2011. március 18.

A felsőoktatás lehetőségei

A helyi felsőoktatás megteremtésének lehetőségét tárgyalta legutóbbi ülésén a város képviselő-testülete. Szentesen az alap- és középfokú oktatás mellett évek óta működnek felsőfokú képzések is. A városi könyvtár, majd a helyőrségi klub adott helyet 1999-től a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola több kihelyezett (pedagógia, közoktatás-vezetői) tagozatának. 2001 óta működik a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola, Szakiskolában a veszprémi Pannon Egyetem műszaki informatikai mérnökasszisztens OKJ-s felsőfokú szakképzése. A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola a Szolnoki Főiskolával áll kapcsolatban és pedagógiai programja tartalmazza

OKJ-s felsőfokú gépipari mérnökasszisztens képzés tantervét, de évek óta nem jött össze a létszám a képzés beindításához. A Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola a Szolnoki Főiskola bázisiskolája. 2005 óta folyamatosan indítanak európai uniós szakügyintéző felsőfokú szakképzést a Szolnoki Főiskola tematikája alapján. Erre a tanévre azonban nem kaptak engedélyt a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságtól a képzés beindítására, bár jelentkező lett volna.

Mint megtudtuk, jelenleg is folynak tárgyalások a szegedi és a miskolci egyetemmel, kihelyezett szak vagy kar létesítésével kapcsolatban. Több lehetséges alternatíva létezik – felsőfokú szakképzés, kihelyezett kar vagy szak, külföldi egyetem gyakorlóhelye –, azonban mindegyik esetében lényeges szempont, hogy piacképes végzettséget adjon, valamely speciális szakterületet képviseljen, ami a helyi viszonyokra, kedvező feltételekre épül. Ez lehet többek között a megújuló energia vagy a mezőgazdasági kutatás-fejlesztés.

Elhangzott, az infrastrukturális feltételeket a városnak kell biztosítani. Ehhez figyelembe kell venni a felsőoktatás évekkel ezelőtt elkezdődött, és napjainkban is zajló reformját, amely nem annyira a széttagozódás, inkább a meglévő képzési helyek integrációja irányába mutat. Míg 25-30 évvel ezelőtt a nagy állami egyetemek számára kedvező lehetőség volt vidéki városba telepíteni karokat, szakokat, addig napjainkban a gyermeklétszám csökkenése miatt is egyre inkább az összevonás az egyetlen lehetőség a számukra, mivel maguk is nehezen tudják feltölteni hallgatói létszámukat.

A jelenlévők egyetértettek abban, hogy sok feltétel együttes teljesülése szükséges ahhoz, hogy Szentesen felsőoktatási intézmény telepedjen meg. Ennek a folyamatnak az első lépése lehet a fentiek szerinti feltételrendszer akár szakértő bevonásával történő kidolgozása.

A vitában Móra József, a fentebb említett grémium elnöke elmondta, a magyar felsőoktatás átszervezés előtt áll. Amennyiben a Parlament megalkotja a felsőoktatási törvényt, akkor lesz szükség annak továbbgondolására. Szabó Zoltán egyetértett a Móra József képviselő által elmondottakkal. Mindenki nagy szeretettel fogadná, ha Szentesen felsőoktatás lenne, de az egyetemek és főiskolák nem a kihelyezett tagozatokra "pazarolják" a pénzüket, hanem a főintézmények fenntartására. Támogatja azt az elvet, hogy a városban legyen felsőoktatás.

Karikó-Tóth Tibor kijelentette: a város kitörési lehetőségét jelenti, ha a felsőoktatás bármilyen formában megjelenik Szentesen. Eredmény az is, ha ez nem kihelyezett karként, hanem gyakorló helyszínként valósul meg. Bízik abban, hogy a készülő felsőoktatási törvény reális lehetőséget biztosít a városnak.

A képviselő-testület egyhangúlag kinyilvánította szándékát felsőoktatási intézmény létesítésére, hozzátéve, hogy a feltételrendszer kidolgozására szükség esetén szakértőt alkalmaz.

Lovas József