2011. január 21.

Kis kukta

Lecsós malac tarhonyával

Hozzávalók: 80 dkg sovány malaclapocka, (3 ek. olaj), 25 dkg tarhonya, 3 dkg füstölt szalonna, 4-5 húsos zöldpaprika (az egyik lehet csípős), 2 paradicsom (lecsó), 1 fej hagyma, 1 dl zsírszegény tejföl, 1 csapott ek. vegeta, só, őrölt bors, paprika, fél mk. grillfűszer.

Elkészítése: A lapockát kockákra vágjuk. Ha a bőre alatt zsír van, azt kivágjuk és kiolvasztjuk, ha nincs, akkor olajon aranysárgára pirítjuk az apróra vágott hagymát. Rászórjuk a paprikát, beleteszszük a húst, a sót és a grillfűszert. Mindig kevés vizet öntünk alá, és majdnem puhára pároljuk. Beletesszük a feldarabolt zöldpaprikát és a kockákra vágott paradicsomot, majd megpuhítjuk, és beleforraljuk a tejfölt. A szalonnát apró kockákra vágjuk, kiolvasztjuk és a pörcöt is benne hagyva, megpirítjuk a tarhonyát. Forró vízzel engedjük fel, vegetával ízesítjük, és puhára pároljuk. Tűzálló edény aljára terítjük a tarhonyát, erre a malachús keverék felét, majd ismét harmadnyi tarhonyát, majd a húst és végül a tarhonyát. A maradék lével megöntözzük, és a sütőben jól átforrósítjuk.

Tejfölös zöldbabsaláta

Hozzávalók: 30 dkg konzerv zöldbab, fél csokor petrezselyemzöld, 1 pohár tejföl, 1 fej hagyma, 2 ek. ecet, 1 mk. só, 1 ek. cukor, késhegynyi őrölt bors, 1 leveskocka.

Elkészítése: A zöldbabos leveskockás vízben negyed óráig főzzük, majd leszűrjük. Felkarikázzuk a hagymát (lilahagyma is jó), rászórjuk a sót és a cukrot, majd összekeverjük. Negyed óra múlva belekeverjük az ecetet, a borsot, a vizet és a zöldbabot. Végül elkeverjük az apróra vágott zöldpetrezselyemmel és a tejföllel.

Töltött sült alma

Hozzávalók: 4 kisebb savanykás alma, 4 dkg mazsola, 4 dkg mandulacsík, 1,5 ek. méz, késhegynyi gyömbérpor, 5 dkg puha vaj.

Elkészítése: Az almákat megmossuk és egy kendővel szárazra töröljük. A tetejéről levágunk egy kalapot, majd kivájjuk. A megadott hozzávalókat összekeverjük, amelyet az almákba töltjük. Végül lazán alufóliába tekerjük és 200 °C-on kb. 20-25 percig sütjük. Fahéjas cukrot adjunk mellé.