2011. március 18.

Lakásvásárlás – bérlakásügyek

A polgári frakció indítványa

Egyéni indítványt nyújtottak be a polgári frakció képviselői az önkormányzathoz. Halmai István, Bujdosó Tamás, Molnárné Tóth Györgyi, Sipos Antal és dr. Chomiak Wal-demar a belterületen lévő lakások és családi házak pályáztatás útján történő megvásárlásával kapcsolatban fordult a képviselő-testülethez. Indoklásukban leírták, hogy a városban a bérlakás igénylők száma drasztikus mértékben megnövekedett. A bérlakás állomány messze elmarad az igényektől. A város fejlődése érdekében elengedhetetlen, hogy a lakosság ellátása szempontjából igen fontos (például orvos, tanár, mérnök) állásajánlat esetén biztonsággal tudjanak letelepedni. A vásárlást 300 millió forint erejéig kötvény terhére javasolják, mint leírták, az ingatlanokat később szociális bérlakásként hasznosíthatná az önkormányzat.

Szirbik Imre polgármester már a költségvetés vitájában jelezte, hogy erre a célra nincs forráslehetőség. Az indítványozók közül Halmai István elmondta, a ciklustervben szerepel a lakhatás biztosítása, a gazdaságfejlesztés, a hiányszakmák képviselőinek "idevonzása". A város komoly szakorvos hiánnyal küzd, és a felsőoktatáshoz is szükség van pedagógusokra, akiknek a lakhatását biztosítani kellene.

– A jelenleg rendkívül alacsony ingatlanárak mellett vagyont szerezne az önkormányzat. Meg kellene határozni a forrást, illetve, hogy mennyi ingatlanra lenne szükség. Amennyiben csak egy maroknyi csapat települne a városba, az is javítaná a demográfiai helyzetet – jelentette ki a képviselő, majd még hozzáfűzte: a megvásárolt ingatlanokat nemcsak szociális célokra akarják felhasználni.

Móra József kifejtette: a szentesi ingatlanárak megegyeznek a szegedi ingatlanárakkal. A téma nyílt ülésen való tárgyalását nem tartja szerencsésnek, mivel azzal üzenetet küldenek, hogy megjelent egy újabb ingatlanügynökség, amely pályáztatás útján lakásokat vásárol. Ez zavart okozna a piacon és emelkednének az ingatlanárak. Az indítványt akceptálná a képviselő-testület, ha a forrást is megjelölik. A költségvetést a polgári frakció nem támogatta, véleménye szerint ott kellett volna ezt a problémát felvetni.

Horváth István kijelentette: az ügyet és a célt támogatni kell, és foglalkozni vele.

Javaslata: "a képviselő-testület kinyilvánítja, hogy szándékában áll a rendelkezésre álló lakásállomány bővítése, ezért felkéri az előterjesztőket és hozzáértőket, ennek megfelelően bővítsék ki és konkretizálják az előterjesztést."

Halmai István elmondta: az előterjesztések sorrendjét nem ő állította össze, nem tudja miért nem a költségvetés része lett az indítvány. Móra József képviselő felvetésére elmondta, hogy azért nem támogatta a költségvetést, mert az indítvány nem szerepelt benne.

Molnárné Tóth Györgyi megosztotta a jelenlévőkkel azt az információt, miszerint az önkormányzatoknak lesz lehetőségük ilyen célokra pályázni. Ennek nem lesz akadálya, ha a képviselő-testület kifejezi szándékát a szociális bérlakásügyben.

Szirbik Imre veszélyes játéknak tartja a lakásvásárlást, mert ingatlanspekulációra adhat lehetőséget. Elmondta: a cél érdekében üres ingatlanról lehet szó. A bedőlő hitelesek ingatlanait nem lehet figyelembe venni, mert ott bérlőként laknak tovább az emberek. Az interneten olvasta a miniszterelnök bejegyzését, miszerint a bedőlő hitelesek kérdését a kormány egyedül nem tudja felvállalni, ezért 1/3 részét a bankokra, 1/3 részét a tulajdonosra hárítja.
A szociális bérlakásokkal kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy az önkormányzat által rendeletben szabályozott bérleti díjak nincsenek "köszönőviszonyban" az ingatlan fenntartási költségeivel. A lakások fenntartása folyamatos kiadást jelentene. Át kellene értékelni az egész lakáspolitikát abból a szempontból, hogy a szociális bérlakás bérlőitől elvárják-e a fenntartási költség megfizetését. Kérdés, hogy ezek után szociális bérlakásnak tekinthetőek-e ezek a lakások?

Szirbik Imre izgalmas kérdésnek tartja a fiatal értelmiségek letelepítést. Vannak olyan fiatalok, akiknek a szülei a városban laknak, így a lakhatásuk megoldható lenne, ha lenne hozzá foglalkoztatási lehetőség. A pedagógusok körében nem a keresleti, hanem a kínálati oldal biztosított, a mérnökök esetében az idegen nyelvet beszélőket keresik a cégek.

A képviselő-testület döntött arról, hogy szándékában áll a rendelkezésre álló lakásállomány bővítése, ezért a kérdést a ciklusprogram részeként, annak koncepcionális elemeként kezeli.

(lovas)