2011. március 18.

Wing tsun: logikával az erő ellen

Szentesi kung-fusok a siófoki edzőtáborban Si-Fu Máday Norbert (középen) társaságábanMagas önvédelmi értéke, szép mozgássorai, valamint az, hogy gyerekek, nők és idősek által is gyakorolható – ezek a tényezők szólnak a kung-fu wing tsun irányzata mellett. Városunkban is munkálkodik egy csapat, melynek tagjai az ifjúsági házban végzik az edzéseket.

Si-hing Tihanyi Mihály vezetésével a szentesi klubban jelenleg 15-en ismerkednek a wing tsun technikáival. Igaz, egyelőre csak az alapokkal, mert, mint a klub vezetőjétől megtudjuk, tanítványai zömmel 6-8 hónapja járnak hozzá, Czakó László kivételével, aki 59 éves, és mester fokozat birtokosa. Mihály már 8 éve kung fuzik, s 2009 decemberében, amikor mesterétől, a megyei vezető si-hing Bágyi Jánostól átvette a klubot, még 1. mesterfokozattal rendelkezett, azóta megszerezte a másodikat is, Si-Fu Máday Norbert, a kelet-európai vezető instruktor előtti vizsgája eredményeként.

A stílus a gyors, finom mozgásokra épül, ezért különösen a gyengébb nem képviselői alkalmazhatják sikerrel. Mihály tanítványai között is találunk hölgyeket. Már az irányzat névadója is egy törékeny szűz volt, akit Gyönyörű Tavasznak, azaz Yim Wing Tsunnak hívtak. Az utcai harc soha nem tisztességes, mindig a nagyobb támadja meg a kisebbet, magyarázza az oktató. Neki sem az jelent sikerélményt, ha egy vagányból még vagányabbat nevel. A stílus a fizikai erő helyett a logikára épül, s Mihály legkitartóbb tanítványai is inkább az értelmesebbek közül kerülnek ki.

Megtudjuk tőle: egy jó képességű, kitartó kezdő, normál körülmények között 3-4 év alatt érhet el mesteri szintre, vállalva a heti kétszeri, csoportos edzést, a szemináriumokon, táborokban és különórákon való rendszeres részvételt, és gyakorlást. De van lehetőség egyéni, illetve csoportos, magánúton való képzésre is. A fiatal oktatót keresték már meg azzal, hogy egy őrző-védő cég munkatársainak mutasson be önvédelmi fogásokat. Meséli, megesett az is, hogy egy jóga-pilates táborba hívták bemutatóra, változatosabbá tenni a résztvevő hölgyek programját.

A szentesi klub igyekszik megmutatni magát, rendszeresen találkozhatunk velük különböző rendezvényeken, így például a tavaly őszi sportágválasztón. Ahogyan a tanrend, a vizsgarendszer is központilag egységes, így az országos klubokhoz hasonlóan ősszel és tavasszal nyílt edzéseket tartanak. Így lesz ez április 6-án is, ezen a szerdai napon este 6 órától bárki díjmentesen megtekinthet egy edzést, melyen a stílus jellemzőit gyakorlati példákkal illusztrálja Mihály a tanítványai segítségével. Látható, s kipróbálható lesz gyermek és női önvédelem, s küzdelem több ellenféllel.

D. J.