2011. április 8.

Már két pintyfióka eladása is adóköteles

50 tenyésztő 500 madarát mutatják be jövő hétvégén az ifjúsági házban, ahol Közép-Európa legnagyobb fedett díszmadár-kiállítását rendezi a Szentesi Díszmadártenyésztők Közhasznú Egyesülete. A rendezvény kedvezőtlen előzménye volt, hogy az adóhatóság a februári szentesi madárbörzén több tenyésztővel szemben eljárást indított. Az érintettek ajánlást kértek a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

A 6 grammos aranymellű asztrildtól egészen a méteres arapapagájig számos madárfaj lesz látható a jövő hét végén az ifjúsági házban, amely Közép-Európa legnagyobb fedett madárkiállításának ad otthont. A madárseregszemlét a Szentesi Díszmadártenyésztők Közhasznú Egyesülete és a Magyarországi Díszmadárbarátok Pannónia Országos Szövetsége közösen rendezi. A rendezvény felvezetésének nem tett jót, hogy a februári szentesi madárbörzén ellenőrzést tartott az adóhatóság, és több tenyésztővel szemben eljárást indított. A helyi egyesület elnöke, Dobos András érdeklődésünkre elmondta, korábban nem volt hasonlóra példa, és nem is számítottak rá, mert adószakértőktől azt az információt kapták, hogy tevékenységük nem számlaköteles. A kiszabott büntetések több kérdést is felszínre hoztak. Például, hogy mit tehet az a tenyésztő, aki csak néhány egyedet nevel kedvtelésből, és a pár fiókából álló szaporulatot nyilvános helyen szeretné értékesíteni? Lefojtani vagy elengedni ugyanis nem lehet őket. – Nem akarjuk kikerülni a jogszabályokat, épp ellenkezőleg, ezért fontos lenne, hogy az adóhatóság ajánlást fogalmazzon meg számunkra, mi is a teendőnk – tette hozzá az elnök.

Múlt pénteken szerkesztőségünk elektronikus levelet írt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), amelyben utaltunk a februárban történtekre, egyúttal ajánlást kértünk a helyzet megoldására.

Néhány órával később közleményt adott ki a NAV, amelyben az állt, hogy a feketegazdaság visszaszorítását célzó ellenőrzések keretében a nyugtaadási kötelezettség teljesítését, a foglalkoztatottak társadalombiztosítási bejelentését és az adószám kiváltásához kötött adóköteles tevékenység jogszerű folytatását vizsgálták akkor Szentesen. A rendezvényen vasárnap délelőtt jelenlévő adózóknál két esetben állapították meg az adóellenőrök a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását. Egy adózó a rendezvényen be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatott, egy díszmadár értékesítő esetében pedig az adóköteles tevékenység adószám kiváltása nélkül történő folytatását tárták fel a revizorok.

Később a NAV azt a tájékoztatást adta, hogy a díszmadártenyésztés és értékesítés – még akkor is, ha kedvtelésből és csekélyebb mértékben végzik – gazdasági tevékenységnek minősül, és az adóhatósághoz be kell jelenteni. Az őstermelői termékek köréből a díszállatokat a törvény kizárja. Ebből következően a díszmadártenyésztést csak egyéni vállalkozóként lehet folytatni. Az egyéni vállalkozó – ügyfélkapus regisztrációt követően – elektronikusan, az önkormányzatnál tesz bejelentést a tevékenysége megkezdéséről. A vállalkozónak az értékesítésről nyugtát, illetve számlát kell kibocsátani. Az adóhatóság kijelentette, az elrendelt ellenőrzések okáról, illetve az esetleges jövőbeli ellenőrzésekről nem adhatnak tájékoztatást.

Bíró Dániel

 

Jövő pénteken 10 órakor nyitja meg kapuit a madárkiállítás, amelyen 50 tenyésztő 500 madarát mutatják be az érdeklődőknek. A vasárnap délutánig tartó rendezvényt a 14 év alattiak ingyen, a családok pedig kedvezményes áron látogathatják. Annyian jelentkeztek a kiállításra, hogy szükség volt előszűrésre, és így valóban az egyes fajok legszebb példányai vehetnek részt a börzén. Dobos András elmondta, köszönettel tartoznak az Ifjúsági ház igazgatójának, Varróné Szabó Ildikónak, aki az előkészítés során mindenben az egyesület segítségére volt.