2011. március 25.

Bezárják az iskolát?

A szülők sem értik

Sok kérdés merült fel a Petőfi iskolában tartott szülői értekezletenA Petőfi iskolában kedden rendkívüli szülői értekezletet tartottak, melynek témája az iskola év végi, vagy lépcsőzetes rendszerű bezárása volt. "Ne hagyjátok a templomot, a templomot, s az iskolát" – hangoztak el Reményik Sándor verséből ezek a szavak is a bevezetőben. Mint azt korábban Szirbik Imre polgármestertől megtudtuk, a koncepció kidolgozására gazdasági szempontok miatt volt szükség. Végső döntés április elején várható. (A polgármester e témáról adott tájékoztatását a 3. oldalon olvashatják.)

Az átalakulásra vonatkozó változatokat nehezen vették tudomásul a szülők, de amennyiben az önkormányzat mégis a bezárás mellett dönt, azt kérték, hogy az osztályok maradhassanak egyben, s a tanítók, tanárok kerüljenek abba az iskolába, ahol a gyermekek folytatnák tanulmányaikat – ez derült ki az intézmény tornatermében rendezett értekezleten, ahol jelen volt Karikó-Tóth Tibor alpolgármester, és a körzet önkormányzati képviselője, Móra József is.

Elhangzott, az önkormányzatnak egyre nagyobb nehézséget okoz az oktatási rendszer fenntartása, mert az állami hozzájárulás mértéke egyre fogy, ma már a költségek felét sem teszi ki. A folyamatos gyermeklétszám-csökkenés miatt még nehezebb helyzetbe kerül a város költségvetése, hiszen az intézmények működtetési költségei így drasztikusan növekedtek.

Szóba kerültek más tények is: az iskola tanulóinak száma a néhány évvel korábbihoz képest száz fővel csökkent, évek óta csak egy osztályt tud elindítani, ráadásul a tavaly indult első osztályban már húsznál is kevesebb kisdiák tanul.

Többen kérdezték, hogy miért az egyetlen kulturális profilú általános iskolára esik a választás, amely több mint 100 éves hagyománynyal bír a városban, s amely a magas szintű ének-zenei képzés egyetlen képviselőjeként jó lehetőséget kínál a halmozottan hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatásában.

A szülők egyikétől elhangzott: a demográfiai csökkenés már a '70-es években is tény volt. Ennek ellenére miért épített a város több iskolát, amelyek most a hagyományokon nyugvó intézménynek ellenfelei, lega-lábbis a fennmaradás szempontjából.

Volt, aki szerint nem más intézmények felújítására kellett volna pályázni, hanem időben meg kellett volna állítani az épület pusztulását. A külcsíny – mint mondta – vonzerőt jelent, ebben azonban évtizedek óta szűkölködik az intézmény. Nem így az eredményekben, az országos népdaléneklési versenyről – a keddi bejelentés szerint – 1. és 7. helyezéssel tértek haza a tanulók.

Többen elmondták: már 3 éve hallani, hogy bezárják a Petőfi iskolát. Ez a hír a leendő elsősök szüleit elriasztja az intézménytől, hiszen ki akarja egy megszűnőfélben lévő intézménybe küldeni gyermekét.

A tantestületi tájékoztató után összehívott szülői értekezlettel nem került pont a kérdés végére. A szülők az internet segítségével is harcolnak az intézményért, s az önkormányzati képviselők a szakértői vélemények áttekintése és pénteki megvitatása után várhatóan április 8-án ismét összeülnek egy végső egyeztetésre a témában.