2011. március 25.

Pénzkérdés a kultúra?

Rengeteg a kérdőjel és az aggály a művelődési központ nonprofit kft.-vé szervezése kapcsán. A januári képviselő-testületi ülésen született határozat szerint áprilistól alakulna át az intézmény, azóta ez az időpont július 1-jére módosult, elvileg ekkortól működne gazdasági társaságként. Az intézményben tevékenykedő szakkörök, klubok évindító értekezletén fogalmazódott meg néhány héttel ezelőtt, hogy meg kellene hívni a testületi anyag előterjesztőjét, hátha az együtt gondolkodás előbbre viszi a dolgokat. Karikó-Tóth Tibor alpolgármester el is fogadta a meghívást, hogy a művelődési központ munkatársai és a szakkörvezetők előtt tisztázza a felmerült problémákat.

Az átszervezés lényegét a nagyobb mozgástérben látja az alpolgármester, aki más intézményeknél minden esetben az átalakítás pozitív oldalát vette észre. Bizonyos értelemben nagyobb a kockázat is, de a lehetőség sokkal inkább az övéké. Sietett megnyugtatni a csoportok képviselőit, hogy az átszervezés az ő életüket, munkájukat semmiben nem szabad, hogy érintse. Annyiban jelent változást, hogy jelenleg egy meghatározott költségvetés alapján gazdálkodik az intézmény, a nonprofit kft. pedig egyfajta vállalkozásként működne. A város ott marad a háttérben, de egy fix összegű megállapodás történik, melyben azt tisztázni kell, hogy az önkormányzat az átadott összegért mit vár el, s milyen feladatokat terhel az intézményre.

A művelődési központ igazgatója, Varróné Szabó Ildikó az átszervezés hátrányainál elsődlegesen a költségvetést említette, melyről már a bizottsági ülésen sem hangzott el határozott összeg, de a testületi anyag sem említi. Egyetért, hogy az nkft. esetében szabadabb a gazdálkodás, de nem mindegy, mennyiből. Elmondta, az önkormányzati támogatás az elmúlt három évben 7 millió forinttal csökkent, jelenleg 58 millió, mely a közüzemi díjakra és a bérekre sem teljesen elég. Félő, hogy ez nem áll meg, s ha még az átszervezés is pénzbe kerül, ki garantálja, hogy akár csak ezt is megkapják. Úgy tudja, más intézményeknél a csoportokon spóroltak. A bevételeik is esetlegesek, kiszámíthatatlan, mire jön be a közönség. Kételyeik között elhangzott: a bevétel mintegy 70-80 százaléka terembérletekből származik, csakhogy ennek eddig nem volt áfája, az átalakulás után viszont a 25 százalékkal is számolniuk kell. Kérdés, ki fogja ezt kifizetni?

Az alpolgármester viszont úgy véli, ez már szakmai kérdés. A művelődési központ menedzsmentjének szemléletváltáson kell átmennie: bevételt kell termelni, különben a szép lassú leépülés következik. Tudja, hogy egy 30 ezer fős városban nem túl nagyok a bevételi lehetőségek, de abból kell főzni, ami van. A bevételes rendezvény kigazdálkodja a többi költséget. A nonprofit kft.-ben mindenhez meg kell találni a forrást, meg kell teremteni a változtatás lehetőségét.

A találkozás legfőbb szorgalmazója, dr. Horváth György, a kertbarátkör elnöke szerint veszélyes, ha a kultúrát pénzesítik. Ráadásul Szentes speciális helyzetben van, hiszen itt térben szétszóródva találhatók a művelődési központ épületei. Mi lesz az épületek sorsa, kinek lesz a feladata a felújítás, ha a kft. csak működteti? Mi az anyagi haszna ebből az önkormányzatnak? – sorolta kérdéseit. A jelenlévők részéről többen is hangot adtak kétségeiknek, vajon mire jó ez a változás? Kimondták: ha vezetőt kell pályáztatni, új emberrel káosz lehet. Aggódnak, hogy az általuk képviselt közművelődés mennyire maradhat meg? Van már előttük egy rossz példa az üdülőközpont esetében, ott évente 5-6 millió mínuszt jelentett az átszervezés. Ehhez hasonlóan a művelődési központban sem adottak a feltételek, hiába termelnek foggal-körömmel bevételt.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a döntéshozók számára teremtsék meg a lehetőséget egy hasonló beszélgetésre, kerüljenek képbe a képviselők, hogy aztán felelősen dönthessenek.

(darók)