2011. március 18.

Fedett uszoda is szerepel a ciklustervben

Ha pályázati forrásból  nem megy, saját erőből, szakaszosan valósítanák meg az uszodafejlesztést 2014-igMint vitaanyagot, egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület a város középtávú fejlesztési elképzeléseit csokorba gyűjtő ciklustervet, amit az önkormányzat februári ülésén ismertetett Szirbik Imre polgármester. A 38 oldalas dokumentum stratégiai célokat fogalmaz meg Szentes számára, és ezek közül a legfontosabb a gazdaságfejlesztés. Elsőként – a teljesség igénye nélkül – a ciklusterv e fejezetét mutatjuk be.

A foglalkoztatás bővítésével lehet megállítani és megfordítani a szentesi népességcsökkenést, előbbinek viszont feltétele a gazdaságélénkítés. Noha megyei szinten nem teljesít rosszul Szentes, hiszen a vállalkozások számát és az általuk befizetett iparűzési adót figyelembe véve Szeged után a második legerősebb gazdasággal bír, a térség álláskeresőinek száma a közmunkaprogram átalakítása után 2300-ról 3000-re nőtt.

A munkanélküliek egyharmada nyolc osztályt végzett, újabb egyharmada pedig szakmunkás. A diplomások aránya 5 százalék. A városban egyszerre van jelen a munkanélküliség, illetve a munkaerő-hiány. Például képzett vasipari szakmunkásokra, minőségi varrónőkre, továbbá mérnökökre folyamatos igény mutatkozik a munkáltatók részéről. Mind-ennek tükrében a helyi szakképzés átalakítása megkerülhetetlennek tűnik. Rugalmasabb, a gyakorlati oktatást erősítő, illetve egyes szakmák közötti átjárhatóságot biztosító szakképzésre lenne szükség. A pályaorientáció már az általános iskolákban elkezdődhetne, a tudatos pályaválasztási tanácsadásba pedig a vállalkozásokat és a gazdasági kamarákat is bevonnák. Helyi ösztöndíjak alapítása és a felsőfokú szakképzés beindítása ugyancsak lendületet adhatna Szentes munkaerőpiacának.

A város megközelíthetősége is számít, ha gazdaságélénkítésről beszélünk. Az M5-ös autópályához vezető 451-es főút felújítására és megerősítésére legalább 2014-ig várni kell. Középtávú feladat, hogy Szentes a leendő M44-eshez is csatlakozni tudjon, mégpedig a szintén felújításra váró 45-ös főúton keresztül. Hosszú távon napirenden kell tartani a Dél-Alföldet kelet-nyugati irányban átszelő autópálya kérdését, amelynek nyomvonala Szentestől 15 kilométerre vezetne.

Az ipari park közművesített telkekkel, hamarosan egy üzemcsarnokkal és egyéb kedvezményekkel vállalkozásokat csábítana a városba. Szentes területén több telephely és vállalkozási célú ingatlan áll üresen. Ezek egy adatbázisba gyűjtése és aktív kiajánlása ugyancsak segítené a gazdaságfejlesztést. A foglalkoztatáson nagyot lendíthetne a városi távhő-rendszer csurgalékvizének hasznosítása: az 50 C-fokos víz kertészeti felhasználása – mivel ezen a területen magas a kézimunka utáni igény – új munkahelyeket teremtene.

A szentesi gazdaságfejlesztés kiemelt ágaként említi a ciklusterv az idegenforgalmat. 2014-ig több beruházást is terveznek ezzel kapcsolatban. Ilyen például az üdülőközpont attrakcióinak bővítése, vagy egy fedett uszoda építése, amiket, ha lehet, pályázati forrásból, de ha másként nem megy, saját forrásból, szakaszosan valósítanának meg. Szintén bekerült a fejlesztési célok közé a Sima Ferenc utcai gyógyfürdő korszerűsítése és átépítése. Utóbbihoz szorosan kapcsolódna a kórházba tervezett rehabilitációs részleg kialakítása. A távlati elképzelések között szerepel a Termál-tó hasznosítása, ahol előbb a vízutánpótlásra kell megoldást találni, és csak ezután következhet a terület fejlesztése. A turizmus szervezésének jelentős lökést adhat az önálló városi Tourinform iroda megnyitása, melyet rövidtávon meg kell oldani.

B. D.