2011. március 25.

Tehermentesítenék a központot

A Kiss Zsigmond utcai híd bővítése a középtávú tervek között szerepel. (A szerző felvétele)Mint vitaanyagot, egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület a város középtávú fejlesztési elképzeléseit csokorba gyűjtő ciklustervet, amit az önkormányzat februári ülésén ismertetett Szirbik Imre polgármester. A 38 oldalas dokumentum stratégiai célokat fogalmaz meg Szentes számára, második fejezete az infrastruktúra fejlesztéséről szól.

Szentes belterületén valamennyi infrastrukturális elem kiépült, illetve jelentős korszerűsödésen ment át az elmúlt években, de a modernizációt és a hálózatok bővítését folytatni kell. Energetikai szempontból megfelelő a város háttere, de az elektromos energiakapacitás a betelepülők igényétől függően bővítésre szorul, ezért a Szent László-i transzformátor központtól új vezetéket kell kiépíteni az ipari parkhoz. A ciklusterv szorgalmazza, hogy a közvilágítás a jelenleginél energiatakarékosabb rendszerre térjen át, a légvezetékeket pedig földkábelek váltsák ki.

A víz- és szennyvízhálózatnál az elavult szakaszok cseréjére lesz szükség, az arzénmentesítést a Dél-Alföldi Ivóvízjavító Program keretében végzi el a város. Napi 7000 köbméter szennyvíz keletkezik Szentesen, ennek megfelelő tisztításához új tisztítómű kell: a pályázat előkészítése megkezdődött.

Az informatika területén a közterületi biztonsági kamerarendszerek és web-es közvetítő-rendszerek kialakítása vált indokolttá – ezek telepítése már rövid távon várható.

A közlekedés terén középtávú feladat, hogy tehermentesítsék a városközpontot. Ennek érdekében már elkészült a Kiss Zsigmond utcai híd bővítésének, és az ottani csomópont átépítésének terve, illetve előkészítés alatt áll a Kiss Zsigmond utca szélesítése is. A ciklustervben hosszú távú célkitűzésként szerepel az északi és keleti elkerülő út megépítése, a Bajcsy Zs. utcai vasúti sorompó megnyitása és az Új utca kinyitása a Mátyás király utca felé, továbbá a Nyíri-közi csomópont átépítése. A kerékpárút-hálózat fejlesztése a Szarvasi, a Nagyhegyszéli és az Ipartelepi úton esedékes. Arra is van utalás a dokumentumban, hogy indokolt lehet a fizetős parkolás kiterjesztése problémás területekre, így például a kórházhoz és a piac környékére.

Belvízvédelmi okokból középtávon tisztázni kell a mirhók szerepét, s ahol szükséges, a telekhatárokat vissza kell állítani, hogy ezeket a vízelvezetőket rendben lehessen tartani. A Wesselényi utca–Korsós-sori belvízi szükségtározó hamarosan elkészülhet, de emellett még keresni kell a vízvisszatartás lehetőségeit, hogy az öntözési időszakban is legyen tartaléka a városnak.

A megújuló energiák terén óriási előnyt jelent Szentes számára a termálkincs, ezért a geotermikus távfűtőrendszer további bővítése, ezzel együtt a csurgalékvíz hasznosítása és elvezetése elsődleges feladat. A kommunális- és mezőgazdasági hulladék energetikai célú kiaknázását segítené egy biomassza-erőmű, ennek megvalósítását napirenden tartaná a város.

A bérlakás-állomány bővítésével is foglalkozik a dokumentum, mivel az elmúlt öt évben mindössze 19-cel, 440-ről 459-re nőtt a kiutalt otthonok száma, közben évről-évre 200 és 250 között ingadozott a lakásra várók száma.

B. D.