megyei Közgyűlés határozatában már kifejezte ez irányú elképzeléseit. Jelen pillanatban mindenben megfelelünk, orvosi szempontból a minimumfeltételnek, a jövőképprogramunk alapján nagy esélyünk van arra, hogy a megyei kórházi státuszra sikeresen kandidáljunk – jegyezte meg a főigazgató.

A továbbiakban szólt arról, hogy a műtéti tömbre a forrás készen áll, az önerő is megvan hozzá. Az intézmény ezen a téren 11 ponttal jobb, mint az átlag, a pályázatot határidő előtt adták le, így esélyesek annak elnyerésére. A sürgősségi osztállyal egybeépített diagnosztikai tömb nagy előny jelent az akut betegellátásban.

Dr. Baráth Lajos tájékoztatójában kitért arra, hogy a zsombolyai kórházzal közösen 1 millió 170 ezer eurót nyertek a rehabilitáció fejlesztésére. A kórház az ortopédiai sebészet terén mindig is élen járt – a falai között az Amerikában alkalmazott legkorszerűbb műtéti módszer működik, amely miatt a világban sok helyütt ismerik a szentesi intézményt, személy szerint Berki doktort és munkatársait. A munkához rendkívül fontos a rehabilitáció – érvelt a főigazgató, majd így folytatta: – Korszerűen kell gyógyítani, a normatívák szerint. Nem lehet túlápolás.

Lapunkban is megírtuk, elterjedt a hír arról, miszerint a Csongrád Megyei Közgyűlés visszakövetel 125 millió forintot a Dr. Bugyi István Kórháztól. – A fenntartótól garanciát kaptam arra, hogy a gyógyító munka nem sérülhet, és nem kötelező számomra, csak az együttműködést várják el. Minden hónapban egyeztetünk, és ha a gyógyító munka és a pénzügyi helyzet nem engedi, akkor nincs fizetési kötelezettségünk. A szakmaiság nem sérülhet, az intézményben a gyógyító munkát biztosítani kell – válaszolt a felvetett kérdésre a főigazgató. Beteg nem hagyta el kezeletlenül a kórházat.

Móra József a proszektúra hiányát vetette fel az ülésen. Elmondta, ha a diagnosztika és a szövettan itt működne, akkor egészen más képet mutatna egy megyei kórház státuszának sorsa. A párhuzamos fejlesztések ne 30 kilométeren belül történjenek meg a kórházak között, jelentette be a képviselő.

– Egy kórház akkor teljesíti küldetését, ha betegcentrikusan működik, biztosítva a gyógyítás minőségét, a gyógyítás és a pénzügyi tevékenység összhangját, továbbá a benne dolgozó munkatársak számára lehetővé teszi az önmegvalósítást Nagy fontosságú a humán erőforrás (orvosok, ápolók, szakdolgozók) megbecsülési, elismerési és menedzselési programja.

Szakmailag lényeges, hogy a patológia osztály ismét a kórházunkban működjön, a terv erre is rámutat. Azon kevés kórházak közé tartozunk, akik magunk készítettünk etikai kódexet a betegjogi panaszok kezelésére.

– Stratégiai célunk az intézményi eladósodási folyamat lelassítása – válaszolt a felvetésekre dr. Baráth Lajos.

Lovas József