2011. március 25.

Lelki nappal ünnepeltek

Az elmúlt két évtizedben számtalan előadáson hírneves szaktekintélyek egész sora tisztelte meg városunkat a Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság meghívására. Az országos szervezet 1989-ben alakult meg, Keresztény Pedagógus Kamara néven, melyet két évvel később követett a szentesi csoport életre hívása, akkor még ugyanilyen elnevezéssel. Idővel ugyan társaságra módosult a nevük, de ez a céljukon nem változtatott. Fennállásuk 20-ik évfordulóját nem is tudták volna méltóbban megünnepelni, mint egy nagyon mély lelki nappal.

– A hit mélysége istenkapcsolatunk milyenségétől függ, hogyan tartjuk meg örökérvényű törvényeit, hogyan hagyatkozunk rá. Társaságunk megalakulása óta fontosnak tartja, hogy minél több emberhez közel vigye a hitet – fejtette ki céljukat Koválcsik Magdolna, a társaság vezetője. Hisszük és tudjuk, hogy keresztény pedagógusként felelősek vagyunk nem csupán a tudományok megismertetéséért, hanem az értékes élethez vezető út megmutatásával is.

A tudomány soha nem állt a hittel szemben, így tartotta Tóth János gimnáziumi tanár, aki Horváth István szakközépiskolai tanárral alapította a szervezetet. Ma már a fiatal korosztály van többségben a 20 főt számláló munkacsapatukban. A közép- és általános iskolai tanárok, valamint a tanítók mellé befogadnak olyan hívő embereket is, akik nem pedagógusok, de családi szerepüknél fogva fontosnak tartják a keresztény értékeket, így akad köztük két vállalkozó és egy családanya is, említi büszkeséggel Koválcsik Magdolna.

Az előadások mellett filmeket is bemutattak, amelyek az elmúlt évtizedek rossz politikájának következményeként keletkezett hiányt pótolják, például a történelemoktatásban. Fontosnak tartják, hogy ami a tudomány területén félresiklott, azt a lehetőségeikhez képest művészek és tudósok által helyreigazíthassák. Legtöbbször Koltay Gábor alkotásait vetítették a közönségnek. A századvég örökérvényű költője, Wass Albert tiszteletére szobrot emeltek, hogy eszméi befészkelődjenek városunkba. A nagy sikerű Kormorán-koncertre is szívesen emlékszik a társaság vezetője.

A 20. évforduló alkalmából lelki napot szerveztek a Szent Erzsébet katolikus iskolában. Erre a március 19-i eseményre elfogadta meghívásukat az angol Regina M. Collins, akit egy lelki gyakorlaton hallgatott meg Ko-válcsik Magdolna Törökbálinton. Előtte még nem találkozott olyan prófétával, akivel Isten személyes kapcsolatban áll, s aki azt tűzte ki feladatául, hogy Magyarország és a környező földekre került magyarság, valamit az ott élő népek hitét segítse elő. Érezte, hogy meg kell hívnia a szerzetesnőt, mert ott azt tapasztalta, hogy imájára az emberek békességre találtak és meggyógyultak.

A jubileumi év a családról szól a keresztény egyházban, így ők is ebben a témakörben, adventtől adventig szervezték programjaikat. Nagy-boldogasszony napjára már meghívták Maczkó Mária egyházi- és népdalénekest. Októberben Barna Gábor néprajzkutató a búcsújáróhelyekről tart előadást. Azonban Trianon kapcsán is hallgathatnak majd előadást az érdeklődők. A társaság vezetője egy imával búcsúzott, melyet Horváth tanár úrtól hallottak, s a mai ifjúságnak is továbbadnák: Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, hiszek egy isteni örök igazságban, hiszek Magyarország feltámadásában. Ámen!

D. J.