2011. április 8.

Alakul a képzeletbeli liget

Több mint egy évtizedes hagyományt folytatva évente kétszer az önkormányzat facsemetével lepi meg a város új lakóit. A fácskák ott vannak kertekben, a sportcsarnok előtt vagy éppen a ligetben, talán már egy kisebbfajta erdőt is kitenne számuk. Egyre növekszik az Új Élet Fa tulajdonosainak száma, hiszen a gyönyörű tavaszi napsütésben szerdán a városháza udvarán Szirbik Imre polgármester ismét köszöntötte a város újszülötteit. Ahogy a facsemete gyökeret ereszt, úgy kötődjön a városhoz a tulajdonosa, vont párhuzamot a polgármester. Az elkövetkezendő hosszú évtizedek talán nem fognak mindenkit a városhoz kötni, de legyen egy pont, ahol azt érzi a fa tulajdonosa, egy közösséghez tartozik, fogalmazott a város első embere, aki nagyapaként is megnyilatkozott: már két kis fát ültetett családja, s az unokák nagyon szeretik. Ezt követően a fára akasztható, névre szóló réztáblákat nyújtott át a jobbára szüleik karjában érkező csöppségeknek. Ezúttal 44 kisgyermekes családot vártak a városháza udvarára Balogh Györgyivel, a városellátó intézmény műszaki vezetőjével. (A facsemetéket április 15-ig lehet átvenni.)

A szülők a hárs, kőris, díszcseresznye, nyír, vérszilva, szomorú barkafűz kínálatból választhattak. Az említettek mellett szomorú borsófát is lehetett kérni, ami egyébként nem számít különlegesnek, hacsak abban nem, hogy ezen az eseményen első ízben szerepelt a választékban.

Amikor 3 éve az első kisfiuk facsemetéjét átvették, Vidovics Ferenc és Molnár Zsuzsa úgy gondolták, a házuk előtt kisebbfajta ligetet szeretnének létesíteni. Most, hogy a legújabb családtag, Bence is megkapta a város ajándékát, mi mást mondhatnának: azon vannak, hogy tényleg liget legyen a Bercsényi utcában. A berkenye mellé a fiatal apuka kínai nyírfát fog ültetni, mint mondja, egy vidám családhoz ilyen vidám hangulatú fa illik. Mint lapunk fotósa, Vido elmondta, nem babonásak, de tény: fiuk január 13-án, 13 óra után, a család 13. tagjaként született. A kis Bence félig szenderegve figyelte, ahogy papája átadta fotómasináját egy-két kattintás erejéig.

Kép és szöveg:
Darók József