2011. április 8.

Kézműves ízek fesztiválja

Hagyományápolás, értékmegőrzés céljával

Hamarosan újabb nagy rendezvénnyel gazdagszik a város. A Kézműves ízek fesztiváljával. A Szentesi Vendégszeretet Egyesület rendezi saját forrásból, a Művészetek Háza – úgy is mint az egyesület alapító-kezdeményező tagja – infrastruktúráját, épületét, az udvart, az eszközöket és az anyagokat bocsátja a szervezők rendelkezésére.

– Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy olyan rendezvények legyenek a városban, melyek minőségi kikapcsolódást, minőségi szabadidő-eltöltést, egyben hagyományápolást, értékmegőrzést jelentenek az itt élő, idelátogató embereknek. Azt szeretnénk, hogy 2–3 év múlva a térség meghatározó fesztiválja legyen ez az esemény – mondja Kálmánné Szabó Erzsébet igazgató. – Ezért is hoztuk létre a Szentesi Vendégszeretet Egyesületet, mert a város szép természeti környezettel, kitűnő turisztikai adottságokkal rendelkezik. Azt szeretnénk, hogy a település ismertebbé váljon, turizmusa föllendüljön, lássák azt a turisták, hogy érdemes idejönni, tartalmasan tölthessenek itt akár hosszabb időt is.

Szabadtéri rendezvényben gondolkodtak, aminek a gyökerei itt lehetnek a térségben. Tapasztalták, hogy az emberek érdeklődése is a hagyományos gasztronómia felé fordul. Volt, aki csíramálé-fesztivált szeretett volna szervezni. E köré kezdett az ötlet kikristályosodni, bár tudták azt is, hogy önmagában nem állná meg a helyét.

– Elkezdtünk gondolkodni, melyek azok a népi ételek, amelyeknek itt van hagyománya. Mi már főztünk szilvalekvárt, imádják az emberek. A csíramálé mellett sok más, hagyományos népi étel van.

Kálmánné Szabó Erzsébet így folytatja: – Azt mondtuk, legyen kézművesített fesztivál. Tehát kézzel, hagyományos módon készített ételek bemutatója, s az ehhez kapcsolódó kézművesség.

Külön kihangsúlyozta: ez nem vásár, hanem fesztivál. Akik eljönnek, vállalják azt, hogy bemutatják gasztronómiai tudásukat, a Művészetek Háza és az egyesület, amit csak tud, mindent ingyenesen rendelkezésre bocsát. Cserébe azt kérik, hozzanak magukkal receptet, amit csak lehet, a helyszínen készítsenek el, és aki szeretne bekapcsolódni, annak legyen lehetősége megtanulni az ételkészítés folyamatát. Annak sincs akadálya, hogy árusítsák is az ételeket.

Azokat a kézműveseket várják, akik minőségi termékeket készítenek, olyat, ami illik a fesztiválhoz, annak jellegéhez. Már neveket is említett az igazgatónő. Eljön Tiszakécskéről Kovács Miklós kékfestő, Mezőtúrról a Kovács kerámia-manufaktúra, de lesznek olyanok, akik házi tejet állítanak elő, bemutatják a vajköpülést, meg lehet tanulni joghurtot készíteni, az egyik fiatal tanár csomboros szárazbablevest készít majd. Lesz húsvéti fonott kalács is. Kitelepül egy pék, aki hagyományos kovászolással teknőben fogja a kenyeret dagasztani, ahogyan azt évszázadokon keresztül készítették mindenféle adalékanyagtól mentesen.

– Egy hónappal ezelőtt felállítottunk egy úgynevezett sikerkritériumot: azt mondtuk, ha lesz 15 kiállító és 300 látogató, akkor a fesztivál sikeresnek mondható. Mára az előre bejelentkezett kiállítók-bemutatók száma eléri a 34-et. A Művészetek Háza át fog alakulni gasztronómiai műhellyé, a kürtőskalács-készítő az udvaron állítja fel nádfedeles házikóját kemencével. A hagyományőrzést a megváltozott igényekhez igazítjuk, az emberek szeretnék tartalmasan eltölteni szabadidejüket, mi ezt kínáljuk a családoknak egész napra, húsvét hétfőn délelőtt 10 órától este 6 óráig – mondja Kálmánné Szabó Erzsébet.

Lovas József