2011. március 18.

Kis kukta

Finom hagymaleves sajtgombóccal

Hozzávalók: 2 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 2 húsleveskocka, 5 dkg reszelt sajt, 1 tojás, 1 dl tejföl, 1 nagy csokor petrezselyem, só és törött fehér bors, ízlés szerint, késhegynyi őrölt szerecsendió-virág.

Elkészítése: A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A forró olajon sárgára fonnyasztjuk, majd megszórjuk 2 evőkanálnyi liszttel. Együtt pirítjuk néhány percig, ezután felengedjük kb. 1 liter vízzel. Beletesszük a húsleveskockákat, és felforraljuk. Közben a tojást habosra verjük, hozzáadjuk a maradék lisztet, a reszelt sajtot, 1 evőkanál tejfölt, a törött borsot és a szerecsendió-virágot. Jól összedolgozzuk, majd vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle. A forrásban lévő levesbe belefőzzük a gombócokat, 10 percig kis lángon forraljuk, végül beleszórjuk a nagyon finomra vágott zöldpetrezselymet. A lángot eloltjuk, lefedve 10 percig állni hagyjuk, csak ezután tálaljuk.

Alföldi húsgombóc tésztába csomagolva

Hozzávalók: 25 dkg burgonyás tészta, 30 dkg sertéslapocka, 1 hagyma, 1 evőkanál olaj, só, bors, pirospaprika, petrezselyem, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt.

Elkészítése: A húsból pörköltet készítünk. Levét leöntjük, és a húst apróra vagdaljuk. A burgonyás tésztát, kinyújtjuk, 5x5 cm-es darabokra vágjuk, és elosztjuk rajta a vagdalt húst. Gombócokat formálunk belőle, és vízben kifőzzük. Tűzálló tálra rakjuk, ráöntjük a tejföllel elkevert pörköltlevet, majd a sajttal megszórjuk és átsütjük.

Réteges almás sütemény

Hozzávalók, tésztához: 10 dkg liszt, 10 dkg cukor,10 dkg olvasztott vaj, fél csomag sütőpor,1dl tejföl,2 cs. vaníliás cukor, 3 tojás,1 citrom reszelt héja. A töltelékhez: 50 dkg alma lereszelve, 5 dkg mazsola, 5 dkg cukor, 3 dkg vaj.

Elkészítése: A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd minden hozzávalót beleteszünk és simára keverjük. A töltelékhez a felhevített vajon megpároljuk a reszelt alma, a cukor, és a mazsola keverékét. A tészta felét kivajazott sütőformába simítjuk, rátesszük a töltelék felét, erre a tészta maradékát, majd a töltelék másik felét. 160 fokon aranybarnára sütjük. Mivel viszonylag kis adag lesz, érdemes dupla mennyiségből sütni.